Sirris opent fonkelnieuwe pilootgieterij in Zwijnaarde

Sirris heeft in Zwijnaarde een fonkelnieuwe pilootgieterij geopend, goed voor een investering van 550.000 euro (in samenwerking met OCAS en CRM). De installatie zal gebruikt worden door gieterijen en afnemers om aan te leren first time right-gietproducten te bekomen en nieuwe gespecialiseerde gietlegeringen uit te testen.

In ons land wordt er jaarlijks 140.000 ton gietwerk per jaar geproduceerd, waarvan de helft voor export. De wereldwijde vraag naar gietwerk zal in de komende jaren fors toenemen. Sirris en Agoria willen de Belgische gieterijen ondersteunen in hun uitgroei naar gieterijen van de toekomst en internationalisering.

De gieterijsector in ons land stelt ongeveer 3.000 personen tewerk en is goed voor een totaalomzet van ruim 420 miljoen euro. In België zijn 38 industriële gieterijen actief.

Agoria en Sirris verlenen steun aan de sector en zijn afnemers via initiatieven allerhande. Op technologisch vlak is er nu de investering in twee nieuwe luchtgietovens rond legeringsontwikkeling en procesoptimalisatie. Hybride gietlegeringen, 3D print-technologie voor beperkte en complexe series, topologie-optimalisatie en functie-integratie (smart castings) zijn enkele van de thema’s waarrond de experts van Sirris de komende maanden aan de slag gaan.

Meer sectornieuws

Agenda