Metis Innovations Group opent vestiging in Tunesië

“Smart Tunisia” zorgt voor broodnodige ondersteuning

Metis Innovations Group (Brussel) heeft in Tunesië een development-kantoor geopend. Het IT-bedrijf, zowat tien jaar terug opgericht, bracht er een aanzienlijk deel van zijn ontwikkelingsactiviteiten onder. Bekend is dat het Noord-Afrikaanse land op ICT-vlak uitgesproken ambities koestert op vlak van offshoring, nearshoring en co-locatie. Het “Smart Tunisia”-programma zorgt voor de nodige ondersteuning.

Zo tekent “Smart Tunisia” niet enkel voor een sterk uitgebouwd eco-systeem op IT-vlak, het platform voorziet ook in opleidingssteun voor nieuw aangeworvenen, tewerkstellingssteun en financiële ondersteuning ingeval bepaalde certificaties dienen gehaald. “Smart Tunisia” heeft de ambitie om in vijf jaar tijd 50.000 jobs in de landelijke IT-sector te creëren. Sinds Metis Innovations Group vorig jaar zijn activiteiten in Tunis opstartte, telt het bedrijf er een twintigtal medewerkers.

Finance, vastgoed en web development

De activiteiten van Metis Innovations Group situeren zich binnen de software-ontwikkeling voor banken en verzekeringsmaatschappijen, de vastgoedsector (met inbegrip van geavanceerde 3D-visualisatiemogelijkheden, drone videos en gecentraliseerd document management) alsook in het web development, web-design, media & publishing, Big Data en dies meer. Sinds begin dit jaar is het bedrijf met een eigen vestiging op de Tunesische markt actief. Een en ander vergde een basisinvestering van zowat 200.000 euro.

Hoewel andere nearshoring-locaties in Marokko en Oost-Europa als mogelijke vestigingsplaats onder de loep werden genomen, opteerde Metis Innovations Group uiteindelijk voor Tunesië.

“Dat heeft te maken met de aanwezigheid van gekwalificeerd meertalig personeel, de eenvoud waarmee hier een bedrijfsactiviteit kan worden opgestart en de steun waarin de Tunesische regering voorziet binnen het kader van het “Smart Tunisia”-programma”, verduidelijkt country manager Aziz Ben Amor. “In België heerst er bovendien een krapte aan ICT-ingenieurs. In Tunesië studeren elk jaar 20.000 ingenieurs af, waaronder 7.000 op ICT-vlak”, wordt daaraan toegevoegd. Uiteraard speelt ook de loonkost, maar naar verluidt is een Tunesisch software-ingenieur duurder dan zijn tegenhanger in Oost-Europa.

Voor AXA ontwikkelt Metis Innovations Group momenteel bank-software voor kredietsimulatie en verzekerings-software voor de berekening van hypothecaire kredieten.

NIX-project

Voor een aantal niet nader genoemde bankklanten ontwikkelt Metis Innovations Group in Tunis momenteel het NIX-project. Eind dit jaar moet de bèta-versie klaar zijn.

Aziz Ben Amor: “Het is voor het eerst dat Metis een dergelijk all-in-one project voor bancaire klanten ontwikkelt. Bedoeling is ons in de toekomst als bedrijf met dergelijke projecten in de markt te differentiëren. Met NIX zullen kandidaat-kopers van onroerend goed het pand in kwestie in 3D en van uit een drone-optiek kunnen bezoeken, hun aankoop on-line verrichten, on-line hun krediet regelen alsook via het platform de aanschaf van het onroerend goed en van de bijhorende nutsvoorzieningen kunnen afsluiten”.

Bruggenhoofd naar Midden-Oosten en Afrika

Op basis van .NET-technologie en open source-software, wil Metis Innovations Group vanuit Tunesië op middellange termijn ook de markt in het Midden-Oosten aanboren. Op langere termijn worden de pijlen op Afrika gericht, waar de IT-infrastructuur momenteel in volle uitbouw verkeert.

Meer sectornieuws

Agenda