“Eigen elektronisch betaalplatform in ontwikkeling"

15/05/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder

Keyware Technologies N.V. (Zaventem) leverancier van oplossingen voor elektronisch betalingsverkeer, getrouwheidssystemen en identiteitstoepassingen maakt zich op om nog voor de zomer een eigen betaalplatform te lanceren. Een en ander vormt het sluitstuk van de medio 2006 ingezette EMV (Europay, MasterCard en Visa)-migratie van zijn betaalterminals. “Verwacht wordt dat op termijn de commissie-inkomsten op zijn minst evenveel inkomsten opleveren als de verhuur van de betaalterminals,” aldus president en ceo Stéphane Vandervelde. Nog voor het jaareinde wil Keyware Technologies ook een elektronisch betaalsysteem via GSM introduceren, op basis van NFC (near-field communication)-technologie. De onderneming is intussen technologisch klaar om ook op de introductie in België van “Tap & Go”-kaarten in te spelen. Tot slot mikt Keyware Technologies ook op een groter marktaandeel in Nederland, waar de concurrentie al langer speelt en de EMV-migratie zich nog ten volle moet voltrekken.

Stéphane Vandervelde stond in 1996 als mede-oprichter aan de wieg van Keyware Technologies dat zich initieel focuste op de toegepaste biometrie. Aandeelhouders van het eerste uur waren ook GIMV N.V., Flanders Language Valley, Mercator Verzekeringen, De Vaderlandsche, ING en VIV (Vlaamse Investeringsvennootschap). “In de eerste drie jaar van zijn bestaan haalde Keyware 60 miljoen euro op. Bij de beursintroductie (IPO) aan Nasdaq Europe in juni 2000 werd 40 miljoen USD opgehaald. De intekening bedroeg nagenoeg het dubbele van dat bedrag. Sindsdien werd nog eens zowat 25 miljoen euro ingezameld, waarvan de helft via de omzetting van schulden,” schetst Vandervelde. Toen de Internet-bubbel barstte leek ook het lot van Keyware bezegeld. In 2001 bleken zowat alle activiteiten van de onderneming, na een rijk gestoffeerd acquisitieparcours in binnen- en buitenland, verlieslatend. Wat volgde was een groot aantal desinvesteringen (in Amerika, het Verre Oosten, Singapore, Europa, …), waarbij Keyware zich op zijn thuismarkt terugplooide. In 2003, toen de hele herstructureringsoperatie goeddeels was afgerond, sprak de handelsrechtbank ten onrechte het faillissement uit. Uitspraak die vijf weken later werd teruggedraaid.

Onder impuls van een nieuw management groeide Keyware Technologies uit tot een bedrijf dat niets meer met het initiële actieterrein te maken heeft. “Aan de basis van Keyware’s activiteiten ligt het smart card-gebeuren van weleer. Sinds 2004 is Keyware nagenoeg exclusief actief binnen de wereld van betaatlerminals en -transacties,” zo nog Vandervelde.

Gezonde groei handhaven

Inmiddels noteert Keyware Technologies sinds zowat zes jaar aan NYSE/EuroNext Brussels. Ruim 60% van de aandelen is in handen van de refentie-aandeelhouders Federal Invest N.V. (lees: Guido Wallebroek, nvdr.) en Parana Management (Guido Van der Schueren, ex-Artwork Systems en huidig voorzitter). Stéphane Vandervelde houdt via Big Friend N.V. een belang van 5,99% in Keyware aan. Recent nog stelde de onderneming KBC Securities aan als liquidity provider (marktmaker) om de verhandelbaarheid van de Keyware-aandelen te verhogen. “De recente sterke investeringen in waardecreatie worden immers niet gereflecteerd in de huidige beurskoers,” klinkt het.

Vorig jaar noteerde Keyware Technologies met een vijftigtal werknemers

een omzetoename van 3,8 tot nagenoeg 4,6 miljoen euro (+ 20%). Een en ander resulteerde in een kleine operationele cashflow (EBITDA) van 12.000 euro en een netto-verlies van 879.000 euro (tegen een verlies van 7,6 miljoen euro in 2007). “Voor 2009 rekenen we op groeicijfers van minimum 20%,” geeft Vandervelde aan.

In wezen overkoepelt Keyware Technologies N.V. twee werkmaatschappijen, met name Keyware Smart Card Division N.V. en Keyware Transaction & Processing N.V. (de voormalige dochter DMP die op betaaltransactiediensten focust). TechTalk N.V. en DAC N.V. (Digital Access Control, het gewezen Luverco, dat gespecialiseerd is in de elektromechanische slot-technologie en bijhorende elektronische sleutel) werden met alle toegangscontrole- en tijdsregistratie-activiteiten in 2007 verkocht aan RISCO Group.

Vechten tegen monopolist

Dat Keyware sinds 2004 zijn pijlen is gaan richten op de wereld van de elektronische betaalterminals en -transacties, is geen toeval. In 2004 stelde de regelgever een eind aan het monopolie van dominante marktspeler Banksys. Een jaar later haalde Keyware de nodige certificaties om op zijn terminals Bancontact- en Mister Cash-transacties te voeren.

Stéphane Vandervelde: “Momenteel heeft Keyware ruim 15.000 terminals voor transactionale toepassingen in de markt, al dan niet in combinatie met klantengetrouwheidsprogramma’s. Zowat 10.000 toestellen fungeren als zuivere betaalterminal”.

“In de grootdistributie geniet Banksys nog een marktmonopolie. Ook in het marktsegment waar de betaalterminal en het kassaregister zijn gekoppeld is dat het geval omwille van het VIC-protocol dat Banksys niet voor derden toegankelijk stelt. Keyware focust zich derhalve noodgedwongen op het segment van de individuele handelaars, waar nog heel wat groeipotentieel is. In België hebben 80.000 handelaars een betaalterminal. Evenveel werken nog zonder,” verduidelijkt de president & ceo.

In dat laatste marktsegment claimt Keyware momenteel een marktaandeel van zowat 12,5%. In het totaal van de markt bedraagt dat 6 à 7%.

Duidelijk is echter dat Keyware zich ook in de andere marktsegmenten wil gaan positioneren. Eind 2006 verkochten ING, Dexia en Fortis BCC (Bank Card Company) en Banksys aan Atos. In de rand van het gebeuren werd een driejarige samenwerkingsovereenkomst gesloten, die straks ten einde loopt, geeft onze gesprekspartner te kennen. Of hoeft, met andere woorden, de samenwerking tussen de banken en Atos Worldline niet noodzakelijk op dezelfde basis verder te verlopen. “Zodra de banken beslissen hun Bancontact/Mister Cash-activiteiten te stoppen, liggen de kaarten anders. De betaalterminals van Keyware zijn geschikt voor de debietapplicaties van Visa (V Pay) of MasterCard (Maestro). Keyware biedt zowel mobiele betaalterminals, Internet-betaalterminals, GPRS-betaalterminals, … en kan derhalve moeiteloos inspelen op de specifieke noden van elke klant,” stelt onze gesprekspartner. “Het liberaliseringsproces kent niet aleen een moeizaam verloop op telecom- en energievlak. Op het stuk van het elektronisch betalingsverkeer, geldt hetzelfde verhaal,” wordt daaraan toegevoegd.

Betaalterminals niet duur

In de markt leeft nog steeds de perceptie dat betaalterminals duur zijn. Wat door onze gesprekspartner uiteraard wordt ontkend: “Voor de liberalisering bedroegen de huurprijzen voor een betaalterminal 100 tot 150 euro per maand. Vandaag de dag verhuurt Keyware zijn betaalterminals al vanaf 25 euro. Niet de terminal is duur, wel de betaaltransactie. Cash kost beduidend veel meer aan de winkelier dan een elektronische transactie. Zowel voor de handelaar als voor de gemeenschap blijft elektronisch betalen de meest aantrekkelijke optie. De rekening met liquide middelen in de kassa klopt nagenoeg nooit. Bovendien blijft het risico op overval. Ook aan het geldtransport onder politiebewaking kleeft een prijsklaartje. Uiteindelijk zal de kostprijs van cash(-beheer), via de handelaar, steeds aan de eindgebruiker worden doorberekend,” weet Vandervelde.

Bovendien, zo luidt het, zijn er steeds minder ATM- of cash-automaten en kan in steeds minder bankkantoren geld worden afgehaald. Daar tegenover staat dat in België 5,5 à 6 miljoen gebruikers ongeveer 20 miljoen bankkaarten in omloop hebben. “Een universitaire studie toonde aan dat een betaalterminal bij een handelaar niet enkel onontbeerlijk is, maar gelijktijdig ook een omzetverhogend effect heeft. Het ziet er naar uit dat een handelaar zonder betaalterminal zijn eigen toekomst hypothekeert,” aldus onze gesprekspartner.

NFC- en andere contactloze toepassingen

Tegen het jaareinde wil Keyware Technologies een elektronisch betaalsyteem via GSM introduceren, dit met behulp van NFC (near-field communication)-technologie.

Stéphane Vandervelde: “Keyware koestert weinig geloof in eerder opgezette marktinitiatieven in de NFC-sfeer omwille van hun besloten karakter en geïsoleerde betaalomgeving, zoals bijvoorbeeld voor betalende parkeren het geval is. Het aldus geboden gebruiksgemak blijft onvoldoende. We willen de GSM ten volle gaan inschakelen als vervangmiddel voor de bankkaart. Daarbij worden de kaartgegevens op beveiligde wijze op de GSM-opgeslagen en via NFC wordt de informatie aan de betaalterminal doorgeseind die voor de verdere afwikkeling van de transactie instaat. Qua beveiliging scoort deze toepassing nog iets hoger dan het zuivere gebruik van de betaalterminal”.

Technologiepartners bij het project zijn Clear2Pay alsook diverse universitaire kennisinstellingen en het IBBT (Instituut voor Breedbandtechnologie).

Keyware Technologies blijkt intussen ook klaar voor het “Tap & Go”-verhaal, zeg maar de non-contact smart card die zich voor kleine betalingen (lees: tot 25 euro, nvdr.) als alternatief voor het tanende Proton-verhaal lijkt af te tekenen. In Groot-Brittannië zijn “Tap & Go”-kaarten intussen ingeburgerd. In België maken verschillende banken zich op om in het systeem in te stappen. De financiële crisis gooit vooralsnog roet in het eten.

Eigen betaalplatform

Inmiddels maakt Keyware Technologies zich op om via de ingebruikname van een eigen betaalplatform zich ook op de transactiemarkt te begeven. “Tegen de zomer hopen we een onafhankelijk platform in de markt te zetten dat zowel het betalingsverkeer via Visa-, MasterCard- als Maestro-kaarten van eigen klanten als van derden kan afwikkelen. Vandaag verkeert een en ander in testfase. Voor Visa- en MasterCard zijn de internationale certificaties inmiddels binnen,” kondigt Stéphane Vandervelde aan. In 2006 ging Keyware Technologies van start met de migratie van zijn betaaltoestellen naar EMV-technologie. EMV, voluit Europay, MasterCard en Visa, is een nieuwe standaard voor elektronische betalingen met kredietkaarten, die o.m. voorziet in de toevoeging en het gebruik van een chip met pincode op de kaart. Een en ander verklaart ook waarom Keyware Technologies, dat vooralsnog in de grensregio voornamelijk actief, zijn markpositie ook in Nederland gevoelig wil gaan verruimen. In België zijn naar verluidt reeds 95% van de betaalterminals EMV-compatibel. In Nederland is dat slechts 10 tot 15%. Ter ondersteuning van de migratie van de betaalterminals naar de nieuwe technologie trok de overheid een aanzienlijk budget uit ter ondersteuning van de lokale handelaars.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.