Europese Unie stimuleert innovatie in cybersecurity en privacy

De Europese Unie gaat met het project IPaCSO innovatie en zakelijke opportuniteiten in cybersecurity en privacy ondersteunen. Ze heeft daartoe vijf Europese netwerk-, commerciële en onderzoeksorganisaties verenigd die samen een methodologie zullen ontwikkelen waarmee bedrijven sneller opportuniteiten in cybersecurity en privacy opsporen, uitwerken en commercialiseren.

Onder meer de Belgische vakvereniging LSEC en software security-bedrijf VASCO Data Security, dat in Mechelen en Wemmel een vestiging heeft voor onderzoek en ontwikkeling, werken eraan mee. Het project kadert in het onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon 2020 van de Europese Unie.

De Europese wetgeving over gegevensbescherming, cybersecurity en netwerk- en informatiebeveiliging wordt verstrengd, waardoor ook het belang stijgt van Europese cybersecurity software en -diensten. De EU schat de potentiële waarde van deze markt op ruim 20 miljard euro over tien jaar.

IPaCSO zal onder meer ook innovation awards uitreiken om aan succesvolle projecten nog meer ruchtbaarheid te geven en het marktpotentieel te verhogen. Naast LSEC en VASCO Data Security, maken het Ierse Waterford Institute of Technology, het Deutsches Institut für Wirtschaftsforschung en het Ierse Espion deel uit van IPaCSO. Het project loopt tot oktober 2015.