VIL wil voedselverlies in logistieke keten verminderen

Te veel voeding gaat verloren in de distributieketen. Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) is samen met elf bedrijven gestart met het project “Fresh Food Logistics” om na te gaan waar en hoe voedselverlies kan worden vermeden of verminderd door een optimalisatie van de logistieke keten van verse voeding.

Volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties belandt 45% van de Europese voedselproductie op de afvalberg. In Vlaanderen wordt het jaarlijks verlies aan voeding in de distributieketen op 116.000 ton geraamd. In Frankrijk heeft het parlement in 2015 een wet goedgekeurd om voedselverspilling in de supermarkten te voorkomen. Ook de Europese Commissie neemt de voedselverspilling ernstig en wil tegen 2030 het voedselverlies in de Europese Unie halveren. Vlaamse bedrijven moeten anticiperen op de strengere wetgeving rond voedselverspilling. Met het project “Fresh Food Logistics” wil het VIL hen hierbij helpen.

De logistieke keten van verse voeding naar retailers moet geoptimaliseerd worden om voedselverspilling te voorkomen. Het project start met een analyse van de knelpunten bij de deelnemende bedrijven. Wat zijn de kritieke punten die aanleiding geven tot voedselbederf in de logistieke keten, van producent tot winkelkassa? Waar zijn de zwakke schakels? Waar liggen de opportuniteiten? De afvalberg door de productie of consumptie valt buiten het bestek van dit project.

Het VIL brengt de technologieën en de ondersteunende ICT- en communicatiesystemen (bijvoorbeeld voor “track and trace”) om bederf te voorkomen in kaart en analyseert “best practices” in binnen- en buitenland om een beeld te krijgen van de individuele bedrijfsinitiatieven en de samenwerkingsverbanden tussen bedrijven. Op basis van deze informatie gaat het VIL het “ideaal logistiek concept” opstellen, zowel voor de organisatie (o.a. de processen van “forecast” en vervaldata) als voor de technologie (voor monitoring van condities in de keten). Ook het kosten/baten-plaatje komt aan bod. Ten slotte organiseert het VIL samen met de deelnemende bedrijven enkele praktijktesten waarin technologie en concepten kunnen worden uitgetest. Het project loopt tot februari 2018.

Elf bedrijven nemen deel: Belgian New Fruit Wharf, Carrefour, Delhaize, Groupe Mestdagh, Imperial Meat Products, Kuehne+Nagel, La Lorraine Bakery Group, Retail Partners Colruyt, Special Fruit, Vleeswaren Depuydt (Fermette) en Willis Towers Watson (Gras Savoye).