Meest innovatieve gebruik van satellietnavigatie!

Winnetou van QraQon uit Lubbeek is Vlaamse laureaat van de Galileo Masters 2013

Op de European Space Solutions Conference in München werden gisterenavond de prijzen uitgereikt van de Galileo Masters of The European Satellite Navigation Competition 2013. De algemene Europese winnaar was KINEXON uit München met "Precise Localisation and Monitoring for Sports and Healtcare". Voor het eerst nam ook Vlaanderen aan deze wedstrijd deel en vielen drie bedrijven in de regionale prijzen: Qraqon, POLS en het competentiecentrum Netwerken in Voertuigen van de Vives-hogeschool (West-Vlaanderen).

Voor de tiende keer werden dit jaar in de  European Satellite Navigation Competition (ESNC) de beste producten, diensten en innovaties gekozen die het gebruik van satellietnavigatie in het dagelijkse leven faciliteren. Tijdens de ceremonie werden prijzen uitgereikt in 32 categorieën, met een totale prijzenpot van 1,07 miljoen euro. Er waren 413 volledige inschrijvingen van teams met in totaal 1200 deelnemers uit bijna 50 landen.

Vlaanderen prominent aanwezig

Onder impuls en coördinatie van Innotek, beheerder van het ESA Business and Incubation Centre Flanders in Geel en met medewerking van iMinds, was Vlaanderen voor het eerst één van de deelnemende regio’s aan deze wedstrijd. Deze eerste deelname was zeer succesvol: met 22 inzendingen behoorde onze regio tot de top 4 van de 25 deelnemende regio’s.
Iedere regio duidt een regionale winnaar aan die meedingt naar de prijs van de European Galileo Masters 2013, verkozen door een panel van internationale experts.
Vlaanderen koos voor Winnetou, een eenvoudig te installeren toestel om goederenwagons te traceren. Qraqon, dat Winnetou ontwikkelde, krijgt 10.000 euro cash medegefinancierd door het Agentschap Ondernemen en een incubatiepakket bij Innotek (Geel)  ter waarde van 5.000 euro.
De tweede regionale prijs in Vlaanderen gaat naar POLS, dat het modulaire apparaat AlertUs ontwikkelde dat gegevens doorseint over de beweging en de lokalisatie van de persoon die het draagt. POLS ontvangt een incubatiepakket bij iMinds (Gent) ter waarde van 5.000 euro.
Tenslotte was er nog een speciale prijs van Septentrio, een spin-off van Imec en wereldspeler op het vlak van satellietnavigatie. Deze ging naar het competentiecentrum Netwerken in Voertuigen van de VIVES Hogeschool dat een robotvoertuig ontwikkelt dat autonoom taken kan uitvoeren. Het centrum krijgt een integratiekit ter waarde van 3.100 euro.

European Satellite Navigation Competition

Deze wedstrijd werd in 2004 ingericht om innovatieve ondernemers aan te moedigen om toegevoegde waarde te bieden bij het dagelijkse gebruik van satellietnavigatie. Ondertussen is deze wedstrijd uitgegroeid tot het grootste innovatienetwerk voor dit soort toepassingen. Vandaag zijn er meer dan 130 onderzoeks- en industriële partners die de ESNC-deelnemers ondersteunen om hun businessideeën uit te werken.

De satellietnavigatiemarkt

Verwacht wordt dat het aantal toestellen dat via satellietnavigatie werkt, tussen nu en 2022 in de EU zal toenemen van 218 miljoen naar 600 miljoen, goed voor een verdubbeling van de omzet tot 25 miljard euro.

De Galileo Masters in 2014

De elfde editie van deze wedstrijd loopt van 1 april tot 30 juni 2014. De internationale kick-off zal plaatshebben in Rotterdam op 15 april, tijdens de European Navigation Conference in het World Trade Center. Via Innotek zal ook Vlaanderen weer van de partij zijn.

Voor meer informatie:

Innotek
Erik Degroof, technology manager
014 570574
edg@innotek.be

Auteur: Innotek
Bron: Innotek