Vinçotte schakelt QR-codes in om verspreiding corona-virus tegen te gaan

Niet met een app of corona-speurders, maar met behulp van QR-codes willen keuringsbedrijf Vinçotte en start-up Esoptra N.V. (Herental) het corona-virus onder controle houden als we terug naar kantoor mogen. De externe diensten voor preventie en bescherming op het werk Mensura en Attentia en het kenniscentrum voor maatschappelijke veiligheid Vias stappen mee in het sociale project omwille van het vrijwillige en preventieve karakter.

Het QR-codesysteem, dat SAVITAS werd gedoopt, kan met een simpele scan via de telefoon door elke Belgische werknemer direct gebruikt worden, zonder enige registratie of link met persoonsgegevens en zonder privacy-risico. QR-codes heten privacy-vriendelijker te zijn dan het gebruik van heridentificeerbare data. Vandaar dat Vinçotte mee zijn schouders zet onder het QR-codesysteem SAVITAS, kort voor Scoped Anonymous Viral Infection Tracing At Scale dat door Esoptra werd ontwikkeld.

De QR-codes kunnen op geen enkele manier aan privacy-gevoelige gegevens of bedrijven worden gelinkt vermits ze geen data traceren of gebruiken. Als een werknemer Covid-19 positief blijkt, geeft de betrokkene, na medische autorisatie, aan SAVITAS door dat hij ziek is. Collega’s die eenzelfde QR-code rond hetzelfde moment hebben gescand worden dan geïnformeerd dat ze mogelijk ook besmet zijn, zichzelf best isoleren en een dokter raadplegen om verdere verspreiding te voorkomen. Die melding krijgen ze als ze de volgende keer vrijwillig één van de QR-codes van Vinçotte scannen of naar de website gaan.

Belangrijke troef van SAVITAS is de vrijwillige en sociale benadering van het systeem.

Meer info: 02/674.57.11 of http://www.vincotte.com.