Zelfstandige in bijberoep

Naast de zelfstandigen in hoofdberoep, kan je ook werken als "zelfstandige" in bijberoep. Maar wat moet je doen om alles in orde te brengen? En is het voor mij interessant?
Als je bijverdienste niet hoger is dan een bepaald bedrag hoef je geen BTW-nummer aan te vragen of BTW te betalen en geen statuut aan te vragen. Maar bezondig je niet aan zwart werk en overschrijd de limieten niet. Die worden bepaald door de fiscus.
Wie dus zelden bijklust, is beter af zonder het statuut van "zelfstandige in bijberoep". Hij/zij kan die omzet aangeven als "diverse inkomsten" op zijn belastingsbrief.
In dat geval worden ze belast tegen 33 procent. Dat ligt heel wat lager dan de belastingsschaal waar de meeste zelfstandigen in bijberoep in terechtkomen.
De fiscus beslist zelf welke zelfstandigen 'zelden' actief zijn en welke frequent. Anders gezegd beslist de fiscus over je statuut.
Wie?
Nagenoeg iedereen mag een bijberoep uitoefenen. Mensen met een vervangingsinkomen of gepensioneerden kunnen ook een bijberoep uitoefenen.
Zij moeten wel opletten dat ze niet teveel verdienen in hun bijberoep of ze kunnen hun uitkeringsrechten verliezen. Toch wordt het vanaf een bepaald moment interessant om een statuut aan te vragen ...
1. Loontrekker of interim met minstens een halftijdse job.
2. Werkloos met uitkering.
3. Iemand met een ziekte-uitkering. Voorwaarde: 66 procent arbeidsongeschikt en de uitkering is minstens gelijk aan het pensioen van een alleenstaande zelfstandige.
4. Onderwijzer zonder vaste benoeming.
5. Onderwijzer met vaste benoeming: voorwaarde: 6/10 werken van een voltijds uurrooster.
Voordeel
Heel wat bijberoepers zijn vrijgesteld van B.T.W.. Zo hebben ze geen aparte B.T.W.-boekhouding nodig. Bijberoepers betalen doorgaans minder bijdragen voor de sociale zekerheid dan wie volledig zelfstandig is.
Wat doen?
Je moet dezelfde procedure volgen om zelfstandige in bijberoep te worden als in hoofdberoep. Je moet je ook aansluiten bij een sociale verzekeringsfonds. Hier zal je driemaandelijks een bedrag moeten betalen. Je betaalt minder en geniet van de voordelen die een zelfstandige heeft.
Opgelet
Je mag in principe zoveel verdienen en presteren als je wilt in bijberoep, maar je kan je voordelen verliezen. Laat je dus goed informeren.
Wat als ik mijn hoofdberoep beëindig?
Je wordt niet automatisch zelfstandige in hoofdberoep. Voorwaarde:
* Je krijgt van de sociale zekerheid een inkomen dat gelijk is aan het pensioen van een alleenstaande zelfstandige.
* of je vrijwaart je pensioenrechten of rechten op een invaliditeitsuitkering
Valt het tegen?
Als je bijberoep tegenvalt en te weinig opbrengt, stop dan binnen het jaar. Dien een aanvraag in bij het RSVZ en je kan je bijdragen terugbetaald krijgen.
Besluit
Voor je een beslissing neemt of je in bijberoep gaat werken, is het aangeraden eerst met goed te praten met adviesorganen. Denk aan een boekhouder, kennis, bedrijvencentra, fiscus en anderen.
Heb je ervaring met werken in bijberoep en wil je dat delen met dVO.be lezers reageer op dit artikel. Alle suggesties zijn welkom. Keep on doing business!
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.