Confidentiële informatie onvoldoende beveiligd in België

Bedrijven zijn vaak geneigd om de interesse van buitenaf in confidentiële informatie te minimaliseren, meent e-security specialist Sophos.

Het nieuws van de afgelopen weken toont echter aan dat veiligheidsdiensten van andere, ook bevriende landen wel degelijk interesse tonen in bedrijfskritieke informatie. Onwetendheid is niet langer een argument. Vandaar dat Sophos pleit voor het bedachtzamer omspringen met confidentiële informatie door het  consequent toepassen van encryptie.

Belsec toonde, naar aanleiding van de recente veiligheidsinbreuken, onlangs in het parlement aan dat de meeste confidentiële informatie in ons land op een onveilige manier wordt bewaard. Tevens werd aangetoond dat door het gebruik van een extra beveiligde laptop, confidentiële gegevens wel maximaal kunnen worden beveiligd. De harde schijf van de bewuste laptop was versleuteld met het AES-algoritme, wat ook in militaire kringen wordt gebruikt. Om toegang tot het toestel te verkrijgen, diende Two Factor Authentication gebruikt. Deze technologie maakt gebruik van iets wat men kent (wachtwoord of PIN-code) en iets wat men heeft (token of smartcard).