Getest door dVO : Jeep Compass 2.0 MultiJet 140 pk 4x4 Limited

24/04/2019 OM 08:22 - Luc Willemijns
31a05f2fd0c46b63b4fc4f671cd9ea42
Jeep is altijd een buitenbeentje geweest in 4x4-land. De Amerikaanse terreinwagens onderscheidden zich sinds mensenheugenis door hun US-uitstraling en -luxe van de Japanse, Britse en Duitse concurrenten. Nu de traditionele terreinwagens steeds meer het veld moeten ruimen voor SUV’s, lijkt die kloof tussen Amerika en Europa kleiner geworden. Het huwelijk van moederbedrijf Chrysler met het Italiaanse Fiat is daar uiteraard niet vreemd aan, al blijft de Compass toch nog altijd een rasechte Jeep, maar dan wel eentje die zich ook op gebaande wegen in zijn sas voelt.

Jeep wordt algemeen aanzien als de uitvinder van de 4x4. Wie herinnert zich niet de legendarische Willys Jeep, waarmee het Amerikaanse leger in 1944 Europa kwam bevrijden. Tussen die oer-terreinwagen en deze Compass liggen niet alleen 75 jaar, maar ook een enorme trendbreuk, die ontstond toen het Amerikaanse Chrysler, het moederhuis achter het merk Jeep, scheep ging met het Italiaanse Fiat.

Een andere trendbreuk die echter een belangrijkere rol speelde bij de komst van deze Jeep Compass is de sterke groei van de SUV, die de klassieke 4x4 intussen volledig van het veld heeft gespeeld en die Jeep met zijn Cherokee, Grand Cherokee en Wrangler, stuk voor stuk rasechte terreinwagens, verweesd dreigde achter te laten. Tot het merk met eerst de Renegade en daarna de Compass de bakens kon verzetten.

Achtergrond

Het succes van de SUV verklaren, is niet eens zo een moeilijke opgave. In tijden van vergrijzende bevolking scoort een auto die wat hoger op zijn wielen staat nu eenmaal beter dan de traditionele berline of break. Bovendien heeft de toch aardig uit de kluiten gewassen SUV meer ruimte en functionaliteit te bieden dan een personenwagen. Al houdt deze laatste bewering niet helemaal steek, want ook de kleinere SUV’s, die uiteraard veel minder ruimte in huis hebben dan hun grotere broers, zijn inmiddels immens populair en zorgden zelfs voor de doorbraak van een nieuw segment: de cross-over.

Ruimte en functionaliteit kunnen dus niet de enige succesfactoren zijn en misschien vormt het stoerdere uiterlijk van de doorsnee-SUV wel de echte doorslaggevende factor voor het succes van dit segment. Een redenering die zeker hout snijdt. Hoedanook, het succes van de SUV en de cross-over is een vaststaand feit, waar haast geen enkele autoconstructeur onbewogen voor is gebleven.

Ook niet de merken die elkaar - al dan niet via een fusie - hebben gevonden, zoals Fiat en Chrysler. Het resultaat dat zij op het design-bord tot stand brachten, mag er trouwens ook echt wel zijn. De stoere en krachtige lijnen van Jeep worden bij de Compass perfect gemixt met de hang naar schoonheid die Italianen eigen is. Zonder daarbij de familielijn van Jeep te verloochenen. Dat betekent meteen ook dat de Compass nu niet meteen een voorbeeld van stroomlijn is. Jeep pakt immers al jaren uit met rechte lijnen (getuige de Cherokee’s van het begin van de jaren 70 en 80, die model konden staan voor de perfect “vierkante 4x4”). Een eigenschap die nu nog wat terug te vinden is in de stijllijnen en die de aërodynamica en ook de demping van de rijgeluiden niet echt helemaal ten goede komt.

De Compass zelf begon zijn carrière al in 2006, maar kon eigenlijk nooit potten breken in het toen nog relatief jonge SUV-segment. Vandaar dat hij in 2012 uit de Europese catalogi verdween om pas vijf jaar later opnieuw op te duiken in een volledig vernieuwde versie, die duidelijk beter gesmaakt wordt door de markt. Die nieuwe Compass maakt gebruik van het “compact large platform” van FCA (Fiat Chrysler Automobiles), waarop ook de Renegade werd geënt en dat ook gebruikt wordt door de Fiat 500X.

Rijgedrag

Jeep biedt de Compass aan met maar liefst vijf verschillende motoren. Twee 1.4 benzinekrachtbronnen van respectievelijk 140 en 170 pk en drie diesels, waarvan de kleinste gebaseerd is op de 1.6 MultiJet motor, die 120 pk produceert, terwijl de twee grootste dieselexemplaren hun 140 en 170 pk sterke mosterd halen bij een 2.0 MultiJet dieselmotor. Wij gingen voor onze test op pad met de 140 pk sterke dieselaar met 4x4-aandrijving, die zich op het technische en veeleisende testparcours op weinig zwakheden liet betrappen, zonder zich evenwel als een sprinter te profileren.

De Compass is dan ook veeleer een cruiser. Een auto die zich gemakkelijk en vlot laat besturen en die ook in wat zwaarder terrein aardig zijn streng trekt. Op wat kleinere oneffenheden valt op dat het filterend vermogen van de ophanging soms een beetje moeite heeft om zich met zijn eerder harde vering van zijn taak te kwijten. Keerzijde van deze medaille is evenwel de goede wegligging van de Compass wanneer je hem de sporen geeft op bochtige trajecten.

Ons testvoertuig was trouwens gekoppeld aan een negentrapsautomaat, die af en toe iets te traag reageert, waardoor de Compass bij wijlen een beetje van zijn vaardigheid verliest. In het terrein doet die automaat dan weer wel perfect wat je ervan verwacht en we zijn er dan ook zeker van dat de gemiddelde SUV-rijder in de wolken zal zijn met de terreincapaciteiten van deze auto. Een Jeep verloochent nu eenmaal zijn roots niet.

Wie overigens echt voor de terreinkwaliteiten van de Compass kiest, opteert beter voor de topversie van dit model. De Trailhawk, want zo heet die topper, heeft met 22,9 centimeter een forse centimeter meer bodemvrijheid dan de andere integraal aangedreven uitvoeringen van de Compass die 21,5 centimeter van de grond staan, terwijl de 4x2 Compass het met slechts 19,8 centimeter vrije hoogte onder zijn chassis moet stellen. De Trailhawk onderscheidt zich verder nog van de drie andere verkrijgbare uitvoeringen - met name de Sport, Longitude, Limited - door een af- en aanrijhoek van respectievelijk 29,1 en 33,1 centimeter, terwijl hij ook nog eens door tot 48,2 centimeter hoog water kan waden, waarmee hij de andere modellen met 8 centimeter klopt.

De integraal aangedreven versie van de Limited, waarmee wij de Ardennen indoken, biedt de bestuurder via een grote draaiknop op de middenconsole de keuze uit vier rijmodi: Auto, Snow, Sand en Mud. De Trailhawk doet er daar met de Rock-stand nog eentje bovenop en geeft je ook een veldversnelling met ultra-korte overbrengingsverhouding en een elektronische afdaalhulp, waardoor de Compass zich door ieder terrein kan laveren.

Veiligheid

De Jeep Compass komt aan de start met een erg volledige veiligheidsuitrusting, die ook nog eens haast volledig standaard is. Denk hierbij aan een botswaarschuwing met automatische noodrem, een spoorassistent en een bewaking van de dode hoek. De cruise control is standaard van de traditionele soort, want voor een actief exemplaar moet bijbetaald worden.

Comfort

De lederen zetels hebben een lichte kuipvorm en bieden prima zijdelingse steun. In combinatie met het eveneens lederen stuurwiel zorgen zij voor een goede zit achter het stuur. Het is overigens goed toeven in het toch wel netjes afgewerkte interieur, dat uitzicht geeft op een klassiek dashboard en voldoende ergonomie in zich heeft om iedere bestuurder te behagen. De Compass is eerder hard afgeveerd en heeft, zoals gezegd, soms wat moeilijkheden om kleinere oneffenheden te verteren, waardoor het geheel op zo een momenten wat schokkerig aanvoelt.

Functionaliteit

De Compass is, zoals dat een SUV past, een praktische auto. Hij staat hoog op zijn wielen, waardoor het zicht van achter het stuur perfect is. Bovendien zorgt zijn hoge koetswerkstand er eveneens voor dat in- en uitstappen zonder problemen verloopt. Achterin biedt hij opvallend veel knieruimte in vergelijking met zijn buitenafmetingen. Enkel inzake hoofdruimte moet hij het bijvoorbeeld afleggen tegenover Duitse concurrenten als de Volkswagen Tiguan. De 463 liter grote koffer is gemakkelijk toegankelijk. Heb je nood aan meer bagageruimte, dan kan je de achterbank in twee keer neerklappen of de laadvloer gewoon verstellen, al dient wel opgemerkt dat de rugleuning niet helemaal plat gelegd kan worden waardoor een echte vlakke laadvloer ontbreekt bij neergeklapte zetels.

Het UConnect multimedia-systeem, dat standaard is in de Limited-versie die wij testreden, beschikt over een aanraakscherm en is ook compatibel met Apple Carplay en Android Auto. Het vertoont echter een paar “gremlins” aangezien bijvoorbeeld de telefoonverbinding tijdens het handenvrij bellen enkele keren om onverklaarbare redenen uitviel om enkele seconden later opnieuw gewoon zijn taak te hernemen. Een andere detailkritiek op het multimedia-systeem is de uitlezing van de boordcomputer op het dashboard. Die is enkel zichtbaar tijdens het rijden en verdwijnt meteen vanaf het moment dat de auto tot stilstand komt.

TCO

De 140 pk sterke tweeliter diesel heeft in zijn 4x4-uitvoering een CO2-uitstoot van 166 g/km, waardoor hij blijft steken op een fiscale aftrekbaarheid van 70%. Wie opteert voor de 1.6 MultiJet is op dat vlak echter amper beter af, want diens uitstoot van 134 g/km komt hem op een aftrekbaarheidsgrens van 75% te staan. Zijn lagere prijs zal echter wel zijn VAA positief beïnvloeden, maar je mist dan wel de 4x4-aandrijving.

Fleet-Flits conclusie

De Jeep Compass vormt de perfecte aanvulling van het Jeep-gamma, dat de laatste tijd sterk in de lift zit en zich op die manier ontpopt tot de sterkhouder van de FCA-familie. Hij past perfect tussen de kleinere en sympathieke Renegade en de grotere Grand Cherokee, die nog altijd teert op zijn terreinwagentraditie. De sterke punten van de Compass zijn de ruime standaarduitrusting en de binnenruimte die hij biedt. Bovendien verschijnt hij aan de startlijn met een sterke prijs/kwaliteitverhouding in zijn achterzak.

Toch ontbreekt de sprankel die een aantal van zijn premium-concurrenten wel hebben. Hij is in weerwil van wat Jeep zelf graag pretendeert dan ook geen uitdager van pakweg een BMW X1, een Audi Q3, een Mercedes-Benz GLA of een Range Rover Evoque. De Nissan Qashqai, de Seat Ateca, Volkswagen Tiguan, Kia Sportage, Ford Kuga of de Renault Kadjar mogen eerder als zijn belagers aanzien worden.

Op de rijkwaliteiten van de Compass valt weinig af te dingen. Zonder een echte sprinter te zijn, ontpopt hij zich tot een SUV die ook in wat moeilijkere omstandigheden zijn streng weet te trekken. Al vormt zijn negentrapsautomaat daarbij niet altijd de perfecte aanvulling. Het ontbreekt de Compass evenmin aan terreinkwaliteiten en hij blijft ook op moeilijk terrein comfortabel. Zijn wat stugge ophanging bezorgt hem trouwens ook op gebaande wegen een prima wegligging, maar schiet een beetje tekort bij kleine oneffenheden.

De 2.0 MultiJet dieselmotor produceert 140 pk en dat komt hem in zijn 4x4-uitvoering op een CO2-uitstoot van 166 g/km te staan. Cijfers waar je vandaag als professionele bestuurder niet vrolijk van wordt, want een aftrekbaarheid van 70% wordt in nogal wat car policies als “niet wenselijk” bestempeld. Toch blijft zijn gemiddeld verbruik nog behoorlijk binnen de perken, want wij konden hem op ons testparcours afklokken op een gemiddeld verbruik van 7,62 l/100 km.

Concurrenten voor de Jeep Compass 2.0 MultiJet 140 pk 4x4 Limited

- Volkswagen Tiguan 2.0 TDI DSG 4 Motion 140 pk

De Volkswagen Tiguan is uitstekend toegerust en won ook aan uitstraling bij zijn laatste model-update. Het merk uit Wolfsburg wil hiermee dichter aanleunen tegen de premium-merken maar tegelijk ook de handschoen blijven opnemen tegen de “gewone” concurrentie. Hij rijdt comfortabel en is ruim, maar biedt tegelijkertijd toch handenvol rijplezier. Zijn wat zware koetswerk zorgt evenwel voor een wat hoger verbruik, terwijl het lonken naar de premium-concurrentie zijn prijs uiteraard aardig de hoogte indrijft.

- Renault Kadjar Blue dCi 150 4x4

De Renault Kadjar kan zijn voet zetten naast te meeste van zijn niet premium-concurrenten in het cross-over segment. Hij is dan ook goed voorzien van rijhulpsystemen en infotainment en kan eveneens terugvallen op een modern motorengamma. Hij beschikt trouwens over een prima onderstel dat wel weg weet met kleine en grote oneffenheden. Deze Fransman rijdt bijzonder vlot, maar stuurt een beetje zwaar, waardoor hij zich in de stad iets minder vlot gedraagt.

- BMW X1 xDrive18d 136 pk

In het cross-over segment mag BMW met zijn X1 gerust een pionier genoemd worden en de inmiddels tweede generatie van dit model mag als één van de referenties uit het segment bestempeld worden. Hij biedt een gesmaakte mix van ruimte, uitrusting en comfort zonder te zondigen tegen de compacte afmetingen die in dit segment toch als een kwaliteit uitgespeeld worden. Hij is dankzij zijn premium-kwaliteiten, die uiteraard gepaard gaan met een prijskaartje dat al even premium is, eigenlijk geen partij voor de Jeep Compass, die echter net van zijn aantrekkelijk prijskaartje een troef maakt.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.