Kwetsbare jongeren leren digitale technieken dankzij “Social Impact Bond”

270 kwetsbare jongeren uit Antwerpen krijgen een opleiding digitale technieken in “The Beacon”, de innovatie-hub voor Internet of Things (IoT) en Artificial Intelligence (AI). De jongeren krijgen zo uitzicht op een duurzame job binnen de IT-sector.

In de stad Antwerpen bedraagt de jeugdwerkloosheid 26%. Vooral NEET-jongeren (not in education, employment or training) blijven onder de radar van instellingen die ondersteuning bieden op vlak van onderwijs, welzijn en werk. Volgens een onderzoek van Tempera uit 2016 is 12% van de Antwerpse jongeren onder de 24 jaar een NEET-jongere. Ondanks alle inspanningen blijft deze populatie groeien. Daarom wil VDAB, samen met BeCode, PIO en Impact Capital, deze complexe maatschappelijke uitdaging aanpakken met de “Social Impact Bond”.

BeCode, een organisatie die kwetsbare jongeren gratis een ontwikkeling tot web-ontwikkelaar aanbiedt, wil in de volgende vijf jaar 270 NEET-jongeren gedurende zes maanden opleiden en begeleiden richting een job. BeCode werkt zowel aan de technische competenties, het bouwen van een website of mobiele toepassing, als aan soft skills zoals creativiteit, probleemoplossend denken, werken in team en project-management.

Impact Capital zorgt voor de nodige financiële middelen. Wanneer 10% meer jongeren werk vinden ten opzichte van een vergelijkbare groep, betaalt VDAB, in partnership met PIO, de kost met rente terug.

Door te focussen op digitale technologieën draagt het project ook bij tot het verkleinen van de mismatch op de arbeidsmarkt. Analist-ontwikkelaar ICT staat immers in de top tien van de VDAB-knelpuntberoepenlijst.

Meer sectornieuws

Agenda