België en Nederland sluiten akkoord voor draadloos Internet via govroam

Belnet, het Belgische nationale onderzoeksnetwerk, en de Stichting government roaming Nederland (Stichting govroam) hebben een akkoord gesloten over het gezamenlijke gebruik van government roaming. Dankzij deze samenwerking kunnen Belgische en Nederlandse overheidsmedewerkers voortaan ook eenvoudig surfen op het draadloze netwerk van hun collega’s in het buitenland.

Het principe van govroam is eenvoudig: overheidsmedewerkers gebruiken hun eigen gebruikersnaam en wachtwoord om veilig te surfen op het draadloze netwerk van hun eigen overheidsdienst, maar ook op de netwerken van alle andere deelnemende organisaties. Dat gebeurt door de toegangsauthenticatie voor draadloze netwerken op een veilige manier onderling te koppelen.

In België biedt Belnet govroam aan, in Nederland is dat de Stichting govroam. Dankzij de door beide landen ondertekende samenwerking, kan een Belgische overheidsmedewerker ook surfen op de Wi-Fi netwerken van deelnemende overheden in Nederland, en omgekeerd.

Belnet en de Stichting govroam zien hun samenwerkingsovereenkomst als de eerste stap naar een internationale uitrol van govroam. Beide landen werken samen om govroam verder te uniformiseren en er een internationale standaard van te maken. Verschillende landen hebben alvast interesse betoond.

Govroam is gebaseerd op “eduroam”, een gelijkaardig project binnen de onderzoeks- en onderwijssector. Omdat ook overheidsdiensten steeds meer samen werken, is govroam ideaal om het gebruik van draadloze netwerken te vereenvoudigen. Elke organisatie bepaalt bovendien zelf wie welke toegangsrechten op het netwerk krijgt.