FIT nomineert vijf internationale bedrijven voor “Foreign Investment of the Year Trophy 2020”

Barry Callebaut, DAF Trucks, Heyaru Engineering, Hologic en International Car Operators (ICO) zijn de vijf genomineerden voor de “Foreign Investment Trophy of the Year 2020” van Flanders Investment & Trade (FIT). Met deze trofee richt het Vlaams agentschap voor internationaal ondernemen de schijnwerpers op buitenlandse bedrijven met investeringsprojecten in Vlaanderen. De uitreiking vindt op 11 februari plaats bij Deloitte Belgium op Brussels Airport.

Naast de “Foreign Investment of the Year Trophy” worden nog twee trofeeën uitgereikt. De “Lifetime Achievement Trophy” erkent de jarenlange inspanningen van een buitenlandse investeerder in Vlaanderen. De “Newcomer of the Year Trophy” bekroont dan weer een buitenlands bedrijf dat zijn eerste stappen in Vlaanderen heeft gezet.

Barry Callebaut (Zwitserland) bouwt ’s werelds grootste chocolademagazijn in Lokeren. De Zwitserse chocoladefabrikant, met Belgische en Franse roots, verhuist zijn Europese logistieke site van Aalst naar Lokeren om de internationale markt beter te bedienen. De nieuwe vestiging zal de bestaande site overtreffen in zowel grootte als duurzaamheid en is goed voor een totaalinvestering van 100 miljoen euro. Daarmee wordt het gebouw in Lokeren het grootste chocolademagazijn ter wereld. In eerste instantie maken de 85 werknemers van het huidige logistieke centrum in Aalst de overstap.

De Nederlandse truck-bouwer DAF Trucks - dat deel uitmaakt van het Amerikaanse PACCAR - investeert een recordbedrag van 200 miljoen euro in zijn onderdelenfabriek in Westerlo. Op deze productiesite vervaardigen ongeveer 2.400 medewerkers cabines en assen voor de (middel)zware trucks van DAF Trucks. Dankzij de uitbreiding zal de productiecapaciteit voor truck-cabines met zo’n 45% kunnen verhogen tot maar liefst 300 cabines per dag in een twee shiften-systeem.

Dat Heyaru Engineering grootste plannen had in Vlaanderen, was in 2016 al te voorspellen. Toen besloot het bedrijf - dat zijn hoofdkantoor in Dubai heeft en in handen is van Indiase eigenaars - om in Lommel een lokale vennootschap op te richten. Twee jaar later gaf Heyaru er het startschot voor de bouw van een grote diamantfabriek en een onderzoekscentrum. Daarvoor investeert de producent van in laboratoria vervaardigde diamant 24 miljoen euro in de Limburgse vestiging.

Het Amerikaanse Hologic - gespecialiseerd in de verbetering van de gezondheid en het welzijn van vrouwen door vroege opsporing en behandeling - opende in Zaventem een site van liefst 4.000 m². Daar bevinden zich onder meer een gecentraliseerd “center of service excellence” en een high-tech trainingscentrum voor professionals in de gezondheidszorg. Vorig jaar boekte het medische technologiebedrijf wereldwijd met 6.300 medewerkers, waarvan een honderdtal in Zaventem, 3,4 miljard dollar omzet. Hoeveel Hologic precies in zijn expansie investeerde, werd niet vrijgegeven.

Vanwege de rol van Zeebrugge als ’s werelds grootste auto-overslaghaven, besliste de Japanse autotransporteur International Car Operators (ICO) - dochteronderneming van Nippon Yusen Kaisha (NYK) - om 60 miljoen euro te investeren in zijn lokale site. Naast een gloednieuw kantoorgebouw en uitbreiding van de belangrijkste autoterminal, worden op de site 11 windmolens opgetrokken.