Getest door dVO : Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT

“Raar beestje”
We hebben lang zitten dubben over de juiste titel om boven deze editie van Fleet-Flits te zetten, want de Peugeot 408 is op veel vlakken inderdaad een buitenbeentje dat je maar moeilijk onder woorden kan brengen. Hij heeft wat van een SUV maar doet tegelijk wat denken aan een cross-over. Toch is hij volgens Peugeot noch het één, noch het ander. Daarnaast is zijn nomenclatuur op het eerste gezicht ook al niet helemaal logisch, want hij positioneert zich tussen de 3008 en de 5008 en zou normaal dan ook 4008 moeten heten. Ware het niet dat het merk met de Leeuw een nulletje heeft weggelaten en hem als 408 in de markt zet. En om het “rare’ verhaal helemaal compleet te maken, lijkt de 408 een samenraapsel van onderdelen die Stellantis, het moederbedrijf boven Peugeot, Citroën, DS, Opel, Fiat, Alfa Romeo, Lancia, Abarth, Jeep en Chrysler, eerder ook al gebruikte in andere modellen. Weinig nieuws onder de zon dus, zou je denken na deze inleiding, maar niets in minder waar, want de 408 is inderdaad een “raar beestje”, dat eigenlijk een geheel eigen segment in het leven roept en daardoor meteen ook uniek in zijn soort is.
Stellantis haalt zowat alle onderdelen van de 408 uit andere modellen van de groep, maar balt dat allemaal samen in een opvallend uiterlijk, dat er best verleidelijk uitziet. Zo stamt het interieur van de 408 uit de kleinere 308, zijn de motoren en, bij uitbreiding, de gehele aandrijflijnen eveneens terug te vinden in andere producten van Peugeot, Citroën en DS (het oude PSA zeg maar). Hetzelfde geldt trouwens voor de veiligheidssystemen en de meeste opties. De wielbasis van de 408 is op zijn beurt dan weer identiek aan die van de Citroën C5 X, die echter wel een 12 cm langer koetswerk meetorst. Eenheidskoek lijkt de enig mogelijke conclusie na zoveel kopieerijver tot je echter naar het design van deze Franse schone kijkt. Dat is immers wel helemaal eigenzinnig en uniek te noemen. Sterker nog, zelfs qua segmentpositionering is de 408 enig in zijn soort.

Achtergrond
Het geheel zit goed in elkaar. Peugeot heeft voor een langgerekt ontwerp gekozen. De nieuwe 408 is 4,69 meter lang en die lengte is goed besteed aan beenruimte voor- en achteraan én aan laadruimte. De lengte wordt niet alleen op praktisch vlak goed gebruikt, maar ook inzake design, want het biedt de mogelijkheid om de daklijn geleidelijk te doen dalen, wat resulteert in een knappe en enigszins uitdagende flanklijn.
Peugeot zelf noemt de 408 een fastback-sedan, maar ontkracht die these dan weer zelf door de auto zowat 4 cm hoger op zijn wielen te zetten, waardoor hij meteen meer aanleunt bij de SUV’s en cross-overs. Kortom, de Peugeot 408 leunt aan bij veel segmenten, maar er echt helemaal in passen doet hij in geen enkel ervan.
We moeten opnieuw het woord “raar” in de mond nemen als we het over die segmentbesluitloosheid van dit model hebben, want Peugeot is één van de weinige merken die al jaren zeer consequent omgaat met zijn modelbenamingen. De drie (of vier) cijfers in de modelbenaming lijken heilig voor het merk met de Leeuw en ook de duiding achter de cijfers zit al jaren heel goed in elkaar. De betovergrootvader van deze 408 is immers de 403, die in 1955 uit de pen van Pininfarina vloeide, terwijl de emblematische 404 in 1960 op de markt kwam. De 405 verscheen pas jaren later in 1987 aan het firmament terwijl de 406 in 1995 aan het publiek werd voorgesteld. Hij kreeg zelfs het gezelschap van een zeer gesmaakte coupé-uitvoering, maar werd daarna opgevolgd door de 407, die niet meteen als een schot in de autoroos beschouwd mocht worden. De naam 408 is overigens niet helemaal nieuw want in 2010 debuteerde al een 408 op de Aziatische en Zuid-Amerikaanse markt. Het ging om een berlinevariant van de bij ons bekende 308, die gelukkig alleen maar zijn naam gemeen heeft met ons testmodel dat allesbehalve als een hatchback met een koffer bestempeld kan worden.
Wat het dan wel is? Daar lijkt zelfs Peugeot het niet helemaal over eens te zijn want in de persmap heet hij vooral een fastback, terwijl de constructeur hem op de presentatie vooral een sedan noemde. Volgen wie kan … Ons doet hij in elk geval wat denken aan een vijfdeurscoupé, inclusief de dalende daklijn, waaraan je op de tweede zetelrij bij het instappen geregeld het hoofd kan stoten, al geven zijn plastic opzetstukken op zijn koetswerk hem dan weer meer de air van een cross-over. Of we die zwarte beschermelementen achteraan geslaagd vinden, durven we niet meteen beweren, want naar onze smaak had de 408 er zonder die zwarte koetswerkdelen gewoon nog adembenemender uitgezien. Hetzelfde geldt trouwens voor die 4 cm extra bodemvrijheid die hem meteen ook met cross-overs laat wedijveren maar die zijn dynamische uitstraling waarschijnlijk net dat kleine beetje afremt.
Hoedanook, de 408 heeft met zijn in koetswerk gespoten grille, de laag doorlopende dagrijlichten en zijn mooi vormgegeven motorkap echt wel genoeg troeven in huis om van bij de eerste aanblik te charmeren.

Rijgedrag
De Peugeot 408 wordt aangeboden met drie motoren. De 130 pk sterke 1.2 PureTech-benzinemotor van 130 pk vormt het instapmodel. Deze benzinekrachtbron krijgt het gezelschap van twee plug-in hybride motoren van respectievelijk 181 en 225 pk. Zij puren hun vermogen uit een 1.6 turbobenzinemotor van 150 of 180 pk, die in beide gevallen gecombineerd wordt met een 110 pk sterke elektromotor. De drie verschillende motorversies zijn verkrijgbaar in drie uitrustingsniveaus. De 130 en 181 pk versie worden als Allure, Allure Pack en GT aangeboden terwijl het topmodel met 225 pk als Allure Pack en GT geleverd kan worden. Ons testvoertuig had een 225 pk motor in het vooronder en werd in GT-livrei voorgereden.
Op het vlak van aandrijving heb je als bestuurder drie keuzes: Elektrisch, Hybride of Sport. Een keuzehendel op de middenconsole laat je beslissen hoe sportief of milieuvriendelijk je je op weg wil begeven. Dankzij de elektromotor kan de Peugeot 408 GT theoretisch 63 kilometer zonder uitstoot afleggen. In de praktijk blijkt die volledig elektrische autonomie echter slechts een kleine dertig kilometer te zijn. Wil je die volledig emissieloze kilometers voor later opsparen, dan heb je twee mogelijkheden: ofwel rijd je in Sport-stand, zodat de Peugeot steevast voor de benzinemotor als krachtvoeding kiest, ofwel genereer je zelf elektrische energie in de e-save-modus, waarbij de elektromotor als voedingsbron voor je batterij optreedt. Uiteraard verbruikt die benzinemotor dan beduidend meer omdat hij dan twee heren moet dienen: het bijladen van de batterij en het voortbewegen van de auto.
De zuinigste manier van rijden is hoedanook de hybride-modus, waarbij elektromotor en benzinemotor optimaal samenwerken om het verbruik zoveel mogelijk in de hand te houden en toch vaardige rijprestaties te leveren. Je kan daarbij de versnellingsbak in D(rive) zetten of in B(rake), waarbij je in het tweede geval meer energie kan recupereren bij het remmen. Alleen blijkt dit in de Ardense afdalingen niet meteen de beste tactiek omdat je op die manier alle voordeel van de inertie te grabbel gooit. De Sport-stand zorgt voor nog wat sportievere rijprestaties en geeft de 408 een nog wat stijvere en stuggere vering zodat hij zich net iets sportiever de bocht om laat sturen. Enige nadeel is dat de EAT8-versnellingsbak en de 225 gecombineerde pk’s van de 1.6 benzinemotor en zijn elektrobroer op die momenten soms wat rommelig overkomen, waardoor het vermogen wat onbeheerst durft aanvoelen. Waar de Sport-stand ons wel wist te imponeren, was op het moment dat de elektromotor zijn benzinegezel bijspringt zodra je richting 150 km/u gaat en je iets voelt wat doet denken aan de turbo-push waarop een ouderwetse turbomotor je vroeger wel eens vergastte. Illegaal op Belgische wegen, maar wel bijzonder indrukwekkend en fijn zodra je op de Duitse Autobahnen gaat cruisen. In Hybride-stand gedraagt de 408 zich eigenlijk nog het best. Zowel qua zuinigheid als op het vlak van het rijcomfort terwijl hij ook dan eigenlijk nog wel best vaardig rijdt. Zeker als je zijn eigengewicht van zowat 1.800 kg in beschouwing neemt.
Het veercomfort blijkt op smallere wegen opvallend goed en in lange snelle bochtencombinaties voelt de 408 zich als een vis in het water. Enig minpunt bij het wat vaardigere bochtenwerk is de stuurinrichting. Die voelt erg direct aan - een euvel dat ook voelbaar is wanneer de rijvakbewaking je opnieuw naar het midden van het rijbaan stuurt - en komt bij momenten de rijpret een beetje verstoren. Het kleinere stuurtje met zijn afgeplatte bovenkant dat ervoor moet zorgen dat je toch een goed zicht op het unieke dashboard van Peugeot houdt, helpt daarbij ook al niet echt.
Veiligheid
De Peugeot 408 met benzinemotor wordt aangeboden met een Safety Pack, waarin naast de Lane Keeping Assist On Coming (rijvakbewaking) ook een Video-Autonomous Emergency Braking systeem, verkeersbordherkenning, Driver Attention Alert en Intelligente Cruise Control is inbegrepen. In de plug-in hybride uitvoering wordt dit pakket dankzij een Autonomous Emergency Braking opgewaardeerd tot het Packet Safety Plus, waarbij dit remsysteem zich van het systeem van de benzineversie onderscheidt omdat het niet met videobeelden maar met radarwaarnemingen werkt om de auto automatisch te laten remmen. Daardoor komt de Peugeot 408 bij een snelheid tot 30 km/u volledig tot stilstand terwijl hij bij een snelheid tussen 30 en 80 km/u zijn snelheid met 50 km/u vermindert. Bij het videogecontroleerde systeem wordt de snelheid echter met slechts 25 km/u afgeremd om een aanrijding te voorkomen of de gevolgen ervan te verminderen.
Wie voor de plug-in hybride Peugeot 408 kiest, kan naast het Safety Pack Plus voorts nog opteren voor het Pack Drive Assist 1 met daarin naast de Uitgebreide Verkeersbordherkenning (die naast snelheidsborden ook stop- en rijrichtingsborden herkent) en de Adaptieve Cruise Control, die niet alleen de snelheid vast zet zoals die door de bestuurder gekozen wordt of zoals de verkeersbordherkenning aangeeft (zoals ook de Intelligente Cruise Control doet), maar daarnaast ook een veiligheidsafstand tot de voorligger in acht neemt.
De veiligheidsuitrusting wordt, naast een volledig assortiment airbags, ook nog vervolledigd door een parkeerhulp achteraan en een achteruitrijcamera met 180°-weergave van de ruimte achter de auto die weergegeven wordt op het touchscreen-scherm binnenin.

Comfort
Zoals we al eerder zeiden is de 408 een bonte verzameling van onderdelen van andere modellen, maar we moeten het Peugeot nageven dat zijn ontwikkelingslui wel telkens voor een kwalitatieve oplossing hebben gekozen. Zo zitten de zetels in de GT, die geërfd werden van Opel, je als gegoten. Ze geven uitzicht op het dashboard van de Peugeot 308, waarin uiteraard ook de i-Cockpit een prominente rol speelt. Het kleine stuurtje met platte bovenkant blijft voor- en tegenstanders hebben. Opvallen doet het zeker, maar niet iedereen houdt van zo een platte bovenkant, die je tijdens het sturen wat moeilijker door je vingers kan laten glijden dan een gewoon rond stuur. Bovendien hangt het van je grootte en de juiste afstelling van de stuurhoogte af hoe goed je kijk op de 3D-boordplank zal zijn. Jammer genoeg is er geen head-up display als alternatief op de 408 verkrijgbaar.
Achteraan beschikt de Peugeot over maar liefst 18,8 cm knieruimte. Niettegenstaande er weinig ruimte onder de voorzetels is om de tippen van je schoenen onder te schuiven, valt er weinig af te dingen op het zitcomfort op de tweede zetelrij. Al zullen wat langere mensen je keuze voor het open dak verwensen, want daardoor ga je toch met zo een slordige 5 centimeter hoofdruimte aan de haal.
Functionaliteit
Met een koffer van 536 liter steekt de benzineversie zijn plug-in hybride broers de loef af, aangezien het 12,4 kWh grote batterijpakket de kofferruimte daar tot 471 liter herleidt. Nog altijd een mooi cijfer voor een coupé-achtige sedan. Al blijven we het moeilijk hebben met een kofferruimte zonder adequate opbergruimte voor je laadkabels zodat je laadmogelijkheden na het shoppen toch wat aan banden gelegd worden.
Opladen
De stekkerhybride Peugeot 408 kan opgeladen worden via het stopcontact. Laden duurt dan enkele uren. Onderweg laden kan ook, dankzij de tweede kabel die bij het voertuig wordt geleverd en waarmee je uiteraard een pak sneller kan opladen.
TCO
Alvorens we dieper ingaan op de verbruiksresultaten van de Peugeot 408 Hybride 225 e-EAT8 is het noodzakelijk even stil te staan bij de testprocedure die we bij plug-in hybride wagens hanteren. We trachten de elektrische energie op te sparen voor het middenrif van de Fleet-Flits test in de Ardennen. Bij sommige plug-in hybride auto’s bestaat er een “echte” spaarstand, waarbij je de auto oplegt om zijn elektrische energie onaangeroerd te laten. Andere modellen hebben dat niet en die moet je als het ware “dwingen” om de elektromotor zo weinig mogelijk te gebruiken door te kiezen voor de Sport-stand, die veel minder dan de Hybride-stand teruggrijpt naar de energie van de elektromotor. Die Sport-stand zorgt echter hoedanook voor een hoger verbruik tijdens het “spaargedeelte”. Je geeft in het autosnelweggedeelte tegen 120 km/u dus als het ware verbruik weg om in het Ardennengedeelte zuiniger voor de dag te kunnen komen maar het totaalverbruik over het totale traject zal hoe dan ook hetzelfde zijn als wanneer je bij de start van de test voor de Hybride-rijstand had gekozen.
In de Sport-stand liet de Peugeot 408 Hybrid e-EAT8 een gemiddeld verbruik van 7,5 l/100 km optekenen in het autosnelweggedeelte tegen 120 km/u. Door de elektro-energie pas daarna oordeelkundig in te zetten, bleef het verbruik op het veeleisende Ardennentraject daardoor beperkt tot 7,3 l/100 km. In het derde deel, zonder elektrische ondersteuning (omdat de batterij inmiddels leeg was), toonde de Peugeot 408 zich met 6,5 l/100 km op zijn zuinigst tegen een snelheid van 110 km/u. Het eindverdict uitgesmeerd over het volledige testparcours bedroeg 7,1 l/100 km.
Tot 1 juli 2023 bedraagt de aftrekbaarheid van plug-in hybride auto’s nog 100% om vanaf dan jaarlijks met 25% te dalen. Dat betekent concreet dat niet-elektrische auto’s die na 1 juli 2023 besteld worden na maximaal 4 jaar niet langer fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Snel beslissen is dus aan de orde als je nog optimaal fiscaal wil profiteren van een stekkerhybride.
De Peugeot 408 225 e-EAT8 GT kost 42.190 euro excl. BTW (51.050 euro incl. BTW). De gewone benzineversie is met 40.650 euro incl. BTW aanzienlijk goedkoper, maar verliest heel veel door zijn aftrekbaarheid die afhankelijk van de CO2-uitstoot tot 50% kan teruglopen.
Fleet-Flits conclusie
Het rare beestje van in de titel wist ons toch te overtuigen tijdens de Fleet-Flits test. Met zijn knappe uiterlijk, zijn ruime en goed zittende interieur en zijn best wel fijne rijprestaties. Kortom, hij heeft alles wat de 308 te bieden heeft, maar dan net nog iets meer. Dat “nog net iets meer” slaat dan vooral op zijn fastback-uitstraling, die zeker in combinatie met de 20-duimsvelgen ronduit verleidelijk is te noemen, zijn extra zitruimte maar ook zijn meerprijs van toch rond de 3.300 euro. Het antwoord op de vraag of hij dat waard is, zal alleen maar afhangen van de persoonlijke voorkeur van zijn bestuurder. Al moeten we er wel aan toevoegen dat die meerprijs er meteen voor zorgt dat je met een unieke auto de weg op kan, die eigenlijk maar weinig rechtstreekse concurrenten heeft.
Concurrenten voor de Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT
Zoals we net al vermeldden, was het niet zo gemakkelijk om drie rechtstreekse concurrenten voor de Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 te vinden. Om de eenvoudige reden dat de Fransman over een heel eigenzinnig uiterlijk beschikt dat zijn gelijke niet kent. Toch wisten we drie concurrenten voor te rijden, die hem op één of andere manier het vuur aan de schenen kunnen leggen.
Cupra Formentor e-Hybrid 204

De Formentor oogt indrukwekkend van bij de eerste aanblik. Ook al omdat Cupra hem met een supersportief sausje overgiet, dat in de smaak valt. We kozen voor het stekkerhybride-model met 204 pk, al is er ook nog de nog sportievere VZ die maar liefst 245 pk uit de combinatie van zijn 1.4 turbobenzinemotor en elektromotor puurt. Die weet te overtuigen met een zuiver elektrische topsnelheid van 140 km/u, een rijbereik dat in de praktijk richting de 40 km gaat en rijprestaties die bij zijn sportieve uiterlijk passen. De Formentor ligt qua vermogen net onder bij de Peugeot. Dat is overigens niet het enige waarmee de Spanjaard zich onder de Fransman schaart, want ook zijn prijs inclusief BTW ligt toch een 3.500 euro lager dan de 408.
Mercedes-Benz GLC-Coupé 300 e 4MATIC

De Mercedes-Benz GLC Coupé gaat qua lijn een beetje in de richting van de nieuwe Peugeot 408. Op het vlak van prijszetting speelt de benzine stekkerhybride uit Stuttgart echter in een heel andere afdeling, want de GLC Coupé kost 69.212 euro inclusief BTW. Daarvoor krijg je natuurlijk een pak meer vermogen dan je bij de 408 onder de rechtervoet hebt, want de GLC Coupé kan rekenen op de hulp van maar liefst 320 paardjes, die overigens via de vier wielen naar het asfalt worden geleid. Veel extra’s krijg je overigens niet voor die prijs, zodat de totaalfactuur gemakkelijk nog wel enkele tienduizenden euro hoger kan uitkomen. Bestuurders met een eerder onbeperkt budget zullen in de GLC Coupé echter kunnen genieten van ongebreideld comfort, een exemplarische geluidsdemping en toch opvallend dynamische rijkwaliteiten.
Renault Arkana E-Tech Hybrid

De Renault Arkana leunt qua uiterlijk een beetje aan bij de Peugeot 408, maar is niet als stekkerhybride te verkrijgen. De gewone hybride Arkana is met 35.100 euro wat zachter geprijsd als zijn plug-in hybride landgenoot van Peugeot, maar wordt door hem natuurlijk op fiscaal vlak afgetroefd. De Arkana is een prettig sturende SUV-coupé, die het qua binnenruimte toch af moet leggen tegen de Peugeot 408.
Technische fiche Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT
Motor: 1.598 cc viercilinder benzinemotor + elektromotor
Max. totaalvermogen: 165 kW/225 pk
Max. koppel: 250 Nm
Aandrijving: voorwielaandrijving, automatische achtversnellingsbak
Gem. verbruik gemengde cyclus: 7,13 l/100 km
Gem. verbruik stadsverkeer: 0,00 l/100 km
Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 7,32 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 7,51 l/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 6,54 l/100 km
Inhoud kofferruimte: 471 liter
Fabrieksgarantie: 2 jaar
Acceleratie 0-100 km/u: 7,9 sec.
Topsnelheid: 233 km/u
CO2-uitstoot: n.g. g/km
Fiscale aftrekbaarheid: 100 % (tot 1/6/2023)
Voordeel van alle aard testvoertuig 1.750,29,26 euro per jaar
145,86 euro per maand
Catalogusprijs BTW excl. Peugeot 408 Hybrid 225 e-EAT8 GT: 42.190,00 euro
Fleet-Flits digest
De Fleet-Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.
De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.
Rijgedrag: 8,35/10
Veiligheid: 8,30/10
Comfort: 8,02/10
Functionaliteit: 7,90/10
TCO: 7,64/10
Fleet-Flits Score: 8,04/10
Afgewogen
+ Knappe uitstraling
+ Comfortabel en dynamisch tegelijk
+ Interieurruimte
- Veercomfort op slecht asfalt
- Samenspel motor/versnellingsbak in Sport-stand
- Iets te directe stuurinrichting
PSA PEUGEOT CITROEN
STELLANTIS N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.