Tien tips voor energiezuinige verwarming
Waarschijnlijk is de verwarming ook voor uw zaak een belangrijke kost. Geen slecht idee dus om de warmteverliezen zoveel mogelijk te beperken en niet onnodig te stoken. Onderstaan reiken we tien tips voor een energiezuinige winter aan.
1. Nachttemperatuur
Zet de temperatuur ’s nachts enkele graden lager. 15 à 16°C is ideaal, zo verbruikt u ’s morgens minder energie om uw zaak weer op te warmen.
2. Graadje minder
Met 1° C minder kunt u tot 6% besparen op uw energieverbruik. Een graad verschil voelt u niet, maar ziet u wel op uw energiefactuur.
3. Thermostaatkranen
Rust uw radiators en convectoren toe met thermostaatkranen. Met die kranen kunt u de temperatuur van elke kamer apart regelen. Niet alle ruimtes moeten even hard verwarmd worden.
4. Verluchten
Een droge ruimte warmt sneller op. Om het overtollige vocht af te voeren, kunt u dagelijks twee tot drie keer enkele minuten verluchten. Daardoor ontsnapt enkel de gebruikte lucht en niet de warmte die door de meubels en de muren vastgehouden wordt. Voor nieuwbouw is een ingebouwd ventilatiesysteem trouwens al verplicht.
5. Niet bedekken
Leg niets op of voor de radiators. Want zo wordt de geproduceerde warmte niet in de ruimte verspreid terwijl uw stookketel blijft draaien. In geval van een elektrische convector verhoogt u bovendien het brandgevaar.
6. Sluit rolluiken en gordijnen
Sluit de rolluiken en de gordijnen zodra het donker wordt. Doordat de warmte wordt vastgehouden, bespaart u algauw energie. In de zomer voorkomen zonneschermen dat het gebouw sneller opwarmt.
7. Radiatoren onderhouden
Lucht in de leidingen vermindert het rendement van uw verwarmingsinstallatie. Het zorgt ook voor inwendige roestvorming, slijtage van de installatie en geluidshinder. Lucht in de buizen betekent meestal dat er te weinig water in de installatie zit. Daarom vult u best een keer per jaar wat water bij. U kunt ook ontluchten bij de start van het verwarmingsseizoen.
8. Ketel met timer
Een timer start de verwarming van de boiler op gerichte tijdstippen op. U vermijdt zo een voortdurende opwarming, en bespaart veel energie. Een weersafhankelijke regeling past de temperatuur van het water automatisch aan de buitentemperatuur aan.
9. Isoleer uw leidingen
Een goedkope en gemakkelijk uit te voeren tip: isoleer de leidingen van uw verwarming. Dat is nuttig als de leidingen door niet-verwarmde ruimtes lopen, zoals kruipruimtes, kelders, enz.
10. Vervang oude ketel
Een oude verwarmingsketel laat u best vervangen door een nieuwe hoogrendementsketel. Het energieverbruik van een condensatieketel ligt al snel 20 tot 30% lager dan bij een oude ketel.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Electrabel. Meer info: www.electrabel.be/professionals ).
ENGIE ELECTRABEL N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.