Getest door dVO : Ford Focus Vignale Clipper 1.0 EcoBoost

Een nieuw jaar, een nieuwe reeks Fleet-Flits testen. Die we overigens in een bescheiden nieuw jasje steken door van ieder getest model voortaan ook drie rechtstreekse concurrenten kort op te voeren. De eerste auto die het spreekwoordelijk mag opnemen tegen drie van zijn collega’s is de Ford Focus Vignale Clipper.
We wisten eerder bij de test van de nieuwe Focus 1.5 EcoBlue diesel al te melden dat de nieuwe Focus uiterlijk geen baanbrekende vernieuwingen in petto heeft, maar dat hij op het vlak van rijsensaties toch indruk wist te maken. Een vaststelling die we ook bij de benzineversie helemaal kunnen onderschrijven, al moeten we er wel meteen bij vertellen dat de koppelrijke benzineturbomotor van 125 pk zeer snedig reageert en daardoor zelfs voor ongewilde overdreven acceleratiesensaties zorgt.
Gelukkig dat Ford zijn EcoBoost Focus met een achttrapsautomaat afleverde voor deze testsessie, want we kunnen ons voorstellen dat die ongebreidelde kracht van het motorkoppel bij een handgeschakelde uitvoering soms iets te brutaal uit de hoek zou kunnen komen.
Achtergrond
De modelnaam Focus is inmiddels 20 jaar oud. We zijn intussen al aan de vierde generatie van de Focus toe en van de vorige generaties werden tot nu toe alles samen 17 miljoen exemplaren verkocht. Een bestseller mag je hem dus gerust noemen. Ford mikt met de Focus traditioneel op een combinatie van rijplezier, comfort en gebruiksgemak. Vandaar dat het de Clipper met een meerarmige achteras bedacht. Die moet ervoor zorgen dat de koetswerkbewegingen beter in de hand gehouden worden, waardoor ook in beladen toestand het rijplezier overeind blijft.
De Focus wordt aangeboden in vijf verschillende uitvoeringen: Trend, Titanium, Vignale, ST-Line en Active. De eerste is het instapmodel, de tweede heeft wat meer uitrusting, de derde is het luxueuze topmodel, de vierde heeft een 10 mm verlaagd onderstel en een uitgesproken sportief karakter en de laatste is een cross-overachtig model met een 30 mm hoger onderstel, dat op de meer avontuurlijke bestuurder mikt.
De Focus Vignale, die bestuurders die uit zijn op luxe, uitstraling en klasse wil aanspreken, onderscheidt zich uiterlijk van de andere modellen door een speciale grille en bumperdecoraties. Toch trekt Ford hier de kaart van de soberheid, want de Focus Vignale krijgt geen overdadig chroompakket aangemeten. De 18”-lichtmetalenvelgen zijn dan weer wel iets waar de Focus Vignale mee uitpakt.
Rijgedrag
Ongeacht of het snelle of trage bochten zijn, de Focus weet er wel raad mee. Het samenspel van zijn ophanging en de prima vering zorgt ervoor dat je op ieder moment meester van de situatie bent. Daar speelt het prima in de hand liggende stuur met veel voeling ook een belangrijke rol in. Qua wegligging verdient de Ford Focus dus zonder meer alle lof.
Op motorisch vlak heeft Ford voor benzinerijders de nieuwe 1.5 EcoBoost benzinekrachtbron in petto. Deze driecilinder, die we ook al kennen uit de Fiesta ST, wordt aangeboden met 150 of 180 pk onder de rechtervoet. In combinatie met een maximaal koppel van 240 Nm moet dat borg staan voor meer dan voldoende levendigheid. Al was er ook bij de 1.0 EcoBoost uit ons testvoertuig meer dan voldoende levendigheid in huis. De 125 pk wisten zich dan ook overal doorheen te slaan op ons Ardennentraject.
De achttrapsautomaat van onze testwagen toont zich een fijne gezel. Deze slimme transmissie met schakelgeheugen houdt immers niet alleen rekening met de rij-omstandigheden, maar ook met de rijstijl van de bestuurder.
Opvallend is ook dat de schakelpook bij deze automaat verdwenen is en vervangen wordt door een draaiknop waarmee je kan kiezen uit Park, Reverse, Neutral en Drive, de vier normale keuzemogelijkheden bij een automaat. De knop die op deze draaischijf staat, maakt het dan weer mogelijk om over te schakelen naar de sportstand. Wie zelf wil ingrijpen in het schakelpatroon van deze automaat kan dat ook doen via de peddles aan het stuur, maar die blijven bij een automaat toch vaak vooral een wat overbodig gadget.
Veiligheid
Ford heeft van zijn nieuwe Focus een prima toegeruste auto gemaakt en dat laat zich ook voelen op veiligheidsvlak. Hij krijgt standaard dan ook een pak rij-assistentiesystemen mee. Een veiligheidspakket dat trouwens tegen meerprijs nog aardig uitgebreid kan worden. Ford hanteert overigens een prijzenpolitiek die als best vriendelijk kan worden bestempeld. Daardoor kan je onder meer genieten van de matrix-lichten, die van de Ford ook ’s nachts een perfecte gezel maken, een dodehoekwaarschuwing, verkeersbordherkenning en adaptieve cruise control.
Ons testmodel was net als de hatchback-versie met 1.5 EcoBlue dieselmotor, die we enkele maanden geleden al konden uittesten, toegerust met deze adaptieve cruise control, die gecombineerd met de rijvakoverschrijdingswaarschuwing zelfs het sturen in flauwe bochten van de bestuurder over zou kunnen nemen. We noemden het toen al een prima aanzet naar autonoom rijden, maar stonden versteld van de rare kuren die deze intelligente cruise control vertoonde wanneer zijn verkeersbordherkenning zich met de te volgen snelheid begon te moeien.
Opvallend genoeg was ook deze testwagen in hetzelfde bedje ziek, zodat we tegen 60 km/u door de tunnel van Cointe tuften omdat de Focus de snelheidsbeperking tot 60 km/u voor trucks als de door ons te volgen snelheidslimiet hanteerde. Bovendien verslikte hij zich iets verderop in de tunnel nog wat meer, toen hij om één of andere reden tot 30 km/u vertraagde. En ook tijdens het derde deel van ons testtraject dreef hij net als bij de hatchback-versie ongevraagd de snelheid van 110 km/u op naar 123 km/u (we hebben er nog altijd het raden naar waarom de intelligente cruise control hier 123 km/u en niet 120 km/u als richtsnelheid uitkoos). Het is duidelijk dat de in theorie overigens fantastische combinatie van een adaptieve cruise control met verkeersbordherkenning voor Ford momenteel nog een werkpunt is.
Comfort
Comfort stond hoog op het prioriteitenlijstje bij het ontwerp van de nieuwe Focus. De Vignale-versie baadt uiteraard in het comfort, omdat Ford met dit model toch echt een stapje hoger op de ladder wil zetten. Prima zittende stoelen met veel steun, een uitstekend veercomfort en een duidelijk verbeterde ergonomie vormen de sterkhouders op comfortvlak al hadden we graag iets meer beenruimte achteraan gezien om ons echt op premium-terrein te wanen.
De Vignale maakt wel het verschil ten opzichte van de andere Focus-modellen met een verwarmbaar stuurwiel, een premium-geluidsinstallatie, LED-koplampen, head-up display, een lederen interieur en LED-sfeerverlichting. Tegen meerprijs valt de Focus Vignale verder nog op te smukken met een panoramisch dak, een draadloze oplading van de telefoon en dynamische bochtenverlichting.
Functionaliteit
De Focus Clipper heeft net als de hatchback deurbeschermers op de deuren, die naar buiten komen wanneer de deur geopend worden. Vooral wie zijn auto in een smalle garage parkeert of in een smalle parkeerplaats moet in of uitstappen, zal dit extraatje naar waarde weten te schatten. Achteraan is de instap wel iets korter, waardoor wat langere personen een zekere soepelheid aan de dag moeten leggen wanneer ze instappen.
Achter het stuur zitten alle knoppen mooi binnen bereik en de komst van een tabletachtig multimedia-scherm is een verademing. Het laat zich erg gemakkelijk en vlot bedienen en de kwaliteit van het beeld is uitstekend. Iets wat zeker de achteruitrijcamera ten goede komt.
De Focus Clipper heeft dezelfde wielbasis als het hatchback-model, maar toch is hij aanzienlijk langer. Die extra lengte, die hem doet uitkomen op 4,70 m, heeft de Clipper te danken aan een bijna 30 cm langere overhang achteraan en dat vertaalt zich dus naar een hele grote koffer. Die is met 608 liter exemplarisch te noemen. Hij tikt immers bijna op dezelfde waarde af als de Skoda Octavia Combi (610 liter), die toch als de referentie van dit segment beschouwd wordt. Belangrijk is ook dat Ford echt gewerkt heeft aan de moduleerbaarheid van zijn laadruimte en dat resulteert in een achterbank die volledig neergeklapt kan worden, zodat een volledig vlakke laadvloer ontstaat en een bagageruimte van maar liefst 1.653 liter voorhanden is.
Een verwijderbare trekhaak die tegen meerprijs verkrijgbaar is, zal de functionaliteit van de Clipper alleen nog maar verhogen.
TCO
Met een CO2-uitstoot van 132 g/km slaat de 1.0 met 125 pk geen gensters, want het levert de Focus Clipper een aftrekbaarheid van slechts 75% op. Wie goedkoop wil rijden met een Ford op benzine, kiest beter voor de 1.0 met 100 pk, die het op 108 g/km CO2-uitstoot houdt. Toch scheelt dat altijd nog maar 5% in fiscale aftrekbaarheid, aangezien de lat voor 90% aftrekbaarheid op 105 g/km en dus net nog niets lager dan die 108 g/km ligt.
De meerkost van de Vignale uitvoering betaal je jammer genoeg ook cash bij de bepaling van het voordeel van alle aard, zeker in combinatie met de hogere CO2-uitstoot van 132 g/km.
Fleet-Flits conclusie
De nieuwe Ford Focus rijdt bijzonder fijn en biedt naast een uitstekende wegligging ook handenvol comfort en ergonomie. Persoonlijk geven we de voorkeur aan het rijgedrag van de 1.5 EcoBlue, die wat geleidelijker en gematigder overkomt. Het soms wat te enthousiaste karakter van de 1.0 benzinemotor met 125 pk past net iets minder bij een rustige rijstijl, zonder dat we deze krachtbron hierdoor een onvoldoende geven, want daarvoor is het algemene rijplezier dat de Focus Clipper biedt veel te groot.
Met een gemiddeld verbruik van 8,75 l/100 km doet de driepitter van Ford het ook nog aardig goed als het op het verbruik uitkomt, al moet hij het natuurlijk wel afleggen tegen zijn dieselbroer. De CO2-uitstoot van 132 g/km komt hem duur te staan bij de berekening van zowel het voordeel van alle aard als de fiscale aftrekbaarheid, die op 75% blijft steken. Het voordeel van alle aard swingt trouwens aardig de pan uit omwille van de hogere catalogusprijs van de Vignale en dan komt onvermijdbaar de vraag naar boven of al dat extra geld voor die bijkomende luxe en uitstraling wel de moeite waard is? Uiterlijk weten we de Vignale meerwaarde wel te smaken, zeker omdat hij er zonder die overdaad aan chroom, die de grotere Vignale-modellen van Ford kenmerkt, best wel gedistingeerd uitziet. Aan de binnenkant slaat onze “Vignale-tevredenheidsmeter” echter een beetje minder fors uit omdat de kwaliteit van de materialen toch net iets tekort schiet naar premium-normen.
Een ander duidelijk minpunt is het nukkige karakter van de adaptieve cruise control. Het zorgt ervoor dat we niet meteen een hoera-stemming krijgen door deze Ford Focus Vignale Clipper, al blijft ons initiële gevoel wel overeind: de nieuwe Focus is een verdomd fijne auto om mee te rijden, zolang hij zijn echte troeven mag uitspelen en die liggen op het vlak van vinnigheid, levendigheid en wegligging.
Concurrenten voor de Ford Focus Vignale Clipper 1.0 EcoBoost
Peugeot 308 SW GT Line 1.2 PureTech 130 pk
De Peugeot 308 SW GT Line mist een beetje het sprankelende karakter van de Ford Focus 1.0 Ecoboost, maar dat neemt niet weg dat hij ook op wat meer geaccidenteerd terrein een erg fijne gezel is. Alleen jammer dat hij zijn verbruiksbeloftes niet helemaal inlost, waardoor hij veel minder kan concurreren met de dieselversies dan het normverbruik doet geloven. Zijn sportieve uiterlijk en knap gestylde interieur zullen zowel brave huisvaders als wat sportiever ingestelde bestuurders charmeren. Bovendien doet de Peugeot SW 308 GT Line daar ook een hoop functionaliteit bovenop, dankzij zijn kofferinhoud (610 liter), die in zijn segment als uitstekend beschouwd mag worden.
Volkswagen Golf Variant 1.5 TSI 130
De Golf Variant maakt indruk met zijn koffer die aanzienlijk groeide dankzij een grote koetswerkoverhang. Een andere sterkhouder is zijn schitterende krachtbron die tegelijk soepelheid, levendigheid en rust uitstraalt. De aandrijflijn vormt trouwens een naadloos geheel met een onderstel dat borg staat voor een prima weggedrag dat het midden houdt tussen comfort en rijplezier. Zijn enige echte tekortkomingen zijn het stevige prijskaartje en zijn wat magere standaarduitrusting.
Renault Mégane Grandtour TCe 130 EDC
De Mégane Grandtour heeft misschien wel de meest uitgesproken look van het segment, die hij trouwens gewoon overneemt van zijn grotere broer de Talisman Grandtour. Bovendien biedt deze Fransman een perfecte mix van comfort en rijplezier … tenminste zolang je wat kariger omspringt met zijn veiligheidsfuncties, die in vol ornaat soms ronduit irritant kunnen overkomen. Zijn knappe lijn kost hem wel aardig wat kofferruimte, maar door de mooi afgewerkte en behoorlijk rechtlijnige koffer blijft zijn functioneel kunnen al bij al meer dan behoorlijk overeind. De 1.2 TCe vormt in combinatie met de EDC-automaat een uitstekende aandrijflijn, die prestaties en zuinigheid behoorlijk met elkaar doet overeenstemmen.
FORD MOTOR COMPANY (BELGIUM) N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.