"Start Your Business: on-line eco-systeem voor starters"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
ING, Belgacom, Electrabel en Systemat hebben Start Your Business V.Z.W. opgericht. Exponent van het initiatief is de gelijknamige webstek die zich als portaal-site voor startende ondernemers profileert. Start Your Business manifesteert zich niet alleen als informatieforum voor starters, maar ook als contactplatform voor startende ondernemingen onderling. Dat het de bedoeling van de initiatiefnemers is het eco-systeem verder te verruimen, blijkt alvast uit de aanduiding van vier "Gold Partners," met name accountancy-kantoor Vandelanotte, dat aan een sterke groei en regionale diversificatie bezig is, De Post, Total en ING Car Lease. Met sociaal secretariaten zal toenadering worden gezocht om binnen Start Your Business als "content provider" op sociaalrechterlijk vlak te fungeren.

Aan de basis van Start Your Business ligt ING België dat, zowat vijf jaar terug, een maatspecifieke startersaanpak op het getouw zette. Aanvankelijk gebeurde dat met 9 regionale startersadviseurs. Die ruimden intussen de baan voor zowat 100 development managers die over het hele netwerk van de bankverzekeraar het starterssegment bewerken. Ook Belgacom, Electrabel en Systemat besteden meer dan gewone aandacht aan de startende ondernemers, zoals verder blijken zal.
Het Start Your Business-initiatief hanteert een click/call/face-model, wat meteen het belang van het Internet in de communicatie met de klant weergeeft. Sinds enkele tijd organiseren Belgacom/Proximus, Electrabel en ING starters-workshops in de vorm van een roadshow. Het zijn die partnerships die mee als onderbouw voor het nieuwe Start Your Business-concept fungeren.
Starters = potentiële klanten
Doelgroep van Start Your Business zijn startende ondernemingen of jonge bedrijven van hooguit drie jaar. “Doorgaans noteert men in België jaarlijks zowat 50.000 starters. In tijden van hoogconjunctuur loopt dat cijfer snel op tot om en bij de 70.000. België alleen heeft 860.000 zelfstandigen,” weet Filip Clarys, die namens ING België de V.Z.W. tijdens het eerste werkjaar voorzit. Als voedingsbodem voor de rekrutering van nieuwe klanten kan dat tellen.
Binnen Start Your Business bundelen ING, Belgacom, Electrabel en Systemat hun krachten met een gemeenschappelijk oogmerk: het beter bereiken van bestaande en nieuwe klanten. Het Internet blijkt daarvoor de meest efficiënte oplossing.
Filip Clarys: “Het Internet is voor elke starter een cruciale “tool”. Een marktstudie toonde vorig najaar de noodzaak van een starters-portaal aan. Bedoeling van de deelnemende partners is met Start Your Business V.Z.W. hun gemeenschappelijke startersaanpak te bestendigen. De ondersteunende webstek moet zich bovendien tot een neutrale informatiebron ontwikkelen, waarbinnen de startersexpertise van de deelnemende partijen wordt gevaloriseerd. Dat ze het platform in de breedte verder wensen uit te bouwen, blijkt uit de recente toetreding van vier “Gold Partners,” met name De Post, Vandelanotte Accountancy, Total en ING Car Lease”.
Start Your Business speelt conceptmatig in op de concrete startersbehoeften, zoals die vorig jaar door een studie van Keystone aan de oppervlakte werden gebracht. Starters hebben nu eenmaal nood aan een centrale informatiebron, die betrouwbaar, consistent en gepersonaliseerd is, zo klinkt het. Bovendien zijn ze voortdurend op zoek naar maatspecifieke producten en diensten, die eerder door partners dan wel leveranciers worden aangeleverd. Eerste informatiekanaal blijft voor die doelgroep het Internet. Ten slotte is ook hun behoefte aan interactiviteit groot: starters zijn op zoek naar specifieke informatie voor gelijkgestemden waarmee ze interactief kunnen dialogeren en communiceren. Voor al die noden biedt Start Your Business als portaal-site een gepast antwoord.
IT, energie en communicatie
Naast ING vullen ook de mede-initatiefnemers van Start Your Business, met name Systemat, Belgacom en Electrabel, drie belangrijke primaire behoeften van het starterssegment in.
“Als aanbieder van gespecialiseerde IT-oplossingen beschouwt Systemat (Lasne) zich als de natuurlijke partner van de KMO’s. Zeker in een moeilijk economisch klimaat als vandaag ervaren we het nog meer als onze taak in ondersteuning van startende ondernemingen te voorzien”, aldus afgevaardigd bestuurder Bernard Lescot van Systemat Group.
“Goede IT-tools zijn nu eenmaal essentieel bij de opstart van een onderneming, zowel wat de creatie van toegevoegde waarde als het afdwingen van competitief voordeel betreft,” wordt daaraan toegevoegd. Met boekhoud- en beheerapplicatie Popsy, het sterproduct van de Software-divisie binnen Systemat, biedt Systemat aan de beoogde doelgroep een applicatie die in België meer dan 25.000 klant-ondernemingen telt. Startende ondernemingen die doorgroeien kunnen naderhand naadloos migreren naar meer aangepaste oplossingen als Ypsos en Dimasys. Geregistreerde gebruikers van Start Your Business kunnen alvast gedurende een jaar gratis gebruik maken van het Popsy-pakket, al dan niet op ASP-basis. Eveneens inbegrepen in het aanbod is helpdesk-ondersteuning.
Voor Jan Van den Bossche, manager Marketing & Sales Retail bij Electrabel, dient de actieve deelname van de energieleverancier aan Start Your Business gezien in het licht van het vitale belang dat het energieluik in de bedrijfsvoering van een KMO speelt. “Bij de opstart van hun bedrijf onderschatten starters vaak het energie-aspect. Nochtans zullen de juiste keuzes op energievlak vanaf het begin een positieve invloed hebben op hun ecologische voetafdruk en op hun energiefactuur. De wijze waarop hun bedrijfsgebouw wordt ingericht, de aanschaf van bepaalde installaties of apparatuur, … zijn bepalend voor hun uiteindelijke energiefactuur. Electrabel wil vooral via de forumfunctie van Start Your Business nog beter inspelen op de behoeften van startende ondernemers en hun gerichte vragen op interactieve wijze beantwoorden”. Daarbij gaat de aandacht uit naar begeleiding van A tot Z, gaande van de aansluiting op het distributienet over de optimale keuze van het energiepakket conform het bedrijfsprofiel (gas, elektriciteit en ondersteunende diensten) tot rationeel energiegebruik (isolatie, koeling, verwarming, verluchting, verlichting, …) en energie-efficiënte investeringen. “Electrabel wijst elke starter een energie-coach toe,” aldus Van den Bossche. Voorts biedt Electrabel startende ondernemingen gedurende zes maanden een gratis abonnement.
“KMO’s (lees: tot 250 werknemers, nvdr.) vormen een heel belangrijk aandeel binnen de Belgacom-cliëntèle. Starters blijven binnen die optiek van heel groot belang. Ook in crisisjaren zoals 2009, waar we toch nog op 40.000 starters rekenen,” verduidelijkt Kris Vervaet, vice president Small & Medium Enterprises bij Belgacom. “Telecom en ICT zijn voor elke partij belangrijker geworden, ook voor starters. Niet in het minst voor die laatste groep, bestaat de uitdaging van Belgacom erin de communicatietechnologie te vereenvoudigen en transparanter te maken. Denk maar aan mobiele applicaties, het security-luik, data-opslag of de eventuele aansluiting van betaal-terminals. Binnen die optiek hanteert Belgacom een One Service Partner-strategie, die alle aspecten van de communicatie (vaste telefonie, mobiele telefonie en Internet) afdekt,” zo luidt het.
Belgacom biedt starters één specifiek contactpunt hetzij via telefoon, hetzij in de meer dan 40 Bizz Corners die de onderneming in zijn winkelpunten onlangs op het getouw zette. In die Bizz Corners kunnen zelfstandigen en KMO’s terecht voor maatspecifiek advies en dito ondersteuning.
Desgewenst kunnen starters ook gratis een analyse van hun telecombehoeften laten doorvoeren. Ook voor Belgacom lijkt de voornaamste toegevoegde waarde van Start Your Business in de forumfunctie ten gunste van startende ondernemers te liggen.
Startersreputatie verder uitbouwen
Een recente Keystone-studie bevestigt dat ING als startersbank een sterke reputatie heeft. Die reputatie hopen we met Start Your Business, samen met onze partners, verder uit te bouwen, bevestigt Marie-Christine Claes, business development manager Professional Banking. Getuige daarvan is, naast de startersbegeleiding, het “ING Starterspakket”, dat starters een aantal niet te versmaden voordelen biedt. “Op drie jaar tijd kunnen starters bij ING 1.500 tot 2.000 euro besparen,” stelt Claes.
Daarmee verwijst ze impliciet naar zaken als twee gratis bankrekeningen gedurende een periode van twee jaar, een Ondernemersrekening Plus (met gratis toegang tot Internet-bankieren) en een gratis Master Card Business. Specifiek voor de Startersmarkt ontwierp de bankverzekeraar “ING Business Line Starter”, een klassiek kaskrediet onder bijzondere voorwaarden gedurende een periode van drie jaar, of de “ING Business Lening” voor de aanschaf van professioneel materiaal. Ook voor ING Business Protect, ING Gewaarborgd Inkomen en Overlijdensverzekering Vast Kapitaal genieten starters tariefvoordelen.
Voor de opstart van hun zelfstandige activiteit kunnen starters gebruik maken van het “ING Business Plan”, dat in de vorm van een gratis web-applicatie downloadbaar is. Tot 18 maanden na de opstart kunnen ze bovenop een beroep doen op de coaching van een development manager. “De huidige coaching en ondersteuning kunnen binnen Start Your Business zelfs tot een periode van drie jaar worden uitgebreid,” zo nog Clarys.
De deelnemende partners menen dat Start Your Business als anti-cyclisch initiatief ook in crisistijden niet zal misstaan. “Best is nu een solide basis te leggen voor een zelfstandige activiteit die alleen maar kan doorgroeien eens de economie terug aanzwengelt. Tegen die tijd staat Start Your Business als een volwaardige portaal-site in de markt,” klinkt het unaniem bij de deelnemende partners. Van de 40.000 ondernemingen, die in de loop van het jaar het daglicht zouden kunnen zien, hoopt Start Your Business er alvast 5.000 tot geregistreerd gebruiker te kunnen verleiden. Intussen stellen de initiatiefnemers Start Your Business open voor nieuwe partnerships. De inbreng van sociaal secretariaten als “content provider” lijkt daarbij een concrete denkpiste. Hoe rijker het informatieplatform, hoe aantrekkelijker Start Your Business als community-platform zal blijken.

ELECTRABEL - ZONE NOORD

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

BELGACOM N.V.

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

ING BELGIE N.V.

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

SYSTEMAT N.V.

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.