Beleggers betonen meer aandacht voor risicobeheer(sing)
De bankencrisis is niet zonder impact gebleven op het beleggersgedrag. KBC Private Banking speelt hierop met nieuwe PRO(tected)-Beleggingsformules, die gebruik maken van een Portfolioscanner®. Cliënten opteren steeds meer voor een “value at risk”-benadering terwijl ook de formule van kapitaalbeschermende producten op een stijgende populariteit kan rekenen, aldus Erwin Schoeters, directeur Private Banking bij KBC. In het verlengde van die drang naar risicobeheersing, ligt ook de vernieuwde interesse van beleggers in aandelen en/of obligaties van bedrijven van eigen bodem. Dit onder het credo: “Beleg in wat je kent”.
Binnen de private banking-aanpak bij KBC wordt in eerste instantie het vermogen van de cliënten goed gestructureerd om het in een volgende stap zowel te doen aangroeien als te beschermen.
“We stellen vast dat de cliënten vandaag meer en meer op zoek gaan naar een begeleidingsaanpak die veel verder gaat dan alleen maar het beleggingsadvies rond het roerend vermogen. De markt vraagt steeds vaker om een totaalbenadering waarbij het hele vermogen in kaart wordt gebracht. De opdracht van een KBC private banker is in dat geval het vermogen optimaal te beleggen in functie van het risicoprofiel van de cliënt, inclusief een nauwgezette rapportering. Die rapportering wordt verzorgd op maand-, kwartaal- dan wel halfjaarbasis,” schetst Erwin Schoeters.
Gewijzigde rapportering
Als gevolg van de gebeurtenissen in het recente verleden, tekenen zich binnen die rapportering duidelijke accentverschuivingen af.
“De private banking-cliënt dringt niet zozeer aan op meer frequente rapportering met betrekking tot de evolutie van zijn beleggingsportefeuille, maar veeleer op een beter inzicht in waarin wordt belegd en tegen welke risico’s,” zo nog de directeur Private Banking bij KBC.
In de praktijk verschuift de focus van de individuele beleggingsrapporten van algemene economische indicatoren en marktevoluties naar informatie omtrent de samenstelling van de individuele portefeuille, beleggingsvoorstellen van het moment en de risicograad van de beleggingen.
Voortrekkersrol
Erwin Schoeters: “KBC Private Banking heeft terzake altijd een voortrekkersrol opgenomen. In de beleggingsrapporten is een luik verwerkt, dat zich heel concreet op de beleggingsrisco’s toespitst. Het opzet is verder te gaan dan het louter communiceren aan de cliënt van het respectievelijk gewicht van aandelen, obligaties of cash in zijn portefeuille is. Wel wordt de cliënt een duidelijk inzicht verschaft in wat zijn “value at risk” is. Dat is de meest gehanteerde maatstaf om de risico’s van een beleggingsportefeuille te meten”.
Twee jaar terug zette KBC Private Banking met het Amerikaanse RiskMetrics een samenwerking op, waaruit de Portfolioscanner® ontstond.
Die “tool” groeide intussen uit tot een belangrijk element in de risicorapportering van KBC Private Banking.
De Portfolioscanner® detecteert automatisch de discrepanties binnen de risicoband waarbinnen een beleggingsportefeuille, conform de afspraken met de cliënt, dient te blijven.
PRO-beleggingsformules
“De Portfolioscanner® wordt ingeschakeld in een nieuwe vorm van risico-evaluatie van de beleggingsportefeuille.De zogenaamde CPPI (Constant Proportion Portfolio Insurance)-aanpak waakt erover dat de gemengde beleggingsportefeuille (aandelen, obligaties en cash) van de client op jaarbasis niet onder een vooraf afgesproken minimumdrempel daalt.De cliënt kent dus vooraf zijn potentieel maximaal verliesrisico. Dynamische klanten opteren dan voor een verlies dat maximaal tot 10% per jaar wordt beperkt, meer defensief ingestelde cliënten bouwen een drempel in van 5%”, zo nog Schoeters.
Keldert de aandelenkoers en dreigt de risicodrempel overschreden te geraken, zorgt de CPPI ervoor dat het gewicht van de beleggingsportefeuille verschuift in het voordeel van obligaties en cash, dit ten nadele van aandelen.
“Momenteel hebben zowat 20% van de cliënten van KBC Private Banking hun roerend vermogen geheel dan wel gedeeltelijk in een PRO-beleggingsformule belegd. In totaal gaat het om zowat 10% van de totale portefeuille onder beheer,” zo luidt het.
Meer aandacht voor kapitaalbeschermende producten …
Voorts blijken ook kapitaalbeschermende beleggingsproducten op een groeiende populariteit te kunnen bogen. In België is KBC - met aan marktaandeel van 55% - duidelijk marktleider op de markt van de kapitaalbeschermende producten.
“Voor het uitbreken van de bankencrisis was via KBC Private Banking zowat 2 miljard euro belegd in producten met kapitaalbescherming. Dat bedrag zwol intussen aan tot 3,5 miljard euro. Dat is zowat 17% van het totale vermogen dat de onderneming momenteel onder beheer heeft,” vertrouwt Erwin Schoeters ons toe.
… en beleggingsopportuniteiten op eigen bodem
Een andere markante tendens binnen het private banking-segment is dat beleggers opnieuw op zoek gaan naar opportuniteiten dicht bij huis. Dat blijkt duidelijk uit het succes van obligatie- of aandelenemissies van grote bedrijven in eigen land.
Het synergie-effect met KBC Asset Management, KBC Securities en de marktenzaal, zorgt ervoor dat KBC Private Banking bij dergelijke transacties een zeker marktvoordeel geniet.
“Meer en meer Vlaamse en Belgische bedrijven doen een rechtstreeks beroep op de kapitaalmarkt. Indien KBC de emissie structureert opent dat uiteraard interessante perspectieven voor KBC Private Banking (lees: in de vorm van een groter deel van de emissie die voor de cliënten kan worden gereserveerd, nvdr.). Zo plaatsten we in het voorbije jaar met succes obligatieleningen van D’Ieteren, AB InBev, Atenor, UCB, … Dat zijn bekende namen, die de Belgische belegger vertrouwen inboezemen,” luidt het.
KBC BANK N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.