Interparking elimineert fijn stof in parkingomgeving

Parkinguitbater Interparking, sinds 2013 CO2-neutraal in België, bindt de strijd aan met fijn stof in parking-omgeving. Het sloot daartoe een samenwerkingsovereenkomst met het Nederlandse ENS Clean Air (Cuijk). Dat ontwikkelde een innovatief systeem, op basis van positieve ionisatie en zonder traditionele filters, dat (ultra-)fijne deeltjes neutraliseert. Na een eerste pilootproject in parking Beffroi in Namen, rustte Interparking thans Parking 2 Portes in Brussel met de technologie toe.

De parkinguitbater plaatste maar liefst 11 “stadslongen” in zijn Brusselse centrumparking. “Tegen 50.000 euro per machine vergde dat een investering van 550.000 euro,” aldus Roland Cracco, ceo Interparking. In Antwerpen beschikt Parking Roosevelt inmiddels ook over de technologie. “Bedoeling is de technologie ook te implementeren in bijkomende parkings in Brussel (“Grote Markt”, later dit jaar), Gent, Antwerpen en Brugge (parking “’t Zand”). Indien we de uitbating van de nieuwe parking “Opera” in de Scheldestad krijgen toegewezen, zullen we er ook een “stadslong” in plaatsen”, zo nog Cracco.

Parkings die in eerste instantie voor de plaatsing van dergelijke longen in aanmerking komen, liggen doorgaans iets lager gepositioneerd in stedelijke kommen of canyons. Die plaatsen zijn iets gevoeliger voor fijn stof-deeltjes omwille van hun mindere of moeilijkere luchtcirculatie.

Positieve ionisatie

De door ENS Clean Air ontwikkelde machine neutraliseert tot 70% van de deeltjes, tot 40% van de fijne deeltjes en tot 20% van de ultra-fijne deeltjes. De technologie, ontwikkeld in samenwerking met de universiteit van Maastricht, hanteert een systeem van positieve ionisatie, die het mogelijk maakt om uit grote volumes lucht en bij hoge luchtsnelheden continu luchtverontreiniging af te vangen. Hierdoor kan lucht worden gezuiverd bij infrastructurele projecten (bijvoorbeeld tunnels, metro’s, parkeergarages) maar ook in publieke ruimtes (zoals openbare gebouwen en winkelcentra) en bij vervuilende industrieën. De afzuigmachine zuivert maximaal 7.500 m³ lucht/u. In parkeergarages zuivert één machine de luchtverontreiniging veroorzaakt door 100 wagens.

Volgende stap in milieubeleid

Interparking brengt sinds 2011 zijn CO2-uitstoot in kaart in samenwerking met CO2Logic. Het is trouwens Airscan.org, een zusterbedrijf van CO2Logic, dat instaat voor de metingen, controles en waarschuwingen inzake de luchtkwaliteit in de Belgische parkings van Interparking. In 2015 werd het bedrijf in alle landen waar het actief is (9 in totaal, met 930 parkings) CO2-neutraal gecertificeerd. Dat was twee jaar eerder al het geval in België. In 2018 ging de Belgische vestiging met BNP Paribas Fortis de eerste “Green Loan” in België aan. De nieuwe technologie die Interparking momenteel in bepaalde van zijn parkings uitrolt dient gezien als een volgende stap in het milieubeleid van de parking-uitbater. De “stadslongen” in de parkeergaraes draaien overigens uitsluitend op groene stroom.