Vlaanderen stimuleert eXtended reality

De technologie voor virtual reality (VR), augmented reality (AR) en mixed reality (MR), samen ook gekend als eXtended reality (XR), is intussen vrij matuur. De toepassingen ervan buiten de ontspanningswereld (gaming) blijven voorlopig echter eerder beperkt, ondanks het grote economische en maatschappelijke potentieel van de technologie. Vlaanderen lanceert daarom een subsidie-oproep van 3 miljoen euro om bedrijven en organisaties de kans te geven de mogelijkheden van XR grondig te verkennen.

Doel van de nieuwe oproep is om de ontwikkeling en implementatie van nieuwe XR-toepassingen in Vlaanderen te stimuleren. XR-technologie kan immers voor zowat alle sectoren opportuniteiten creëren. Denk maar aan de industrie, de zorg, ontspanning, onderwijs, overheid, … VR en AR bieden een enorm potentieel bij de transformatie van bedrijven. Met VR- en AR-technologie kunnen we bovendien niet alleen onze technische competenties verder ontwikkelen, maar ook onze soft skills.

Een realistische VR-ervaring is bijvoorbeeld de simulatie van een operatiekamer in een ziekenhuis waarin men een virtuele praktijkproef kan uitvoeren. Met AR worden dan weer computer-gegenereerde beelden over de werkelijke wereld heen getoond, zodat men beide tegelijk waarneemt. Zo kan een AR-bril voor magazijnmedewerkers bepaalde items scannen en digitale instructies projecteren om zo papieren instructies overbodig te maken of kan een autofabrikant een AR-app aanbieden die uitleg verschaft bij de autolampjes en knopjes op het dashboard.

Met deze oproep zal VLAIO de ontwikkeling van specifieke “Proof of Concepts” ondersteunen. Deze demo-activiteiten moeten het Vlaamse bedrijfsleven in staat stellen om de opportuniteiten, randvoorwaarden en relevantie van XR te evalueren. Dat moet de drempel verlagen en de ontwikkeling en introductie van nieuwe XR-toepassingen stimuleren. De toepassingen kunnen zich richten op alle aspecten van de bedrijfsvoering, gaande van HR, marketing, sales, opleiding, productie, productontwikkeling, kwaliteitszorg, …

Vlaanderen maakt voor deze oproep 3 miljoen euro vrij. Projecten krijgen 60% steun met een maximum van 200.000 euro per project. De oproep is toegankelijk voor XR-opdrachtgevers (bedrijven of organisaties) en XR-aanbieders die over kennis van de technologie beschikken en demo-activiteiten kunnen uitwerken.