Bedrijven en steden gaan op zoek naar nieuw concept voor slimme stadslogistiek

Iedere dag worden massaal veel leveringen gedaan in onze stadscentra. Postpakketten voor particulieren, leveringen aan handelszaken, …De opkomst van e-commerce is daar niet vreemd aan. Het grote aantal bestel- en vrachtwagens zet de mobiliteit en de leefbaarheid in de stad zwaar onder druk. Het Vlaamse innovatieplatform voor de logistieke sector (VIL) gaat samen met 22 bedrijven en vier steden, Antwerpen, Gent, Mechelen en Sint-Niklaas, op zoek naar een totaalconcept voor slimme stadslogistiek.

VIL wil met het Responsive Sustainable Urban Logistics (R!sult)-project tot een model komen voor zowel duurzame als economische stadslogistiek dat voor alle partijen, producent, stad, logistieke dienstverlener, handelaar en burger, gunstig is. Vooral het gebruik van de juiste vervoersmiddelen en het streven naar een optimale combinatie van deze vervoersmiddelen is daarbij cruciaal. Er moet ook rekening worden gehouden met de capaciteit per modus, optimale routes, stockage en cross-dock capaciteit en de impact op kosten en milieu.

Het R!sult-project moet leiden tot betere supply chains en nieuwe diensten op vlak van stadslogistiek. Daarnaast is het de bedoeling om op kleine schaal een aantal pilootprojecten uit te proberen.