Het Centre National pour la Protection et la Prévention zag in 1956 het daglicht op initiatief van de Franse beroepsfederatie van de verzekeringsmaatschappijen. Initiële bedoeling was een competentiecentrum uit te bouwen rond brandrisico’s en -preventie. In zijn hoofdzetel te Vernon (Normandië), op een tachtigtal kilometer van Parijs, beschikt CNPP op een voormalige raffinaderijsite over een oppervlakte van 240 hectaren, waar proefondervindelijk aan risico-inperking en -beheersing kan worden gedaan.
“In Vernon worden proeven verricht rond onder meer brand- en risico-beheersing aan de hand van simulaties. Op basis van de proefresultaten worden de risico’s nader omschreven en methodologieën ontwikkeld die een beter preventie- en risicobeheersingsbeleid binnen bereik brengen. Die bevindingen worden ook aangewend als onderbouw voor de vorming van (Europese) voorschriften en normeringen,” verduidelijkt Patrick Hebbelynck, die als directeur aan het hoofd van CNPP Entreprise Benelux staat en eerder gedurende zes jaar actief was binnen de opleidingssfeer rond brandpreventie.
In thuisland Frankrijk geniet CNPP sinds 1961 het statuut van openbaar nut. Met 280 werknemers noteerde de onderneming vorig jaar een omzet van nagenoeg 26 miljoen euro (23,8 miljoen euro in 2006). In Frankrijk heeft CNPP regionale vestigingen in La Ciotat, Douai, Lyon, Mulhouse, Saint-Nazaire, Parijs en Toulouse. Voorts zijn partnerships actief in Marokko en Tunesië alsook in de voormalige DOM/TOM’s.
In 1985 breidde CNPP zijn focus uit met de risicobeheersing tegen kwaadwilligheid. Binnen die activiteit werden de in 1977 opgestarte bedrijvigheden inzake diefstalpreventie geïntegreerd. De bestrijding van kwaadwilligheidsrisico’s spitsen zich vandaag de dag ook toe op het gedrag van personen of eventuele terroristische activiteiten. In het verlengde van de brandrisico’s deinde de dienstverlening doorheen de jaren eveneens uit tot het indijken van milieurisico’s. De jongste diversificatie situeert zich binnen de sfeer van de verkeersveiligheid en de natuurlijke risico’s (overstromingen, aardbevingen, …), waarbij men zich andermaal focust op de risicobepaling. Ook veiligheid en gezondheid op het werk zijn thema’s die uiteraard niet aan de aandacht van CNPP ontsnappen.
Dienstverlening CNPP Entreprise
Met de oprichting van CNPP Entreprise stelde CNPP zijn expertise en dienstverlening eind de jaren ’80 ter beschikking van het bedrijfsleven. Als filiaal van CNPP vat CNPP Entrerprise thans de internationalisering van zijn activiteiten aan. Met uitzondering van de activiteiten inzake verkeersveiligheid, die onder de auspiciën van de instelling van openbaar nut vallen, ent CNPP Entreprise zijn volledige dienstverlening thans over op de Benelux.
In zijn opleidingscentrum te Zellik verstrekt CNPP Entreprise basisopleidingen rond brandrisico’s, -preventie en -bestrijding. “Op de PIVO-terreinen delen we het opleidingscentrum met de brandweerschool van Vlaams-Brabant. In het centrum verstrekken we basisniveau-opleidingen ten behoeve van bedrijfsbrandweerploegen. Dat pedagogisch traject kan desgevallend worden aangevuld met bijkomende en/of vervolmakingsopleidingen te Vernon,” verduidelijkt Patrick Hebbelynck.
Fabricanten van producten en systemen kunnen die op hun deugdelijkheid op veiligheidsvlak door CNNP Entreprise laten testen. “Dat gebeurt op vrijwillige basis, waarbij de CE-voorschriften als uitgangsbasis worden gehanteerd. In samenspraak met de betrokken sector, de fabricanten en de verzekeraars worden de producten en/of systemen proefondervindelijk op hun deugdelijkheid getoetst. Eventuele keuring gebeurt dan weer door CNPP om te vermijden dat we zowel als rechter en als partij optreden,” aldus Hebbelynck. Ook nieuwe blusmiddelen kunnen door CNPP Entreprise worden getest. Maar de tests kunnen evengoed betrekking hebben op het doorlichten van een bedrijfsevacuatieplan of de effectiviteit van blusinstallaties. “Het heeft weinig zin zware brandblussers in het bedrijf te plaatsen indien de werknemers voornamelijk vrouwen zijn voor wie de toestellen te zwaar blijken,” stelt onze gesprekspartner.
Sinds 2003 is CNPP Entreprise ook bedrijvig als centrum voor veiligheidsopleidingen. Het aanbod is bijzonder rijk gestoffeerd en bestrijkt het hele spectrum binnen bedrijfsomgeving, gaande van de werkvloer tot het management-niveau. Sommige opleidingen worden, indien succesvol afgerond, met een attest of getuigschrift bekroond. Inhoudelijk situeren de opleidingen zich onveranderlijk rond risicopreventie en -beheersing inzake brand, diefstal, kwaadwilligheid, milieu, veiligheid en gezondheid op het werk, …
Patrick Hebbelynck: “Stelselmatig breiden we ons opleidingsaanbod uit. De basisopleidingen zijn inmiddels in beide landstalen voorhanden. Vanaf volgend jaar zullen ook de management-opleidingen in beide landstalen voorhanden zijn. Dat hele portfolio alleen al omvat een 150-tal opleidingen. Bedoeling is overigens in België ook meer opleidingen on-site aan te bieden rond onder meer management in crisissituaties of business continuity-planning”.
Hoewel CNPP Entreprise zich niet als consulancy-organisatie ziet, tekent de onderneming eventueel voor de audit en begeleiding ten gunste van bedrijven bij het uitlijnen en implementeren van een oordeelkundig veiligheids- en preventieleid. Daarbij hanteert men een onafhankelijke insteek. “We zullen de klanten, na onderzoek, wel bepaalde systemen aanraden, maar geen fabrikanten,” beklemtoont de directeur. Nieuw is ook de technische ondersteuning die aan bouwheren wordt geboden in de vorm van brand- en risicopreventie. Dat kan tijdens de conceptfase, de herstelfase of in een aanpassende fase. Voor rekening van de bouwheer kunnen lastenboeken en offertes worden geëvalueerd. Andermaal op basis van de eigen methodologie met betrekking tot risico-evaluatie, niet prijsmatig.
Ten slotte stelt CNPP Entreprise zijn brede kennisbasis ter beschikking van de bedrijfsmatige markt in de vorm van publicaties allerhande rond veiligheid en risicobeheersing, dit zowel op papieren als elektronische drager.
Doelgroep
Met uitzondering van de periodieke keuring van installaties, biedt CNPP Entreprise dus voortaan zijn hele dienstverlening in de Benelux aan. Als een tussenstap naar de dekking van de hele Europese markt.
Patrick Hebbelynck ontleedt de bedrijfsstrategie: “Meer en meer tekenen de veiligheidsrichtlijnen zich op Europees vlak af. Tussen die richtlijnen en de productlijnen gaapt evenwel nog een diepe kloof. Het wettelijk veiligheidskader kan bovendien nog van land tot land verschillen. Die kloof willen we dichten ten behoeve van grote ondernemingen die Europees werken en op een uniform kader aandringen. Steeds meer aandacht gaat ook naar de middelgrote ondernemingen. Bedrijven in de groeifase zien nu eenmaal hun risico’s en derhalve hun vulnerabiliteit hand over hand toenemen. De meeste risico’s schuilen ten andere in het middensegment. Ambitie van CNPP Entreprise is KMO’s bij te staan in een betere risicobeheersing zodat, ingeval van incident, hun toekomstkansen niet worden gehypothekeerd”.
Overigens biedt CNPP Entreprise zijn dienstverlening niet enkel aan productiebedrijven aan. Ook logistieke ondernemingen en distributiebedrijven horen tot de doelgroep. “Een logistieke onderneming actief in de stockage van banden mag dan al om bedrijfseconomische redenen beslissen zijn banden nog meer in de hoogte op te slaan, dat vertaalt zich in bijkomende veiligheidsrisico’s. Niet enkel op het stuk van de brandveiligheid. De risico’s van dat soort situaties kunnen we voorafgaand evalueren,” haalt Hebbelynck bij wijze van voorbeeld aan.
Preventie-adviseurs en externe diensten?
KMO’s mogen dan al verplicht zijn een preventie-adviseur en/of een externe dienst voor preventie en bescherming op het werk in te schakelen, de risicobeheersing binnen de hedendaage bedrijfsomgeving wordt bijzonder complex, zo nog onze gesprekspartner. “Specialisatie blijkt nog enkel mogelijk binnen een grotere bedrijfsstructuur. In KMO’s is het een onbegonnen zaak. Zo wordt die preventie-adviseur belast met taken die zich zowel op sociaal als op technisch vlak situeren. Technisch voltrekt de evolutie zich dermate snel dat een adequate risicobeheersing bijzonder moeilijk wordt. Zeker voor een preventie-adviseur, die door beslommeringen allerhande, steeds minder tijd vrij heeft. Preventie-adviseurs zijn meer generalisten dan specialisten geworden. Voorts hanteren ze doorgaans een sociale insteek en benaderen ze de zaken veel minder vanuit een technische invalshoek, wat dan weer risicoverhogend werkt. Ook binnen de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk, brandweerkringen en in ministeriële omgevingen blijkt de (product)technische kennis steeds vaker onvoldoende”, aldus de directeur van CNPP Benelux. In België knoopte CNPP Benelux inmiddels gesprekken aan met bepaalde overheidsinstanties met het oog op een inhoudelijke kennisoverdracht als basis voor de verdere, optimale onderbouw van het regelgevend kader.
Opmerkelijk is dat Belgische KMO’s zich minder bewust zijn van hun veiligheidsrisico’s in vergelijking met hun Nederlandse of Franse tegenhangers, zo luidt het. Daartegenover staat dat de aansprakelijkheid van de bedrijfsleider steeds groter wordt. “In België is vooralsnog weinig rechtspraak waar, na een incident of sinister, de bedrijfsleider aansprakelijk wordt gesteld wegens ontoereikende veiligheidsvoorzieningen. In Frankrijk liggen de kaarten anders. Dat zal, onder meer onder Angelsaksiche invloed, in de toekomst hoedanook veranderen,” voorspelt Hebbelynck.
(DVO40002)
Bij de foto’s:
CNPP Entreprise stelt zich tot doel uit te groeien tot een toonaangevend expertisecentrum op Europees vlak inzake risico-analyse en -beheersing. De opening van een vestiging in de Benelux, met Brussel als standplaats, luidt de internationaliseringsfase in, aldus Patrick Hebbelynck, directeur CNPP Entreprise Benelux. (Foto W & F)
Patrick Hebbelynck (CNPP Entreprise Benelux): “België mag dan al wel de wat unieke functie van preventie-adviseur hebben gecreëerd, de werkelijke risico’s zijn dermate complex dat een gespecialiseerde partner onontbeerlijk blijkt”. (Foto W & F)
“De internationale uitbouw van de activiteiten van CNPP Entreprise kadert in de evolutie van de regelgeving die zich steeds meer en meer op Europees vlak aftekent,” schetst Patrick Hebbelynck, directeur CNPP Entreprise Benelux. (Foto W & F)
Citaten:
“Het heeft weinig zin zware brandblussers in het bedrijf te plaatsen indien de werknemers voornamelijk vrouwen zijn voor wie de toestellen te zwaar blijken”
“Bedoeling is in België ook meer opleidingen on-site aan te bieden rond onder meer management in crisissituaties of business continuity-planning”
“We zullen de klanten, na onderzoek, wel bepaalde systemen aanraden, maar geen fabrikanten”
“Meer en meer tekenen de veiligheidsrichtlijnen zich op Europees vlak af. Tussen die richtlijnen en de productlijnen gaapt evenwel nog een diepe kloof. Die kloof willen we dichten ten behoeve van grote ondernemingen die Europees werken en op een uniform kader aandringen”
“Steeds meer aandacht gaat ook naar de middelgrote ondernemingen. Bedrijven in de groeifase zien nu eenmaal hun risico’s en derhalve hun vulnerabiliteit hand over hand toenemen”
“Preventie-adviseurs zijn meer generalisten dan specialisten geworden. Voorts hanteren ze doorgaans een sociale insteek en benaderen ze de zaken veel minder vanuit een technische invalshoek, wat dan weer risicoverhogend werkt”
“In België is vooralsnog weinig rechtspraak waar, na een incident of sinister, de bedrijfsleider aansprakelijk wordt gesteld wegens ontoereikende veiligheidsvoorzieningen. Dat zal, onder meer onder Angels