Financieel duwtje in de rug
Sinds 2006 is de VDAB bevoegd voor opleiding en tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap. Ondanks alle inspanningen ligt de tewerkstellingsgraad van deze groep nog veel te laag. De VDAB biedt nochtans een aantal interessante financiële en begeleidingsmaatregelen aan.
Vlaanderen telt meer dan 400.000 personen met een arbeidshandicap.
Hiervan zijn er 150.000 aan de slag. Daarmee is bewezen dat een handicap of langdurig gezondheidsprobleem geen belemmering hoeft te zijn om aan het werk te gaan.
Ten opzichte van 2007, de periode voor de crisis, is de tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap achteruit gegaan van 42,2% naar 36,7% in 2010.
Eind oktober 2011 was ongeveer 1 op 7,5 (13% of 24.971) van de 191.568 niet-werkende werkzoekenden in Vlaanderen arbeidsgehandicapt.
Sinds 2006 is de VDAB bevoegd voor de opleiding en tewerkstelling van personen met een arbeidshandicap.
Om de tewerkstelling van deze kansengroep op te krikken heeft de VDAB verscheidene ondersteuningsmaatregelen uitgewerkt voor werkgevers: opleiding en begeleiding op de werkvloer en premies om de aanwerving van een persoon met een arbeidshandicap financieel te ondersteunen.
Vlaamse ondersteuningspremie (VOP)
Als je een werknemer met een arbeidshandicap wil aanwerven of er een in dienst hebt, kan je elk kwartaal een premie krijgen van de VDAB en dit gedurende vijf jaar.
De premie daalt van 40% naar 20 % van het referteloon naarmate de tijd verstrijkt. De VOP dient om de inschakelingskosten en de lagere productiviteit te compenseren.
Bedrijven in de privé sector, onderwijsinstellingen, provincies, OCMW’s en gemeenten, komen in aanmerking voor de premie. Na vijf jaar kan je de premie verlengen door een gemotiveerde aanvraag in te dienen bij de VDAB.
Tegemoetkoming arbeidspostaanpassing
Als je een werknemer met een arbeidshandicap in dienst hebt en je wil zijn werkplek aanpassen, dan betaalt de VDAB de meerkost voor de aanpassing terug.
Het gaat bijvoorbeeld om een lichtsignaal installeren op een machine die enkel geluidsignalen geeft, een verplaatsbaar hellend vlak voor een rolstoelgebruiker, speciaal sanitair, een traplift, … Aangepast gereedschap en werkkledij komen ook in aanmerking.
Gespecialiseerde individuele beroepsopleiding (GIBO)
De GIBO is een variant op de klassieke IBO (Individuele Beroepsopleiding). Deze opleiding op de werkvloer kan enkel voor personen met een arbeidshandicap die in opleiding of begeleiding zijn bij een GOB (Gespecialiseerde Opleidings-, Begeleidings- en Bemiddelingsdienst).
Tijdens de GIBO leert de werknemer de knepen van het vak op de werkvloer. De GIBO kan maximum een jaar duren.
Als werkgever betaal je geen loon, geen RSZ en geen productiviteitspremie. Nadien werf je de cursist aan met een contract van onbepaalde duur.
Voor een duurtijd gelijk aan die van de GIBO is de werknemer beschermd tegen ontslag.
Jobcoaching
Als een persoon met een arbeidshandicap hebt aangeworven, sta je voor de opdracht om de nieuwe medewerker te integreren in je bedrijf.
Om je hierbij te helpen, kan je een beroep doen op een jobcoach van de VDAB. De jobcoach ondersteunt je nieuwe medewerker gedurende de eerste zes maanden van zijn tewerkstelling.
Hij werkt aan motivatie, werkattitude, omgangsvormen en communicatieve vaardigheden. Hij ondersteunt je ook bij het onthaal en de opvang van de werknemer.
Meer info? Kijk op www.vdab.be/arbeidshandicap of neem contact op met de provinciale dienst arbeidshandicap van de VDAB.
Voor de contactgegevens per provincie: http://vdab.be/arbeidshandicap/adressen_DAH.shtml
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met de VDAB. Meer info: www.vdab.be).
VDAB
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.