Zo hoef je niet langer te kiezen voor laptop of tablet

Life is making choices. Dat geldt ook voor de manier waarop we ons werk inrichten. Eén ding is zeker. We worden steeds mobieler. Een vaste werkplek is niet meer van deze tijd. Dat blijkt uit allerlei cijfers. 75% van onze beroepsbevolking is komend jaar in staat overal en altijd te werken. Ook het aantal thuiswerkers stijgt met tienduizenden per jaar. Bovendien nemen we onze werkplek overal mee naartoe. Zelfs op ons vakantie-adres. Om te voorkomen dat we iets belangrijks missen.

En voor velen is het makkelijker om een uurtje per dag aan de slag te gaan zodat je bij terugkomst direct weer bij bent. Kortom, mobiliteit wordt de standaard. Maar welke werkcomputer past daar het beste bij? De laptop is nog altijd favoriet. De tablet wordt steeds populairder. En als je niet wilt kiezen, zijn er inmiddels gloednieuwe apparaten op de markt die laptop- en tablet-functionaliteit in één toestel aanbieden. Straks willen we niets liever dan een alles-in-één-apparaat dat zo je tas in kan. Neemt niet weg dat het wel zaak is dat je een goede overweging maakt welk apparaat het beste bij jouw werk past.

Ben jij een mobiele werker die ook heel regelmatig een dag aan een vast bureau zit? Niet veel op reis gaat, maar wel hoge eisen stelt aan de meest geavanceerde functionaliteit van een mobiele Windows PC? Dan is de laptop veruit het meest populaire zakelijke apparaat. Volgens marktanalisten blijft de bekende inklapbare laptop in de komende jaren favoriet. Ten opzichte van andere mobiele devices, is de laptop PC wel relatief duur in het onderhoud.

Tablet schiet tekort in functionaliteit

De tablet is het ideale lichtgewicht apparaat om even snel iets op te zoeken, een e-mail te versturen of een filmpje af te spelen. Fijn voor de vergaderkamer maar aan je bureau mis je toch wel het toetsenbord, de Internet-poorten of het volwaardige beeldscherm dat je nodig hebt om langer je werk op te doen. De tablet ga je absoluut vaker zien op kantoor, maar zal geen blijver zijn voor professionals die hoge eisen stellen aan hun zakelijke toepassingen.

2-in-1 laptop snelste groeier

Zowel veel op reis als uren achter de laptop voor het uitwerken van een pittig plan? Dan is het geen slecht idee om op zoek te gaan naar een mobiele werkcomputer die de functionaliteit èn flexibiliteit van een laptop combineert met het gebruiksgemak en het lichtgewicht van een tablet. Laptops worden uiteraard ook steeds lichter en dunner maar dat weegt nog niet op tegen een tablet PC die je in één hand makkelijk van de ene naar de andere vergaderplek meeneemt. Of net zo makkelijk in je handtas stopt.

De opkomst van Windows 10, de populariteit van het swipen en de zogeheten touch-apps zorgen ook voor een opmars van zo’n 2-in-1 hybride apparaat. Op de markt zijn zogeheten detachables voorhanden, lichtgewicht mobiele computers voor zakelijk gebruik met afneembaar scherm die functioneren als een krachtige tablet en laptop in één apparaat.

Dat wat je mist aan een tablet, zit wel aan zo’n combi-apparaat. Zo biedt het mobiele toestel alle benodigde Internet- en videopoorten, een keyboard dock en een accu waarmee je moeiteloos tot 15 uur door kan werken zonder op te laden. De achtste generatie Intel Core processor, LPDDR3 RAM en snelle SSD-opslag zorgen voor de snelheid en prestaties die je ook gewend bent van je laptop. Bovendien is het apparaat goed tegen verlies of diefstal te beschermen.

Gegevens op het hybride paradepaardje kunnen worden beschermd door biometrische multifactor-authenticatie. Zelfs gezichtsverificatie en een vingerafdrukscanner worden voor extra veiligheid in bepaalde gevallen meegeleverd. Zonder toetsenbord kun je, in bepaalde gevallen, met een Universal Stylus Pen ook makkelijk en snel met de hand schrijven en tekenen op het beeldscherm. Dankzij de stabiele standaard met diverse hoekstanden hoef je niet bang te zijn dat de 2-in-1 van plek verschuift.

Tot voor kort kon je nog best een toetsenbord aan een tablet hangen. Dan waren de toetsen wel dusdanig klein dat de gemiddelde vinger eigenlijk te groot was. Ook daar is inmiddels verandering in gekomen. Optionele reistoetsenborden zijn beschikbaar die met grotere toetsen zijn toegerust met een ideale afstand tussen de verschillende drukknoppen voor elke willekeurige vinger.

Eigenlijk is het voor de ervaren mobiele werker niet langer nodig om te kiezen. Het 2-in-1 apparaat biedt uitkomst! (R.R.)

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Toshiba Information Systems Benelux (Breda))

Meer info: 0800/700.40 of http://www.toshiba.be.

Meer sectornieuws

Agenda