BISEPS mikt grensoverschrijdend op koolstofreductie in bedrijfsleven

Een aantal organisaties bundelen hun krachten om over de grenzen heen bedrijven aan te zetten tot vermindering van de uitstoot van koolstofdioxide. Door grootschalig gebruik van koolstofarme technologieƫn zullen bedrijven meer energiewinst maken en tot de klimaatdoelstellingen bijdragen.

De Europese Unie erkent deze uitdaging en maakt 3,9 miljoen euro vrij voor het BISEPS-project. BISEPS is één van de eerste goedgekeurde Interreg 2 Zeeën-projecten. BISEPS, dat staat voor “Business Clusters Integrated Sustainable Energy Packages”, wordt gerund door een consortium van acht partners uit België, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Nederland. BISEPS, officieel gelanceerd op 1 september j.l., loopt tot 2020.

Bedrijventerreinen kunnen een belangrijke bijdrage leveren tot het verminderen van broeikasgassen. Vanwege de omvang en de clustering van bedrijven zijn bedrijventerreinen uitermate geschikt om koolstofarme technologieën - zoals warmte-uitwisseling, windenergie, biomassa-verwarming, warmtekrachtkoppeling en energie-installaties, smart grids of grootschalige zonne-energiecentrales - toe te passen.

In België zal het project zich richten op meer duurzame energieproductie met kleine en middelgrote ondernemingen in de bedrijventerreinen Kortrijk-Noord, Harelbeke-Zuid en Waregem-Zuid, maar ook in gebieden met een energie-intensieve industrie langs het kanaal Roeselare-Ooigem.

BISEPS wordt geleid door de Belgische projectcoördinator Leiedal, samen met zeven andere partners uit België, Frankrijk, Nederland en het Verenigd Koninkrijk: wvi, POM West-Vlaanderen, UGent, Métropole Européenne de Lille, Centre de développement des eco-entreprises, gemeente Breda en West Sussex County Council.

Het project loopt van september 2016 tot april 2020. Het wordt medegefinancierd door het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) en de provincie West-Vlaanderen.