"Ontstressen op fiscaalvriendelijke manier"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Twee jaar terug trok A.M.S. Bijtebier L. N.V. (Drongen) volop de kaart van het wellness-gebeuren. Met de steun van de wet op het welzijn op het werk, mikt gedelegeerd bestuurder Dirk De Schaepmeester in de eerstvolgende twee jaar op een omzetverdubbeling. (Foto W & F)

Dirk De Schaepmeester (A.M.S. Bijtebier L. N.V.)


"Ontstressen op fiscaalvriendelijke manier"


In Drongen baat A.M.S. Bijtebier L. N.V. een wellness-center uit, dat steile groeiprestaties neerzet. Inzonderheid de voorbije twee jaar, toen men besloot het toenmalige zonne- en sauna-center tot een performant wellness-center uit te bouwen. De wet op het Welzijn op het Werk bood immers niet te versmaden opportuniteiten. Temeer daar de wetgever voorziet in de mogelijkheid om de medewerkers van een bedrijf op fiscaalvriendelijke wijze te laten ontstressen. Bijtebier speelde hierop in door zijn dienstenaanbod navenant te verpakken, hetzij als ontstressings- en motivatie-tool voor de eigen werknemers, hetzij als marketing-instrument naar bestaande zakenrelaties toe. Gedelegeerd bestuurder Dirk De Schaepmeester gaat in de komende twee jaar resoluut voor een verdubbeling van het omzetvolume.


Aan de basis van A.M.S. Bijtebier L. N.V. ligt Dirk's echtgenote, Linda Bijtebier die in 1984 met een zelfstandig algemeen medisch secretariaat (A.M.S.) van start ging. Een grote gezinslast deed Dirk De Schaepmeester, een gegradueerd verpleger met tien jaar praktijkervaring, in overleg met vrouwlief besluiten tot het opzetten van een eigen activiteit, bij voorkeur zo dicht mogelijk bij huis. Dat dat zo dicht mogelijk bij huis uiteindelijk "in huis" zou worden, heeft geen van beiden op dat ogenblik wellicht beseft. In 1988 plaatste De Schaepmeester om persoonlijke redenen binnen de huismuren een zonnebank. Wat naderhand de eerste stap bleek tot de aanzet van de uitbouw van een zonnecenter ten dienste van de brede markt. Vandaag de dag beschikt Bijtebier over 10 zonnebanken. In '95 schakelde de KMO over naar turbo-snelbruiners, die de bezonningssessies gevoelig inkorten zonder schadelijke neveneffecten voor de huid. Het zonnebankcenter werd in 1997 uitgebreid met een saunacomplex, dat rond de bestaande accommodatie werd opgetrokken. "Heel belangrijk in de hele evolutie is de medische feedback die we steeds vanuit het medisch secretariaat kregen toegespeeld," herinnert Dirk De Schaepmeester zich. "De activiteit van Bijtebier heeft steeds een heel sterke (para)medische onderbouw gekend," luidt het.

In dat verlengde situeert zich in 1998 de uitbreiding van de dienstverlening met verzorging. Aanvankelijk op de klassieke manier, later ook op alternatieve wijze (acupunctuur, auriculaire therapie, .). "Die alternatieve aanpak stootten we inmiddels af. Nadat we merkten dat de markten van de klassieke en alternatieve verzorging niet verenigbaar zijn. Twee jaar terug besloten we met Bijtebier ons ten volle te focussen op onthaasting en ontstressing, op een relaxte en voor iedereen aanvaardbare manier, waarbij de klant de verzorging passief ondergaat. Die passieve context heeft een enorm activerend effect op metabolair vlak", stelt onze gesprekspartner.


Performante accommodatie voor drie doelgroepen


De beauty farm van Bijtebier bevindt zich op een terrein van 1.036 m2. Het geheel, ingekaderd in residentiële omgeving, is makkelijk bereikbaar. Het pand omvat 550 m2 beneden- en 322 m2 bovenoppervlakte, verdeeld in relaxatie- en behandelingsruimte evenals kantoorruimte. Momenteel staan er zeven zonnebanken opgesteld en twaalf behandelingstafels. Voorts is de accommodatie opgebouwd rond een klein zwembad, een jacuzzi, een bubbelbad, een droge en een natte sauna, een aroma-kleurenbad, een algenmodderbad, een stoomcabine, een solarium, een lighoek met verwarmde ligbanken, een buitentuin en een dakterras.


De behandelingsruimtes vertonen een compartimentele structuur. Zo beschikt Bijtebier over zaaltjes waar gelijktijdig twee, drie tot vier mensen kunnen worden behandeld alsook over een aantal eenpersoonsruimtes.

Opmerkelijk is dat de KMO zijn klanten over het hele land (tot zelfs over de landsgrenzen heen, nvdr.) rekruteert. "Opmerkelijk is dat voor wellness en verzorging de mensen een grote verplaatsingsbereidheid vertonen. Zowat 40% van onze klanten is afkomstig uit Oost-Vlaanderen, 50% uit het nederlandstalige landsgedeelte en 10% uit Wallonië en Nederland," zo nog De Schaepmeester.

Vooral het zonnebankgebruik blijkt een lokaal-regionale bedoening (Drongen en omgeving). De saunagebruikers komen doorgaans uit een straal van vijftig kilometer, terwijl de actieradius voor de beauty farm vlot 250 kilometer ver reikt. Deschaepmeester zelf referereert naar drie gescheiden doelgroepen. "De modale saunaganger is niet meteen belust op het krijgen van passieve verzorging. De zonnebankbezoeker geeft dan weer veeleer de voorkeur aan een bruine huidstint, zonder expliciete interesse voor het verzorgingsgebeuren te betonen, terwijl bij de wellness-klant de voorkeur op het verzorgingsaspect ligt," aldus de verpleegkundige.


Wet op het Welzijn op het Werk


Bijtebier heeft van in het prille begin meer dan gewone aandacht betoond voor het brede wellness-aspect. De wetgeving rond het welzijn op het werk opent vanuit bedrijfseconomisch oogpunt interessante opportuniteiten.

Dirk De Schaepmeester: "De wet op het Welzijn op het Werk schrijft onder meer de aanwezigheid van een stresspreventiebeleid in bedrijfsomgeving voor. Waarbij, in samenspraak met het personeel, dient vastgesteld wat in het bedrijfskader de voornaamste (of nieuw ontstane) stressoren zijn en hoe hun impact kan worden ingeperkt. Bovendien schrijft de regelgever voor dat elk personeelslid de kans moet krijgen om op kosten van het bedrijf, buiten de werkuren, te ontstressen".

Vooral wat dat laatste aspect betreft, komt de dienstverlening van Bijtebier in beeld. "Wellness- en beauty farm-arrangementen, met inbegrip van sauna- en ontspanningsmogelijkheden, zijn bovendien 100% fiscaal aftrekbaar uit hoofde van het bedrijf. Dit in vergelijking met incentives, waarbij de fiscale aftrekbaarheid tot 50 euro per werknemer beperkt blijft," aldus Dirk De Schaepmeester. "Stress is nu eenmaal een subjectief gebeuren dat niet algemeen meetbaar is. In een breder verloningsperspectief hoeft de werkgever derhalve niet altijd hetzelfde bedrag of dezelfde arrangement toe te kennen. Incentives mogen, in bepaalde gevallen, door het personeel dan al als een verworven recht worden ervaren, voor een programma stressbeheersing kan dat nooit het geval zijn, precies omwille van zijn sterk persoonsgebonden karakter," luidt het.


Nog sterkere focus op bedrijven


Bijtebier neemt zich voor zijn dienstverlening in de toekomst nog nadrukkelijker binnen het bereik van het bedrijfsleven te brengen. Centraal in het aanbod staat een dienstverlening die het eigen personeel of klantenrelaties de kans biedt om op een aangename wijze te ontstressen. Dit in combinatie met het toedienen van verzorging (lees: lichaamsmassage, gelaatsverzorging, scrubbing, packing, . nvdr.), al dan niet met inbegrip van het gebruik van de solarium-, sauna- en spa-faciliteiten.

"We merken dat bedrijven bereid zijn om hiervoor gebeurlijk een (halve) dag uit te trekken om het personeel de gelegenheid te geven zich te herbronnen. In tegenstelling tot andere teambuilding-activiteiten, die eerder actief getint zijn (zoals bijvoorbeeld een sportdag)," stipt Dirk De Schaepmeester aan. Bovendien blijken niet enkel grote bedrijven hiertoe hun toevlucht te nemen, ook bij kleinere ondernemingen en KMO's kan het initiatief op de nodige interesse rekenen. Kort voor dit interview plaats vond, boekte een familiale bakkerij samen met zijn medewerkers een beauty farm-arrangement bij Bijtebier om, na een bijzonder drukke eindejaarsperiode, de batterijen opnieuw op te laden. Bovendien distantieert Bijtebier zich van de "pur sang"-saunacomplexregels die naaktheid voorschrijven. "Dat alleen al veroorzaakt voor sommige mensen extra-stress en is niet te verzoenen met het concept van de passieve relaxatie waarvoor we staan," zo nog onze gesprekspartner. Overigens blijkt slechts 2% van de bevolking effectief naar de sauna gaat omdat men ervan uit gaat dat dit een naaktgebeuren is. Vandaar dat de helft van het saunapubliek, vanwege een zeker schroomgevoel, op minimum vijftig kilometer van zijn vertrouwde omgeving op saunabezoek gaat.

Specifiek ten behoeve van het bedrijfsleven ontwikkelde Bijtebier een aantal wellness-arrangementen op halfdaagse of dagbasis. Die worden aangeboden binnen prijsvorken van respectievelijk 50 tot 125 euro en 175 tot 299 euro. Sinds de KMO zich ten volle op de wellness-markt ging toespitsen, blijkt het bedrijfsmatig aandeel in de wellness-arrangementen tot zowat 50% opgelopen. Met zes voltijdse medewerkers, aangevuld met een aantal gelegenheidskrachten tijdens piekperiodes, boekte Bijtebier vorig jaar een omzet van pakweg 500.000 euro. Op de bedrijvenreferentielijst staan namen als Vamix (groep Vandemoortele), Sidmar, Volvo Cars, Volvo Trucks en IVAGO alsook een hele resem (familiale) KMO's. "Bedrijven bieden steeds vaker wellness-arrangementen in de vorm van geschenkbonnen aan het eigen personeel aan, maar evenzeer aan klanten binnen het kader van upselling- of fideliseringsprogramma's", verduidelijkt Dirk De Schaepmeester.

Na een eerdere succesvolle opdracht voor Coca-Cola promoot Bijtebier dit jaar ook voor het eerst "flying wellness". Op maat van de klant biedt men zodoende verzorgingsarragementen op locatie. Daarvoor schakelt de onderneming acht behandelingstafels in.


Groeimarkt


Zowel aan vraag- als aanbodzijde vertoont de wellness-markt een sterke groei. Dirk De Schaepmeester: "Momenteel is de groei aan vraagzijde zelfs hoger dan aan aanbodzijde. In België zijn inmiddels een vijftigtal spelers op die markt actief die een professioneel gestructureerde dienstverlening verzorgen op basis van een totaalaanbod (sauna, bezonning en verzorging). Maar ongetwijfeld zullen die aanbieders in de toekomst aan de marktvraag niet kunnen voldoen. Voorspeld wordt immers dat de wellness-beleving in de komende vijf jaar met maar liefst 2000% zal groeien. Uitgangspunt daarbij is dat het stress-niveau in het bedrijfsleven hand over hand toeneemt en dat ondernemingen zich bewust worden van het feit dat daartegen actie dient ondernomen".

Bijtebier zelf mikt in een tijdsspanne van twee jaar op een omzetverdubbeling. Om dat te realiseren neemt de onderneming zich voor een commerciële buitenmedewerker aan te trekken. Intussen maakt De Schaepmeester er geen geheim van toenadering te zoeken tot de sociale dienstengroepen en de externe diensten voor preventie en bescherming op het werk. Zeker nu bedrijven steeds meer aandacht voor alternatieve verloningsvormen gaan betonen. Om die dienstverlening zo aantrekkelijk mogelijk op nationaal vlak uit te rollen, sloot Bijtebier vorig jaar een samenwerkingsakkoord met Dorint Resorts & Spa Hotel. Desgevallend tekent de wellness-specialist voor totaalarrangementen op maat, met inbegrip van een stadsbezoek en een hotelverblijf.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.