Wakati wint tweede prijs Vlaamse editie "Masters Galileo 2014"

Wakati (Antwerpen) heeft de tweede prijs behaald van de Vlaamse editie van de "Masters Galileo 2014" met een innovatief, goedkoop en energiezuinig concept dat de boeren in ontwikkelingslanden de mogelijkheid biedt om hun oogst langer vers te houden. Arne Pauwels van Wakati maakte hiervoor gebruik van onder meer het filtersysteem dat in de laboratoria van ISS wordt toegepast.

De fruit- en groentenboeren in het Afrikaanse binnenland zien een deel van hun opbrengst onverkoopbaar worden omdat de producten tijdens het traject tussen het veld en de plaatselijke markt te lang aan de warmte en droogte bloot staan. Wakati ontwikkelde hiervoor een oplossing door de omgevingsfactoren van de planten na te bootsen door de producten in een vochtige omgeving met een microklimaat te plaatsen.

De Wakati One is een soort rechthoekige tent die afgesloten wordt en waarin zich een bakje bevindt met 200 milliliter water. Kern van de uitvinding is een verdamper die er als een ventilator uit ziet. Hij werkt op zonnepanelen en zorgt voor een continue vochtigheid in een steriel microklimaat. De tent biedt plaats aan tien kratten groenten van elk 20 kilogram.

De evaporatietechnologie op zich is niet nieuw. Alleen blijft het waterverbruik bij de Wakati One heel beperkt terwijl de klassieke techniek massa's water nodig heeft. De FAO (Food and Agriculture Organisation) raamt dat 45% van het voedsel in de huidige omstandigheden verloren gaat. Wakati meent dat verlies tot 20% te kunnen reduceren.

Bedoeling van het bedrijf is zijn oplossingen via NGO's naar kleinschalige boeren te verdelen. Een eerste contract werd al gesloten voor de verkoop van honderd tenten in Haïti, Oeganda en Afghanistan.

Meer info: http://www.wakati.org.