Diagnose Car Vlaanderen viert tiende verjaardag

Diagnose Car vierde begin juni zijn tiende verjaardag in TSM Mechelen, de geboorteplaats van het concept. Leerkrachten uit heel Vlaanderen namen deel aan een roadtrip rond Mechelen met zeer recente voertuigen met alternatieve aandrijving.

Diagnose Car beheert een breed wagenpark samengesteld uit voertuigen van de meest voorkomende automerken. Elk voertuig is toegerust met een foutsimulatie, een diagnosetoestel, opdrachten voor leerlingen en een verbetersleutel voor leerkrachten. Het is een totaalpakket dat quasi direct inzetbaar is in de praktijklessen van elke leerkracht autotechnieken in Vlaanderen. Via deze tools kunnen leerlingen diagnosevaardigheden ontwikkelen die noodzakelijk zijn op de werkvloer.

De community werd in 2009 opgestart uit pure noodzaak. De snelle technologische ontwikkelingen in de autosector waren voor het onderwijs niet meer bij te houden. Te vaak maakten lesgevers gebruik van kapotte of oude voertuigen.

Een recent voertuig in de garage krijgen was volledig afhankelijk van de persoonlijke connecties van een leerkracht of de financiële mogelijkheden van een school. Daarom werd een community opgezet van elf Antwerpse scholen die over zeven voertuigen beschikten. Tien jaar na de opstart worden al 45 voertuigen gedeeld met alle tachtig scholen en opleidingscentra van Vlaanderen. Daarmee is Diagnose Car uitgegroeid tot de centrale spil in de samenwerking tussen autotechnisch onderwijs en de arbeidsmarkt.