Wever & Ducré terug op de rails

Wever & Ducré werd opgericht begin de jaren ’80 door Frank Deceuninck, telg van de genoegzaam bekende West-Vlaamse familie, die onder de merknaam Wever & Ducré een productie-activiteit opzette binnen de tot dan onontgonnen markt van de design-halogeenverlichting. Doorheen de jaren schoof die activiteit op naar de markt van de LED-verlichting. Op vandaag is Wever & Ducré nog steeds ontwerper-producent van LED-verlichtingstoepassingen, die via een verdelersnetwerk en speciaalzaken in verlichting worden vermarkt.
Om zijn internationale groeistrategie te ondersteunen haalde Wever & Ducré in 2007 KBC Private Equity als aandeelhouder aan boord, dat zijn initiële belang twee jaar later tot de volle 100% opschroefde. Na een woelige periode kwamen de belangrijkste delen van Wever & Ducré eind 2011 in handen van de Oostenrijkse groep XAL.
Op vandaag is Wever & Ducré nog steeds ontwerper-producent van LED-verlichtingstoepassingen, die via een verdelersnetwerk en speciaalzaken in verlichting worden vermarkt.
XAL
Net als Wever & Ducré is het Oostenrijkse familiebedrijf XAL quasi-exclusief actief binnen de markt van de LED-verlichting. XAL huldigde overigens van meetaf een sterk gefocuste innovatiestrategie. In tegenstelling tot Wever & Ducré stond het Oostenrijkse verlichtingsbedrijf sterk in het project- en maatwerk.
Onder de vleugels van XAL, dat in Graz onder meer over een competence center met meer dan 60 medewerkers beschikt, heeft Wever & Ducré snel opnieuw met succes kunnen aanknopen.
“2015 is voor Wever & Ducré een echt scharnierjaar. De synergie met XAL komt thans volledig op kruissnelheid. In de voorbije vier jaar vernieuwden we voor zowat 80% ons hele productengamma. Thans kunnen we de hele productcatalogus uit voorraad leveren. Die flexibiliteit en de kruisbestuiving met ons moederbedrijf zullen onze omzet dit jaar heel sterk tot 17 miljoen euro doen groeien,” stelt managing director Johan De Smedt.
Tussen XAL en Wever & Ducré is bovendien sprake van een sterke mate van complementariteit. Zo spitst XAL, dat ruim 30.000 referenties in zijn catalogus heeft, zich sterk toe op productie op maat, de grotere en technisch veeleisende projecten. Wever & Ducré focust dan weer meer toe op de residentiële markt en de horeca. Het maakt daarvoor gebruik van onder meer de XAL-technieken, zij het in meer gestandaardiseerde vorm.
XAL heeft wereldwijd een dertigtal eigen vestigingen. Daarnaast wordt nog eens met een vijftiental XAL-partners (lees: exclusieve distributeurs, nvdr.) gewerkt. Met ruim 1.000 medewerkers is de groep goed voor een omzet van pakweg 100 miljoen euro.
Eigen accenten
Uiteraard kan Wever & Ducré ook terugvallen op het distributienetwerk van zijn Oostenrijkse moeder.
“In een aantal markten commercialiseren we onze producten evenwel afzonderlijk. Zo heeft Wever & Ducré eigen vestigingen in Duitsland (Keulen), Zwitserland (Luzern) en Hongkong. Een vijftal maanden terug openden we een showroom en kantoor in Londen. Begin volgend jaar doen we dat ook in Parijs,” aldus de managing director.
Wereldwijd is Wever & Ducré momenteel in 65 landen vertegenwoordigd.
Van kannibalisme is tussen de beide merken omzeggens geen sprake, aldus onze gesprekspartner. Niettemin is duidelijk dat Wever & Ducré, dat nog steeds op een sterke merknaam kan bogen, in de toekomst rekent op een internationaal hefboomeffect dat door moederbedrijf XAL zal worden geïnitieerd. Meegenomen is eveneens dat de Wever & Ducré-producten opnieuw vlotter door de internationale voorschrijversmarkt worden opgepikt.
Evolis
Dat het moederbedrijf het volste vertrouwen in de toekomst van zijn West-Vlaamse dochter heeft, blijkt uit de recente aankondiging om de activiteiten van Wever & Ducré in een nieuw pand in bedrijvenpark Evolis te concentreren.
Onder de vleugels van XAL betrok Wever & Ducré begin 2012 tijdelijke kantoren te Kortrijk. Vrij snel verhuisde het bedrijf evenwel naar het Accent Business Park in Roeselare, waar het over een 400 m² kantoren en showroom beschikt. In de industriezone Wijngaardveld in Aalst worden de operationele activiteiten (in samenwerking met Ziegler) en een assemblage-activiteit verzorgd.
In Evolis kocht Wever & Ducré een bedrijfsterrein van 1,6 hectare met hoekvisbiliteit langsheen de E17 aan. Dat zal in een eerste fase voor 5.000 m² over drie bouwlagen worden bebouwd. De Smedt raamt de vereiste investering op 7 à 8 miljoen euro. De KMO gaat voor een sterk architectonische insteek, conform zijn design-traditie.
Op de benedenverdieping worden de logistieke en verpakkingsactiviteiten ondergebracht. Bovenliggend wordt een 1.300 m² grote productievloer ingericht terwijl zowat 1.000 m² wordt gereserveerd voor kantoren en showroom. De nieuwe accommodatie wordt als een belevingscentrum opgevat, dit zowel voor externe als interne klanten. Zo wordt in plaats voorzien voor een ontmoetingsruimte, een opleidingsruimte en een auditorium.
Bedoeling is het logistieke gedeelte eind 2016/begin 2017 in gebruik te nemen. Een zestal maanden later dienen de kantoren en showroom in gebruik genomen.
Johan De Smedt: “In Evolis zullen we de bestaande assemblage-activiteiten terug onder eigen dak halen en uitbreiden. Dankzij eigen assemblage zullen we in de toekomst meer klant- en maatspecifiek werken zodat op flexibele wijze de marktbehoeften vlot en snel kunnen worden ingevuld. Tot op vandaag is ons aanbod “specialities” bovendien beperkt. Ook daarin komt verandering. In onze nieuwe vestiging zullen we een aantal speciale producten aanmaken, aangepast aan de projectbehoeften. Evenmin is uitgesloten dat een deel van de logistieke activiteiten van Graz naar Harelbeke zullen worden overgeheveld”.
WEVER & DUCRE B.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.