Care diept expertise Expert Cleaning verder uit

Nieuw dienstenportfolio met nnof in voorbereiding

Vebego-dochter Care (Antwerpen), dat nog steeds de bulk van zijn inkomsten uit reguliere schoonmaak puurt, diept de expertise van Care Expert Cleaning verder uit. Die divisie mikt op bijzondere schoonmaakopdrachten in farma-, biotech- en halfgeleiderskringen. Operationeel worden intussen de banden met nnof (Vilvoorde) aangehaald. Dat zal zich in de nabije toekomst vertalen in een gezamenlijke propositie, afgestemd op middelgrote kantooromgevingen. Binnen Office Cleaning blijft Care intussen de status van meest klantgerichte speler nastreven, met een kwaliteitsvolle dienstverlening. En dat kan enkel met bijzondere aandacht voor het welzijn van de medewerkers, beklemtoont gedelegeerd bestuurder Joost Tibosch.

Sinds 1996 hoort Care, opgericht in 1974 als schoonmaakbedrijf Cees Aerts Reiniging, tot de invloedssfeer van de Nederlandse Vebego-groep (Voerendaal). Deze facilitaire holding, voluit Verenigde Bedrijven Goedmakers, is actief op de Belgische, Nederlandse, Duitse en Zwitserse markt. Het hele bedrijvenportfolio van familiebedrijf Vebego wordt aan het motto “vitaliseren van werk en zorg” opgehangen.

In België en Nederland baat de groep intussen een aantal zorggerelateerde bedrijven uit. De bakermat zit evenwel in de facilitaire dienstverlening, zeg maar de schoonmaak en aanverwante dienstverlening. Grootste bedrijven in Nederland en België zijn respectievelijk HAGO en Care. Voorts is Vebego onder andere actief in het facilitair management (Yask), de distributie van schoonmaakmiddelen, -materialen en -machines (Alpheios) en gespecialiseerde schoonmaakopdrachten met een grote focus klantbeleving (passenger experience) voor bijvoorbeeld de Nederlandse Spoorwegen (NS) of de luchthaven van Schiphol.

Met een 35.000 tal medewerkers in vier landen, tekende Vebego vorig jaar voor een omzet van zowat 1,2 miljard euro. In Belgie staan een 1.100-tal medewerkers op de loonlijst. Vorig jaar klokte Care af op een omzet van 33 miljoen euro.

“Met uitzondering van Alpheios, is nagenoeg alle dienstverlening binnen de groep mensgerelateerd. Alle bedrijven binnen de groep streven niet alleen continuïteit van werk, maar ook van leven en de leefomgeving na, zowel nu als in de toekomst. Duurzaamheid in zijn meest brede vorm zit per definitie in het DNA van Vebego en dus ook Care ingebakken”, benadrukt Joost Tibosch.

Specialismes verankerd in afzonderlijke divisies

In België genereert Care nog steeds twee derden van zijn inkomsten met Care Office Cleaning, zeg maar de reguliere schoonmaak van kantoren, scholen, overheidsinstellingen, … Het bedrijf is voornamelijk in Vlaanderen actief, dat in vier regio’s werd opgedeeld (Centraal (Antwerpen en omgeving), West (Oost- en West-Vlaanderen), Oost (Limburg-Kempen) en Sud (Wallonië en Brussel). Regionale uitvalsbases zijn operationeel in Antwerpen, Gentbrugge, Houthalen en Vilvoorde.

Care Expert Cleaning, dat landelijk actief is, focust op de reiniging van bedrijfskritieke omgevingen, met name clean rooms in de farma-, biotech- en halfgeleidersindustrie. Elk behoeft een specifieke aanpak.

“In farma en biotech is het zaak de omgeving bacterievrij te houden, in de halfgeleidersindustrie primeert dan weer de stofvrijheid,” verduidelijkt de gedelegeerd bestuurder.

Een drietal jaar terug nam Care een 50%-participatie in HIS (Handmatige Industriële Schoonmaak) in Westmeerbeek. HIS spitst zich toe op de industriële reiniging, glazenwasserij en specialistisch vloeronderhoud. Zodoende slaagde Care erin zijn dienstenportfolio te verruimen en voor dergelijke opdrachten minder afhankelijk van onderaannemers te worden.

Geen prijsvechter

Joost Tibosch: “De schoonmaakmarkt in België is nog steeds heel sterk prijsgericht. In tegenstelling tot Nederland waar de wal het schip inmiddels wat heeft gekeerd. Care laat bewust bepaalde aanbestedingen links liggen omdat het de kwaliteit van de dienstverlening niet wil opofferen voor de prijs. Care-klanten moeten aansluiten bij onze bedrijfsvisie, die klant- en kwaliteitsgericht werken voorop stelt”.

Dat verklaart ook waarom Care de “Red Ocean” (gekende markten, met een bikkelharde concurrentie) wat graag inruilt voor een “Blue Ocean”-aanpak (ongekende markten, die groei en rendement binnen bereik brengen). Niet toevallig omschrijft Joost Tibosch Care Expert Cleaning tijdens het gesprek als een “groeibriljant”.

“De activiteiten van Care Expert Cleaning worden verregaand ondersteund door digitale toepassingen, die aansluiten bij de behoeften en verwachtingen van de klant. In farma-, biotech- en halfgeleidersomgeving willen de opdrachtgevers op taakniveau kunnen nagaan wanneer een bepaalde opdracht werd verzorgd en afgerond, met welke desinfectans dat gebeurde en dies meer. Traceerbaarheid is binnen dit alles heel erg belangrijk. De schoonmaakopdrachten van Care Expert Cleaning vormen een essentieel onderdeel van het hele productieproces bij de klant-partner”, aldus onze gesprekspartner.

Eerder dit jaar lanceerde Care Expert Cleaning i.Clean, een nieuwe toepassing, ontwikkeld in samenwerking met een groot farmabedrijf, dat middels een tablet op het schoonmaakwagentje, het schoonmaakproces verregaand digitaliseert, dit in combinatie met het schoonmaakplanpakket. Gevolg is niet alleen een optimalisatie en verduurzaming van de bedrijfsprocessen, maar tevens een efficiëntere rapportering naar de klanten toe. Overigens is i.Clean volledig gevalideerd (lees: conform de normen en kwaliteitseisen waaraan de klanten moet voldoen, nvdr.).

i.Clean draait inmiddels bij een farmaceutisch bedrijf en een halfgeleidersproducent. Vanwege de grote voordelen hebben andere grote partijen reeds hun interesse voor de toepassing betoond.

Nnof(care)

Vebego bracht een vijftal jaar terug zijn klusjesdienst Care-ID onder in het bedrijf nnofcare, een partnership met nnof (Nearly New Office Facilities), onderdeel van PMC Holding (Vilvoorde), dat ook Transmoove (de fusie-entiteit van verhuisbedrijven J.Ph. Vandergoten en Your Mover Logistics) overkoepelt. Bedoeling van Vebego is samen met nnof het circulaire gedachtengoed door te ontwikkelen. Nnof is met name actief met een studiebureau rond circulariteit en circulair kantoormeubilair.

“Momenteel maken we samen werk van de ontwikkeling van een propositie die het beste van Care en PMC in zich verenigt. De aandacht gaat daarbij naar het zo efficiënt mogelijk beheren en onderhouden van werkruimtes en -plekken. We streven daarbij een onderlinge maximale kruisbestuiving na die niet enkel op het onderhoud en schoonmaak van het kantoormeubilair en de werkplek focust, maar eveneens op het optimaal gebruik van de beschikbare ruimte. Daartoe is momenteel een meetmethodiek in ontwikkeling die de aard en frequentie van het onderhoud in kaart brengt, met als doel de klanten continu te adviseren over het optimaal gebruik van hun werkplekken en het bijhorende onderhoud. Volgend jaar hopen we met een aantal klanten de eerste proefprojecten op te starten”, besluit Joost Tibosch.