VITO rondt derde proefboring diepe geothermie af

De firma Smet-Daldrup heeft eind juli de derde boring op de Balmatt-site in Mol-Donk succesvol afgerond. De put heeft een lengte van maar liefst 4.905 meter en is tot op een verticale diepte van 4.235 meter geboord. Hierbij is een groot gedeelte geboord onder een hoek van 45┬░, waardoor het uiteinde van de boring zich onder Mol-Sluis bevindt.

De boring ging van start op 10 oktober 2017 en heeft dus in totaal tien maanden geduurd. De vierde en laatste sectie werd afgewerkt in minder dan een maand tijd. Die sectie heeft de hele Kolenkalklaag doorboord en heeft helemaal onderaan bovendien 150 meter aan zandsteen aangeboord met een vermoedelijke ouderdom van 360 à 370 miljoen jaar, het einde van het Devoontijdperk. Deze zandsteenlaag werd in de oostelijke Kempen nog nooit aangeboord is en is enkel gekend uit boringen in Loenhout en Booischot, waar ze zich veel minder diep bevindt, namelijk op respectievelijk 1.500 meter en 700 à 800 meter.

De boortoren verhuist nu naar een andere boor-site, terwijl de VITO-experten de resultaten van de puttesten verder analyseren. Ze vergelijken de resultaten van de derde put met die van de twee eerste putten en met gekende geologische parameters. De voornaamste activiteiten op de Balmatt-site richten zich voorts op het in werking stellen van de geothermiecentrale voor de warmtevoorziening van SCK-CEN, Belgoprocess en VITO vanaf komende winter.

De inwerkingstelling is gepland voor de maand oktober.