Een app met een overzicht van alle handelaars in een gemeente: dat kan!

14 oktober is nu een maand voorbij. De meeste burgers kennen ondertussen de naam van hun burgemeester en ook de schepenen krijgen een naam en een gezicht. Maar wie de handelaars zijn in hun gemeente, dat weten veel consumenten niet. Het succes van e-commerce zorgt ervoor dat de afstand tussen verkoper en consument alsmaar groter wordt. Terwijl de slager, de bakker en de lokale boetiek maar moeilijk het hoofd boven water houden. Het is aan de gemeenten om de troeven van e-commerce zelf in te zetten om de eigen handelaars voor het voetlicht te plaatsen.

Iemand die op zoek is naar een speciaal soort glutenvrij brood. Of net dat éne paar schoenen? Veel consumenten trekken automatisch naar webshops, terwijl de winkels om de hoek het moeilijk hebben. Stads- en gemeentebesturen kunnen een belangrijke rol opnemen in de bescherming van de lokale handel.

Met apps zoals EasyOrder kan je lokale handelaars groeperen in één webshop. Die vormt een alternatief voor grote web-winkels als bol.com en heeft als doel de band tussen klanten en kleinhandelaars te versterken. Een app die een overzicht biedt van alle handelaars in een gemeente, wat zeer handig is voor de consument. En voor de handelaar wordt het mogelijk om zijn producten on-line aan te bieden en om bestellingen aan te nemen. Gedaan met de wachtrij op zondag voor koffiekoeken bijvoorbeeld, want wie op voorhand besteld, kan de bestelling gewoon ophalen.

Geen bol.com-aanpak

Als handelaar denk je misschien: alwéér een app? Of alwéér tijd die ik moet “verspillen” aan iets anders dan mijn ambacht? Een bakker bakt liever broden, dan die broden te fotograferen en te beschrijven voor een app.

Maar ook al klinkt het contradictorisch, zo’n webshop trekt wel weer de buren naar binnen. Het hoeft niet te betekenen dat je dat op dezelfde manier moet aanpakken als de pure on-line-bedrijven zoals bol.com. Een bakker kan de webshop bijvoorbeeld gebruiken om via Internet-bestellingen zijn verkoop voorspelbaarder te maken en zo te voorkomen dat hij op zondag soms al om 9 uur zonder pistolets zit.

De app is dus niet alleen handig voor burgers om een mooi overzicht te krijgen van wat welke handelaar verkoopt, maar ook voor de handelaars zelf. En ja, natuurlijk krijg je via zo’n app beter zicht op de producten die concurrenten verkopen, maar dit is net een extra mogelijkheid om je te differentiëren.

Wie verkoopt wat in stad?

Een ander voordeel van de app is de visibiliteit. Als alle burgers van een gemeente gratis toegang krijgen tot de app - en dankzij de krachtige zoekfunctie in de app - wordt het een fluitje van een cent om een product te vinden. Misschien dacht de burger dit soort schoenen enkel in het buitenland te kunnen vinden, maar, oh verrassing, die blijken ook verkocht te worden in een winkel om de hoek. Een winkel waar de burger misschien al vaak langs gewandeld is, maar nooit naar binnen is gegaan.

Zonder de app was de aankoop gebeurd op een buitenlandse website, dankzij de app leert de burger de winkels in zijn stad beter kennen. Opnieuw een win/win, voor klant, voor handelaar én voor de stad. Want door alle producten mooi in de app aan te bieden, krijgt de klant een beter zicht van wat hij allemaal kan kopen in de winkel en moet hij geen verzendkosten meer betalen. Een handelaar heeft dan weer geen algemene reclameboodschappen meer nodig en kan een beter overzicht geven van de producten die hij verkoopt.

Met een portie creativiteit kan je in België gouden zaken doen. Door de gulden middenweg te bewandelen tussen schaalgrootte en kwaliteit, en die lijn ook door te trekken naar je webshop, kan je winkel groeien. Misschien zien niet alle taarten er exact hetzelfde uit, misschien zijn ze niet altijd even rond. Maar ze zijn wel superlekker  - en dankzij de app ook altijd bestelbaar. En dat is wat de consument zal leren appreciëren. En als de gemeente een overzicht van alle winkels aanbiedt, dan leert elke burger de winkels in zijn stad veel beter kennen.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Keyware Technologies N.V. (Zaventem))

Meer info: 02/346.25.23 of www.keyware.be.