Rentel in zee met Siemens

Rentel N.V. (Oostende) heeft Siemens gekozen tot bevoorrechte onderhandelingspartner voor de levering en installatie van 42 windturbines. Beide partijen praten tevens over een 15-jarig onderhoudscontract. De beslissing is een belangrijke stap in de realisatie van wat het vierde complete offshore-windpark in de Belgische Noordzee wordt.

Rentel opteerde voor het STW 7.0-154-model, dat met een geïnstalleerd vermogen van 7 MW de grootste turbine totnogtoe in de Belgische Noordzee wordt. Het wordt tevens het eerste windpark in de Belgische wateren dat de "direct drive"-technologie zal gebruiken: de rotor is direct met de generator (geen tandwielkast) verbonden.

Met de keuze voor de Siemens offshore-windturbine zet Rentel een belangrijke stap in de realisatie van een nieuw Belgisch offshore-windpark van 294 kW dat op zowat 35 kilometer voor de kust komt. De geschatte jaarproductie van meer dan 1 GWh stemt overeen met het jaarverbruik van 280.000 gezinnen of het equivalent van 50% van de productiecapaciteit van de kerncentrale Doel 1.

Rentel wil voor het jaareinde nog de onderhandelingen afronden voor de funderingen, de kabelwerken én het hoogspanningsplatform om tegen de zomer van 2016 uiteindelijk ook de projectfinanciering van 1,25 miljard euro rond te krijgen.

Volgens de vooropgestelde planning zou het windpark Rentel vanaf 2017 gerealiseerd worden om vanaf mei 2018 de eerste stroom te leveren en eind 2018 volledig operationeel te zijn. Rentel maakt deel uit van het samenwerkingsverband Otary dat verschillende Belgische specialisten in hernieuwbare energie verenigt zoals de investerings- en ontwikkelingsvennootschapen Rent-A-Port en Power@Sea, de baggergroep en waterbouwspecialist DEME en de groene stroomproducenten Aspiravi en Elicio.

Ook de Waalse milieuholding SRIW Environnement en de Vlaamse en Waalse energie- en nutsparticipatiemaatschappijen Z-Kracht/Nuhma en Socofe maken van de vennootschap deel uit. Otary heeft, naast Rentel, ook een concessie voor de bouw van het toekomstige windpark Seastar en maakt deel uit van het consortium dat op termijn het windpark Mermaid zal ontwikkelen. 

Meer info: 03/253.35.04 of http://www.rentel.be.