Europa verplicht gebruik van gerecycleerde kunststoffen in plastic drankflessen

Na maanden van onderhandelingen heeft Europa in de nacht van dinsdag 18 op woensdag 19 december 2018 een akkoord bereikt over de Single-Use Plastics-richtlijn. Daarmee zet Europa ook het licht op groen voor een verplicht gebruik van gerecycleerde kunststoffen in de productie van plastic drankflessen tegen 2030. Een beslissing die de afval- en recyclagesector met open armen onthaalt.

Euro-commissaris Frans Timmermans zette in zijn speech begin 2018 al de toon door te zeggen dat van de 50 miljoen ton polymeren (de bouwstenen van plastics) die jaarlijks in Europa worden geproduceerd, slechts 7% afkomstig is van gerecycleerde polymeren.

De afgelopen maanden hebben de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad onderhandeld over een Europese ontwerp-richtlijn die plastics voor eenmalig gebruik aan banden legt (plastic borden en bestek, oorstaafjes, enz.), de zogenaamde Single-Use Plastics Directive (SUP).

De tekst die onlangs werd goedgekeurd gaat verder omdat die ook in een verplicht gebruik van gerecycleerde materialen voorziet. Zo zullen alle plastic drankflessen op de Europese markt vanaf 2030 minstens 30% gerecycleerde kunststoffen moeten bevatten. Het gaat dus niet alleen om PET, maar ook om drankflessen die andere plastics bevatten (bijvoorbeeld plastic melkflessen).