Getest door dVO : Suzuki Swift Sport

Geen betere omgeving om de kwaliteiten van een pittige auto aan de realiteit te toetsen dan het “Fleet Flits”-testtracé. Stevige Ardeense hellingen, bochtige boswegels en bochten die tijdens de talrijke afdalingen zo vloeiend in elkaar overlopen dat ze een alpineskiër stikjaloers zouden maken. Dat zijn samen met voldoende lange autosnelwegtrajecten de ingrediënten van ons testparcours en die bleken de Suzuki Swift Sport als een nauw zittende handschoen te passen.
Achtergrond
Suzuki heeft inmiddels al een lange traditie als het aankomt op Sport-modellen van de Swift. De GTi, de eerste sportieveling op Swift-basis, debuteerde al in 1988, terwijl de eerste echte Sport - het model van de zogenaamde tweede generatie - in 2007 het levenslicht zag. De huidige nieuwkomer is eigenlijk al de vijfde Swift met een sportieve inslag. De eerste generatie puurde 101 pk uit zijn 1.3 benzinemotor met zestien kleppen en werd al na twee jaar opgevolgd door een model met een quasi identieke krachtbron, die het tot 1996 uitzong. Op de volgende sportieveling was het wachten tot 2007, toen de eerste Suzuki Sport op de markt kwam. Die had een 1.6 viercilinder in het vooronder, die 125 pk mobiliseerde en die er bij de lancering van de voorganger van ons testmodel in 2012 11 pk extra bovenop kreeg.
De Suzuki Swift anno 2018 mag echter gerust de meest sportieve van de vijf genoemd worden. Hij ziet er immers gewoon sportiever uit, dankzij zijn hoekigere snoet en de brede grille met honingraat-design. Achteraan vallen twee grote uitlaatpijpen op in de stevige zwarte schort, die perfect contrasteert met de koetswerkkleur.
Deze zwarte “diffusor” vormt overigens de uitloper van een spoiler set in het zwart die ook aan de zijkanten en vooraan komt piepen. Het geheel wordt smaakvol afgerond met een dak-spoiler, specifieke bumpers en zeventien duimsvelgen met een geheel eigen design. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat dit kleine sprintertje heel wat bekijks oogst onderweg. “Looks” zeggen echter niet alles, vandaar dat we er nog een paar sprekende cijfers bovenop doen. De 1.4 turbomotor biedt 140 pk en kreeg vooral ook een vermageringskuur van 80 kg mee, die de kleine vijfzitter van de nodige pit moet voorzien.
Rijgedrag
De 1.0 Boosterjet wist ons vorig jaar al te overtuigen en zijn krachtigere broer met een cilinderinhoud van 1,4 liter zette die overtuiging nog wat extra kracht bij. In tegenstelling tot zijn atmosferische 1.6 benzinemotor, die hoog in de toeren gehouden moest worden om de nodige levendigheid te bewaren, pakt de 1.4 Boosterjet ook onderin het toerenarsenaal uit met de nodige branie. Echt hoog in de toeren, lijkt hij echter beduidend minder spierballen te hebben dan zijn voorganger. We zeggen wel lijkt, want qua prestaties zit het echt wel snor bij deze Swift Sport.
140 pk voor een eigengewicht van nog niet eens één ton is immers meer dan voldoende en dat laat de Swift ook voelen, maar het komt allemaal iets braver over dan bij de wat brullende 1.6, die duidelijk een ‘harde hand’ nodig had om vaardig en snel te zijn.
Dat bravere karakter wordt ook een beetje in de hand gewerkt door de wat zachte afstelling van het geheel. De Swift Sport heeft behoorlijk wat koetswerkrol en voelt daardoor een beetje onbestemd aan. Het is dus even zoeken naar waar de grenzen van dit snelle schepseltje liggen. Met een iets strakkere afstelling had de Swift Sport ongetwijfeld nog wat sportiever uit de hoek gekomen, dan hij nu al doet. Het is echter maar de vraag of Suzuki met dit sportmodel echt die supersportieve prestaties zoekt of er eerder voor kiest om zijn Swift Sport toegankelijker te houden voor een groter publiek.
De 1.4 Boosterjet heeft trouwens nog een andere kwaliteit. Hij bedient de bestuurder op ieder moment op zijn wenken en de combinatie met zijn manuele zesversnellingsbak mag zeer geslaagd genoemd worden. Daardoor beschikt hij op ieder moment over vermogen en koppel en “turbolag” is hem geheel onbekend, wat het rijden erg aangenaam maakt, ook wanneer de weg stevig helt.
Veiligheid
Tegen meerprijs is de Swift Sport leverbaar met Dual Sensor Brake Support (DSBS). Dit systeem combineert een camera met een laser-sensor aan de voorruit en regelt daarmee de automatische remfunctie, de waarschuwing bij afwijking van de rijstrook of bij slingeren en de automatische grootlichten. Nog belangrijker is echter dat hij standaard met Radar Brake Support (RBS) is toegerust, waardoor hij in de NCAP crash-testen bedacht wordt met vier sterren. RDS werkt via een millimeterradar die voorliggers detecteert, die niet alleen het automatisch remsysteem aanstuurt maar verder ook de adaptieve snelheidsregelaar ondersteunt.
Comfort
De binnenkant van de Swift Sport trekt de sportieve uitstraling van zijn buitenkant helemaal door. Smaakvolle zetelstiksels, een kleuren-touch op de meters en tellers op het dashboard en lichtmetalen sportpedalen versterken het gevoel dat door de rijprestaties opgewekt wordt. De kuipstoelen zijn overigens ook van de betere soort.
Sportstoelen hebben nogal eens de neiging om de hardheid van het onderstel te kopiëren. Een fout waaraan Suzuki zich niet bezondigt, want de Japanners verrassen met zachte kuipstoelen, die meer dan voldoende zijdelingse steun bieden. Zitten doe je dus goed in de Swift Sport en dankzij de prima verstelbare stoel en het al even verstelbare stuur vinden zowel grote als kleine bestuurders een prima zitpositie.
Functionaliteit
Suzuki levert zijn Swift enkel nog als vijfdeursmodel. Dat komt de functionaliteit uiteraard ten goede dankzij de altijd makkelijk bereikbare achterbank. Door de handgrepen van die achterdeuren mooi weg te werken in de raamomlijsting, blijft de uiterlijke dynamiek van een driedeursmodel echter wel overeind.
De Japanse constructeur heeft ook één van de grote pijnpunten van de vorige Swift aangepakt, want de kofferruimte groeide met maar liefst 25% en bedraagt nu 265 liter. De in twee delen wegklapbare achterbank vergroot die ruimte, maar omdat de rugleuning van de zetels niet helemaal platgelegd kan worden, blijft een vlakke laadvloer - ondanks een koffervolume van 579 liter - achterwege.
Als we functionaliteit in zijn meest brede zin interpreteren, komen we uit bij een minpuntje van dit scheurijzertje. Met 37 liter is zijn benzinetank hilarisch klein. Dat betekent concreet dat je - met enige zin voor overdrijving - haast van tankstation naar tankstation rijdt, want zo snel jaag je de benzine er doorheen. Het geeft je tegelijk het niet helemaal terechte idee dat die sportieveling een “drankprobleem” heeft. Als je het ons vraagt, hebben de Japanners in hun vermageringsijver de benzinetank iets te hard aangepakt …
TCO
De Suzuki Sport is afgemeten naar zijn vermogen en gewicht niet meteen een superzuinige auto. Zijn wat optimistische boordcomputer tracht die pil nog wat te verzachten, maar op ons testparcours is er uiteraard geen ontkomen aan de werkelijke verbruikscijfers die over het hele traject gemeten uitkwamen op exact 7,00 l/100 km. Als we eerlijk zijn, hadden we verwacht dat de Swift Sport door het afzweren van zijn hoogtoerig karakter, niet alleen de hoge toeren maar ook het hogere verbruik naast zich neergelegd zou hebben. Ter verdediging van de Swift Sport moeten we er wel aan toevoegen dat dit vinnig karretje aanzet tot een sportieve rijstijl en die betaal je nu eenmaal cash aan de pomp.
In combinatie met het feit dat hij met een prijs van 23.974 euro, inclusief BTW, zeker niet de goedkoopste uit zijn segment is, zorgt dit verbruik er uiteraard voor dat hij voor zakelijk gebruik niet meteen in de bovenste schuif zal liggen wanneer de car policy opgemaakt wordt. Daarvoor zal zijn voordeel van alle aard door zijn CO2-uitstoot van 125 g/km (135 g/km volgens de nieuwe WLTP-norm) iets te hoog uitkomen.
Fleet Flits-conclusie
Suzuki heeft zijn Swift Sport bij de komst van deze nieuwe generatie nog wat verder opgepept. Dat merk je aan zijn uiterlijk, dat er ronduit sexy uitziet, maar ook aan zijn interieur dat eveneens leuk oogt en ook nog eens goed zit. De komst van een turbo maakt hem beschaafder, maar betekent meteen ook dat hij wat van zijn rauwe speelsheid verliest. De combinatie van een vermogen van 140 pk en een gewicht van amper 975 kg staan echter hoe dan ook borg voor ongebreideld rijplezier. De enige punten die dat plezier een beetje zouden kunnen temperen, zijn zijn toch nogal forse prijs, zijn ietwat gulzige natuur en zijn voor fiscale puristen te hoge CO2-uitstoot.
SUZUKI BELGIUM
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.