Robert Bosch Produktie investeert 13 miljoen euro in Tiense fabriek
Robert Bosch Produktie, onderdeel van het Bosch-concern, startte in 1974 zijn productie-activiteiten in Tienen op. Vorig jaar boekte het bedrijf een omzet van 192 miljoen euro. Jaarlijks worden er 54 miljoen ruitenwisserbladen, 8,3 miljoen ruitenwisserarmen en 1 miljoen ruitenwisserrubbers geproduceerd. Momenteel zijn er 1.084 medewerkers aan de slag. Dat aantal zakt in de komende jaren tot beneden de 800.
“Als productie-entiteit onderscheidt Robert Bosch Produktie zich inzonderheid door de extrusietechnologie voor rubber die het onder eigen dak aanhoudt alsook de hoge graad van automatisering,” aldus Thomas Barrho, sinds kort plant manager.
Sterke innovatiestrategie
Jaarlijks investeert Robert Bosch 9 à 10% van zijn omzet in R&D. “Dat is nagenoeg dubbel zo veel als andere industriële groepen,” beklemtoont Laurent Strauch-Hausser, managing director Bosch Benelux. Binnen het concern zijn maar liefst 66.000 medewerkers dagdagelijks met Onderzoek & Ontwikkeling begaan. “Tienen is binnen de groep competence center op het vlak van rubber en nieuwe systemen,” zo luidt het.
Bijzonder grote aandacht op R&D-vlak gaat op dit ogenblik binnen Robert Bosch uit naar sensoren. Het bedrijf is vandaag een wereldleider in micro-elektromechanische systemen (MEMS).
“Op dit ogenblik zijn reeds 5 miljoen objecten via componenten geconnecteerd met de Bosch IoT Suite,” zo nog Strauch-Hausser.
Het Internet of Things (IoT) en toenemende connectiviteit wereldwijd vormen een speerpunt in de ontwikkeling van Robert Bosch. Het is zonneklaar dat de nieuwe technologie de onderlinge wisselwerking en synergieën tussen de verschillende Bosch-divisies in de toekomst verder zal aanzwengelen. Dat was al het geval in het “Industrie 4.0”-concept dat binnen Robert Bosch Produktie in Tienen werd geïmplementeerd.
IoT cruciaal binnen geconnecteerde wereld
De opkomst van het Internet of Things leidt tot meer geconnecteerde en intelligente producten. Nieuwe toepassingen kondigen zich aan binnen de automotive, het gebouwenbeheer en de industriële technologie.
Met de Bosch IoT Suite beschikt het concern sinds kort over een eigen cloud-oplossing. Die wordt vanaf 2017 ter beschikking van andere bedrijven gesteld. Eerder dit jaar werden terzake strategische partnerships gesloten met SAP en met GE Digital (om te werken aan gezamenlijke standaarden).
Alleen op het vlak van de smart home-solutions wordt het marktpotentieel voor de Bosch IoT Suite volgend jaar op 10 miljard euro euro geraamd. Niet verwonderlijk dus dat Bosch dit jaar een eigen “Smart Home”-bedrijf in het leven riep.
Eigen organisatie wordt op IoT-tijdperk afgestemd
Momenteel introduceert Bosch de IoT-technologie binnen het eigen productienetwerk. Inmiddels werden 5.000 machines in 11 productie-eenheden wereldwijd onderling geconnecteerd.
“Dat leverde een productiviteitstoename met 25% op,” zo nog Strauch-Hausser.
IoT blijkt, naast mobiliteit, gebouwenbeheer en energiehuishouding, ook heel wat potentieel te hebben voor geconnecteerde industriële omgevingen omwille van de hoge complexiteit binnen de hedendaagse industriële productieprocessen. Het Bosch-concern, met de afdelingen Bosch Rexroth en Bosch Software Innovations voorop, zet in op de implementatie van Industry 4.0 door het maximaal gebruik van open standaarden (in samenspraak met IT-giganten als SAP, Microsoft, Google, Apple, …), de mogelijkheid tot visualisering en virtualisering (met simulatie van de productieprocessen) en, het beveiligen van industriële netwerken.
“De drie belangrijkste elementen binnen Industrie 4.0 voor Bosch blijven niettemin de gedistribueerde intelligentie, de snelle integratie en flexibele configuratie van productieprocessen alsook de inzet van de medewerkers als “key players”, benadrukt Rudi Sys, manager Sales, Application & Projects Factory Automation bij Bosch Rexroth Belux.
Bosch hanteert terzake een dubbelsporige strategie, met name als toonaangevend leverancier van geconnecteerde industriële componenten, automatische concepten, software, … enerzijds en als toonaangevend gebruiker anderzijds. "Meer dan vijftig van de ruim tweehonderdvijftig Bosch-fabrieken wereldwijd zijn inmiddels grote gebruiker van de nieuwe automatiseringsconcepten volgens de Industry 4.0-aanpak,” zo nog Sys.
De pilootprojecten liggen intussen achter de rug. Dit en volgend jaar gaat de aandacht naar value stream mapping, een techniek die binnen lean manufacturing wordt gebruikt om de goederenstroom en informatie te analyseren en eventueel te veranderen. De implementatie van de nieuwe concepten volgens de IPN (industrial production networks)-standaard wordt reeds toegepast voor de productie van automobielcomponenten ABS/ESP.
Bij Robert Bosch Produktie in Tienen werd alvast Connected Automation i4 geïmplementeerd, ondersteund door een Active Dashboard. De nieuwe technieken voor presentatie en informatiedeling leverden alvast een efficiëntiewinst van 30% op.
Robert Bosch investeerde in de voorbije jaren zowat 13 miljoen euro in nieuwe productielijnen, nieuwe logistieke processen en nieuwe productietechnieken. Zo werd de doorlooptijd van 15 dagen tot twee dagen gereduceerd terwijl de complexiteit van de producten binnen de productielijn werd geïntegreerd. Ook de omschakeling van spuitgiet- naar extrusietechnologie leverde de fabriek een gigantische productiviteitswinst op.
Robert Bosch Gmbh in België
Robert Bosch Produktie maakt deel uit van Robert Bosch GmbH dat voor 93% in handen is van de stichting RB Industrietreuhand KG. De Bosch-familie houdt 7% van de aandelen en stemrechten aan. Met 374.778 werknemers tekende het concern vorig jaar voor een omzet van 70,6 miljard euro. In België zijn 1.760 medewerkers aan de slag. De omzet in ons land vertegenwoordigde in 2015 660 miljoen euro. Dat cijfer loopt tot 953 miljoen euro op indien men de verkoop tussen de verschillende Bosch-dochters in België in overweging neemt.
Robert Bosch GmbH is bedrijvig in vier activiteitendomeinen, met name Mobility Solutions (59%), Consumer Goods (25%), Energy & Building Technology (9%) en Industrial Technology (7%).
In België is Robert Bosch actief op negen locaties. Naast Robert Bosch Produktie, zijn ook Robert Bosch N.V. (Anderlecht, hoofdkantoor), Bosch Rexroth (Anderlecht, aandrijf-, regel- en bewegingsoplossingen, industriële automatisering en mobiele toepassingen), Bosch Thermotechnology (leverancier van verwarmingstechniek) en BSH Home Appliances (Jette, sinds 1 januari 2015 een volle Bosch-dochter) in ons land bedrijvig.
ROBERT BOSCH PRODUKTIE N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.