GreenLine-technologie voortaan op alle Skoda-modellen

Alle Skoda-modellen zijn voortaan toegerust met zuinige motoren. De GreenLine-versies zetten opmerkelijke prestaties neer qua milieuverbruik en uitstoot. Zo laat de Fabia GreenLine recordwaarden optekenen, met een gemiddelde CO2-uitstoot van 89 g/km en een gemengd verbruik van 3,4 l/100 km. In de reeks van de Superb en Superb Combi beleeft de nieuwe 1.6 CRTDI-motor van 77 kW (105 pk) zijn debuut, die in beide modellen voldoende heeft aan gemiddeld 4,4 l/100 km. De CO2-uitstoot bedraagt in dat geval slecht 114 g/km, een topcijfer in deze klasse.

Het is voor het eerst in zijn geschiedenis dat Skoda op alle modelreeksen een versie met een geoptimaliseerd verbruik aanbiedt.

Van de Fabia over de Roomster, de Octavia en de Yeti tot de Superb en de Superb Combi: alle hebben ze GreenLine-varianten van de tweede generatie.

Skoda Auto pakte in 2008 uit met de GreenLine-versie van de eerste generatie met het oog op een duurzame vermindering van het verbruik en de uitstoot.

Skoda gaat nu niet alleen met de tweede generatie van deze technologie van start.

Voor het eerst biedt de Tsjechische constructeur de GreenLine-versies ook voor alle vijf modelreeksen aan.

Met de intrede van deze brandstofbesparende techniek in de compacte Yeti en de Super Combi brengt Skoda liefst twee wereldpremières.

Tot dusver waren die modellen immers niet als GreenLine verkrijgbaar.

De Greenline-techniek is gebaseerd op een combinatie van uiteenlopende aanpassingen aan de wagen en de aandrijving.

Gebruik van de 1.2 CRTDI-motor met 55 kW/75 pk (Fabia en Roomster) en de 1.6 CRTDI-motor met 77 kW/105 pk (Superb, Octavia en Yeti), stop/start-systeem, recuperatie van kinetische energie bij het remmen, aanpassing van de motorsturing, banden met verlaagde rolweerstand, aërodynamische wijzigingen aan het koetswerk en de voertuigbodem, schakelhulp via de boordcomputer.

Samen zorgen deze maatregelen voor een duidelijke verlaging van het gebruik en de CO2-uitstoot.

De Fabia GreenLine en Fabia Combi GreenLine nemen genoegen met gemiddeld slechts 3,4 l/100 km. Dat resulteert in een CO2-uitstoot van 89 g/km.

De compacte MPV Roomster zet met een gemiddel verbruik van 4,2 l/100 een topresultaat neer in zijn klasse. De gemiddelde CO2-uitstoot bedraagt in dat geval 109 g/km.

De GreenLine-maatregelen werken bijzonder overtuigend in de topmodellen van Skoda, de Superb en Superb Combi.

Beide modellen verbruiken gemiddeld slechts 4,4 l/100 k, hun CO2-uitstoot bedraag 114 g/km.

In 12,5 seconden accelereert de berline van 0 tot 100 km/u, de topsnelheid bedraagt 192 km/u (12,6 seconden en 190 km/u voor de Super Combi).

“e-car”-studiemodel in wereldpremière

Skoda stelde onlangs voor het eerst in zijn bestaan een studiemodel van een elektrisch aangedreven personenwagen voor.

Het basisvoertuig, de Skoda Octavia Combi, is dankzij zijn modulaire platform uiterst geschikt voor de inbouw van een accu-pakket, een elektronische sturing en een elektromotor.

Naast zijn aangepaste design, werden een trits bijkomende energiebesparende oplossingen getroffen.

Zo werden in het interieur de klassieke lampjes door LED-verlichting vervangen om elektriciteit te besparen.

Het panoramische glazen dak is toegerust met fotovoltaïsche cellen om energie op te wekken.

Op de plaats waar normaal de toerenteller terug te vinden is, geeft de boordcomputer informatie over de laadstatus van de accu en over het actuele verbruik.

Op het display van het navigatiesysteem wordt het verloop van de huidige energiestroom weergegeven - of de aandrijfmotor van stroom voorzien wordt dan wel of net elektrische energie wordt teruggewonnen - bijvoorbeeld bij het remmen of in deceleratiefases bij ritten bergaf.

Van de “e-car” wordt later dit jaar een testvloot elektrisch aangedreven Octavia Combi’s op de weg ingezet.

De elektrische wagen vormt een zinvolle uitbreiding op het huidige GreenLine-assortiment.

De elektrisch aangedreven Skoda Octavia heeft een autonomie van 160 km.