Bebat breekt inzamelrecord opnieuw

België blijft bij de absolute wereldtop horen in het inzamelen van gebruikte batterijen. Bebat, de V.Z.W. die inzet op de inzameling en recyclage van gebruikte batterijen, zamelde in 2018 samen met alle Belgen maar liefst 3.208 ton batterijen in. Dat is 5% (ofte 141 ton) meer dan een jaar eerder.

Het inzamelpercentage steeg in 2018 tot 61,6% (ten opzichte van 60,6% in 2017). Deze stijging is onder meer te danken aan het dichte inzamelnetwerk van Bebat, dat sinds dit jaar ook heel wat nieuwe inzamelpunten voor batterijen van elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten telt. Ondanks de erg goede cijfers blijft Bebat bijzonder ambitieus en zal de organisatie binnenkort de nieuwe app “Bebat Collect” lanceren, die de ophaling van batterijen nog klantvriendelijker en efficiënter moeten maken. 

Bebat heeft momenteel een inzamelnetwerk van zowat één inzamelpunt per 500 inwoners. 2018 was ook een uitzonderlijk jaar omdat er heel wat nieuwe inzamelpunten bijkwamen om batterijen van nieuwe toestellen, zoals elektrische fietsen, drones en elektronische sigaretten te kunenn inzamelen. In totaal heeft Bebat nu meer dan 25.000 inzamelpunten.

Bebat zet, naast het verhogen van de inzameling, ook in op het aansluiten van nieuwe bedrijven die batterijen op de markt brengen. Het is belangrijk dat alle bedrijven die batterijen op de Belgische markt brengen bijdragen tot de financiering van het Bebat-systeem. In 2018 sloten maar liefst 549 nieuwe bedrijven zich aan bij Bebat, waaronder 96 buitenlandse webshops. Eind 2018 waren in het totaal 2.765 bedrijven aangesloten.