Social distancing alarms: nuttig, maar vergen verfijning

Sinds de corona-pandemie komen in een versneld tempo toestellen op de markt om de veilige afstand van 1,5 meter op de werkvloer te kunnen bewaren. Deze social distancing alarms meten via o.a. ultra-breedbandtechnologie (UWB) de afstand tussen personen en geven een signaal (geluid, trilling en/of licht) als ze te dicht bij elkaar komen. VIL maakte het met het project “Social Distancing Alarms” mogelijk voor bedrijven om deze toestellen snel en gratis te testen.
Vijf verschillende toestellen getest
Alle Vlaamse bedrijven met logistieke operaties kregen de mogelijkheid om, zolang de voorraad strekte, via het VIL of hun belangenfederatie een gratis testkit te bestellen. In totaal werden 230 testkits, met toestellen van vijf verschillende leveranciers (Flanders Make, Lopos, Crescent/Option, Rombit en Pozyx) verstuurd naar bedrijven doorheen heel Vlaanderen en verspreid over diverse sectoren en type operaties.
Succesvol maar aandachtspunten
De testperiode van zes weken leverde meer dan duizend testresultaten op. De bevindingen tonen aan dat met de social distancing trackers werknemers in staat zijn om de vereiste veiligheidsafstand te bewaren. De belangrijkste invloed op de werking van de toestellen is de onderlinge positie van de werknemers. Wanneer zij elkaar “face to face” benaderen of samen werken, functioneren deze toestellen correct. De toestellen zijn echter niet ideaal om operatoren “side by side” te laten samen werken en zijn niet geschikt voor het “back to back” werken. In dergelijke omstandigheden wordt de meting deels of volledig geblokkeerd door het lichaam van één of beide personen.
Door de ondernemers zijn ook verbeteringspunten geopperd op het gebied van gewicht, grootte, draagvorm, instelbaar geluid en vibratiesterkte, uitschakelmodus en batterij-autonomie (afhankelijk van het geteste model). De aandachtspunten en voorkeuren variëren afhankelijk van de bedrijfssituatie en de technische staat van de toestellen op het moment van de testen.
Algemeen worden de trackers positief beoordeeld, met Rombit in pole position. Er is een vrij hoge bereidheid bij de gebruikers, om afhankelijk van de prijs, deze toestellen ook in de dagelijkse activiteiten in te zetten.
Waardering voor initiatief
Met dit project steunt VIL de sector om corona-restricties in de logistieke operaties efficiënt aan te pakken, en de tweede en eventueel derde golf de baas te blijven. Natuurlijk is het bewaren van social distancing maar een stukje van de puzzel. Maar het is wel een cruciaal stukje, waarvan de appreciatie door de deelnemende bedrijven getuigt van de toegevoegde waarde van het initiatief.
Het initiatief van VIL, met de steun van Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO), kwam snel op gang, kort na de oprichting van de Logistics Resilience Task Force, waarin VIL coördinator is.
VIL V.Z.W.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.