ShopWeDo ontzorgt startende/bestaande e-commerce ondernemer

Jongster B.V.B.A. is een in 2005 opgericht bedrijf dat een aantal eigen web shops opzette. Babygoodies®, bnutz®, huisnummer.com en belgiumfans hebben als gemene deler dat alle vermarkte producten conform de eisen van de klant worden gepersonaliseerd. Vorig jaar personaliseerde Jongster ruim 150.000 artikelen die allemaal on-line werden vermarkt.
Opgericht in een kamertje in Weerde, is de KMO sinds een tweetal jaar gevestigd in een Mechelse industriezone. Het is meteen zijn vierde locatie op vijf jaar tijd. De 200 m² grote kelder die director Kenny Van Paesschen in zijn nieuwe privé-woning in Hofstade liet inrichten ter ondersteuning van de e-commerce activiteiten van Jongster, bleek al snel te krap. Datzelfde gold ook voor het commercieel pand dat even later in datzelfde Hofstade in gebruik werd genomen. Een en ander geeft aan hoe e-commerce succes en de bijhorende logistieke operaties zelfs micro-bedrijven kunnen verstikken indien onvoldoende georganiseerd.
Vandaag heeft Jongster 2.250 m² bedrijfsoppervlakte in gebruik in Mechelen-Zuid, waar de administratieve diensten, productie en opslag werden ondergebracht.
“Binnen de nieuwe afdeling ShopWeDo bieden we, op basis van de eigen ervaring, een oplossing aan startende of bestaande e-commerce ondernemers. We beogen voor hen aldus een drempelverlagend effect zodat ze in volle gemoedsrust hun e-commerce activiteiten kunnen uitbouwen. ShopWeDo neemt het hele proces van A tot Z van hen over, gaande van het design en het opzetten van de web shop tot en met de afwikkeling van de logistieke operaties, d.i. met inbegrip van de eventuele retourzendingen. We tekenen voor de professionele opslag van de goederen, de organisatie van de orderpicking en packing en de uitlevering conform de eisen van de klant,” aldus Kenny Van Paesschen. Desgewenst, wordt ook de klantendienst voor rekening van de opdrachtgever bezorgd.
Verkeerde kijk op kosten
Om kostprijsmatige redenen denken ondernemers moeiteloos in eigen beheer een e-commerce activiteit te kunnen opzetten. Vaak onderschatten ze de kosten. Vooral bij de logistieke afwikkeling loopt het mis. Te weinig aandacht gaat naar het traject van het winkelwagentje tot aan de uiteindelijke levering. Vooral de overhead-kosten in het logistieke traject blijven een voorname valkuil (verpakkingsgoederen, personeel, picking, opslag, contractonderhandelingen met payment service providers, tracking & tracing, klantendienst, …).
Ander belangrijke valkuil blijft de marketing. Een web shop opzetten is één ding, een en ander professioneel vermarkten een andere. Vlaamse ondernemers, die het vaak bijzonder druk met hun fysieke organisatie hebben, verzuimen vaak de marketing van hun on-line shop.
ShopWeDo stelt zijn e-commerce platform op transparante wijze ten dienste van derden. Voor gebruik van het platform wordt 50 euro/maand in rekening gebracht, de opslagkost schommelt maandelijks tussen 30 en 300 euro. Bovenop komen een handling-kost per bestelling van 2 à 2,5 euro voor de picking en een verzendingskost van 3,5 à 4 euro.
In april zette ShopWeDo al een soortgelijk platform in Spanje (Madrid) op.
“Als ShopWeDo willen we de internationale e-commerce markt voor de lokale ondernemer open trekken. De opening van het Spaanse distributiecentrum werd vervroegd omwille van de grote marktvraag. Momenteel zijn we op zoek naar een geschikte partner in de Noordse landen. Voor de bediening van Oost-Europa kijken we uit naar een vestiging in Oost-Duitsland,” zo nog Van Paesschen.
Klanten die van het ShopWeDo-platform in verschillende landen gebruik maken, krijgen via één tool een totaaloverzicht van hun activiteiten in de verschillende distributiecentra.
ShopWeDo heeft tegen het jaareinde een 50-tal web shops te servicen. Het ziet er evenwel naar uit dat die doelstelling al tegen de zomermaanden zal zijn gerealiseerd.
Drempelverlagend
Met de steun van KBC wil ShopWeDo de opstapdrempel naar een professioneel gestructureerde e-commerce activiteit verlagen.
“Voor menig KMO blijkt de ontwikkeling van een web shop vaak te duur. Bovendien worden de logistieke en administratieve implicaties vaak onderschat. Idem dito wat de on-line opvolging van de klanten betreft, die doorgaans heel hoge eisen stellen (levertermijn, quality of service, retourmogelijkheden, …)”, weet Van Paesschen.
Die stelt met lede ogen vast dat de consumenten op die vlakken jarenlang door de buitenlandse spelers zijn verwend geweest. Er rest nog wat tijd om weerwerk te bieden, luidt het. Met gelijktijdig een duidelijke waarschuwing bovenop “Als je als KMO’er besluit de stap naar de e-commerce wereld te wagen, moet je als organisatie direct mee zijn. Zoniet lig je eruit voor dat je het beseft”.
Inhaalbeweging versterken
“Aan consumentenzijde heeft België een duidelijke inhaalbeweging op e-commerce vlak ingezet. Momenteel zijn we de sterkste groeier van de Europese markt. Wellicht sluiten we 2015 op het vlak van e-commerce penetratie net boven het Europees gemiddelde af. Anders is het gesteld aan handelaars/ondernemerszijde. Amper een schrale 22% van de Belgische handels- en distributiebedrijven doen aan e-commerce. Dat is duidelijk te weinig,” aldus Koen Gobart, project manager bij KBC.
Het ligt voor de hand dat een bankinstelling als KBC de geldstroom die e-commerce uit België weghaalt, met lede ogen aanziet.
“We hebben er als bank alle belang bij dat lokale ondernemers in het e-commerce verhaal instappen. We moeten dus zien een drempelverlagend effect neer te zetten in een ondernemerssegment dat als sterk conservatief kan worden bestempeld. Dat zit vastgeroest in een vertrouwd retail-patroon binnen hun lokale afzetmarkt. De wereld is echter een dorp geworden, dat schept nieuwe kansen. Bij lokale ondernemers groeit het besef dat ze de hand aan de e-commerce ploeg dienen te slaan, en wel snel,” zo nog Gobart.
Twee à drie jaar terug stelde nog 60% van de on-line aankopers in dit land de voorkeur te geven aan een Belgische site. Dat percentage is inmiddels al tot 43% geslonken. De buurlanden hebben hun competitief voordeel inzake snelheid van leveren, vergunningsbeleid, loonkost en arbeidsflexibiliteit optimaal uitgespeeld.
“De nakende aanpassing van de wet op nachtarbeid in België zal de e-commerce in ons land een “boost” bezorgen. Als bovenop ook nog de loonkost wordt aangepakt, is het niet te laat om het tij alsnog te keren,” meent Van Paesschen.
Gewijzigde rol van de bank
Ook banken moeten in de gewijzigde omgeving uitmaken welke rol ze binnen de e-commerce wereld willen gaan spelen. Niet alleen de onderlinge concurrentie tussen de verschillende spelers is gevoelig verscherpt, op de markt deden ook een aantal niet bancaire spelers als PayPal, Facebook, Google, … hun intrede. Als weerwoord kunnen banken niet anders dan zich ook als payment service provider voor e-transacties te profileren. Bovendien moeten ze de geldstroom richting buitenland zien in te perken.
Met KBC Clickshop introduceerde KBC Bank zowat anderhalf jaar terug een zelfbouwpakket waarmee KMO’s een eenvoudige web shop met geïntegreerde betaaloplossing konden bouwen. In de praktijk bleek de markt daar nog niet helemaal klaar voor.
Bovendien bleek dat e-commerce meer is dan alleen maar het opzetten van een web shop met geïntegreerde betaaloplossing. Vanuit de idee van de e-commerce achterstand van Belgische handelaars/ondernemers, wilde KBC een aantal ondernemers op weg helpen om een web shop te ontwikkelen en hen duidelijk maken dat de digitale aanpak wel degelijk loont.
“Met de campagne KBC Pop-up Webshop hoopten we een 100-tal ondernemers te inspireren om de hand aan de digitale ploeg te slaan. Uiteindelijk dienden er zich in amper tien dagen 650 aan. Onder hen selecteerden we er een tiental die gedurende zes maanden, op kosten van KBC, op het e-commerce platform van ShopWeDo kunnen draaien. Hun ervaringen en bevindingen moeten ook andere ondernemers ertoe aanzetten om zich op het e-commerce pad te begeven,” besluit Koen Gobart.
KBC Bank gidst tiental bedrijven naar e-commerce wereld via ShopWeDo-platform
* Allnuts verdeelt noten en gedroogde vruchten aan retailers en brengt het aanbod nu ook rechtstreeks naar de eindklant om zo een grotere markt te kunnen bedienen.
* Aquarein Saunacomplex Aquarein ontvangt dagelijks klanten voor wellness en verzorging. Via de webshop kunnen klanten een waardebon aankopen of hun favoriete producten nabestellen.
* Craenen Groothandel in kaarten en reisgidsen Craenen verdeelt aan kleinhandelaars en via de eigen winkel Anticyclone Des Açores in Brussel. Met zijn webshop kaartenenreisgidsen.be spreekt het bedrijf klanten in het hele land aan.
* Chocolato Chocolatier Chocolato biedt exclusieve pralines aan via de nieuwe webshop. Veganistische pralines en pralines met insecten kunnen op heel wat nieuwsgierigen rekenen.
* Dirico Via de webshop van Dirico kunnen klanten de producten bestellen die vooralsnog enkel via de kapper zelf konden worden aangekocht.
* More Than Soup More Than Soup biedt een volledig assortiment glutenvrije producten aan. Het antwoord op de vraag van een steeds groter wordende groep consumenten.
* Phirst Aid Skateshop Na twintig jaar als een van de weinige skateshops in België laat Phrist Aid Skaters ook via het web hun materiaal aankopen.
* Sizeable Naadloos mannenondergoed bleek een gat in de markt te zijn. Via zijn webshop levert Sizeable in binnen- en buitenland.
* Yellow Lemon Tree In Aalst zie je de design-spullen in het echt, maar via de webshop kan je de leukste artikelen gewoon bestellen en aan huis laten leveren.
SHOPWEDO B.V.
KBC GROEP N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.