Portret Computer consultancy-activiteiten

In de “Computer consultancy”-sector zijn in België 13.109 actieve ondernemingen.

Geografische spreiding van de sector

Het is geen verrassing dat Vlaanderen 61% van de activiteit op zich neemt. Dienstenondernemingen vestigen zich bij voorkeur in grootsteden. Vandaar dat de regio Brussel zo veel ondernemingen op haar gebied telt. Dienstenondernemingen vestigen zich bij voorkeur in grootsteden. Vandaar dat de regio Brussel zo veel ondernemingen op haar gebied telt.

Tewerkstelling

Meer dan 88% van de sector bestaat uit KMO's. Meer dan 88% bestaat uit zelfstandigen of vennootschappen zonder tewerkstelling.

De Starters

De sector blijft aantrekkelijk. De deuk van de crisis (2009) is nu verwerkt, maar een moeilijk(er) jaar 2012 toont duidelijk aan dat de conjunctuur een directe invloed heeft op het aantal starters.

Financiële gezondheid van de sector

De meest voorkomende juridiche vormen zijn de N.V.’s (747) en vooral de B.V.B.A.’s (7.038)/ We nemen een kijkje nemen in het eigen vermogen (.000 EUR) van deze vennootschapsvormen.
Meer dan 10% van de B.V.B.A.’s overleven met een negatief eigen vermogen. De situatie is nog ernstiger bij de N.V.’s, die een (stijgende) ratio van bijna 14% halen in 2011.

Snapshot

Heel veel kleine structuren en een relatief belangrijk aandeel ondernemingen met negatief eigen vermogen doen denken aan een sector in “overaanbod”. De kleine structuren rapen moeilijker de kruimels op. Misschien zouden ze beter met elkaar afspreken om een gestructureerd aanbod te bieden aan de markt zonder hun flexibiliteit te verliezen.