Autotest : Audi Q8 Sportback 55 e-Tron quattro

21/12/2023 OM 10:15 - Dirk Willemen
Audiq80 151223

Man en paard noemen

De Audi e-Tron quattro was de eerste auto die ons echt met elektrisch rijden kon verzoenen. Het moge dan ook duidelijk zijn dat wij watertandend uitkeken naar de test met zijn opvolger, die niet alleen een grotere batterij meekreeg, maar ook met een nieuwe naam door het leven mag. Een naam ook die beter past in de nomenclatuur die het merk uit Ingolstadt toepast. Benieuwd of de nieuwe elektrische ster met vier ringen op de neus de hooggespannen verwachtingen kon invullen? Ontdek het in deze Fleet-Flits test …

De naam e-Tron slaat bij Audi al jaren op de technologische vooruitstrevendheid van het Duitse merk. De bolides die met hun hybride technologie een aantal jaren de concurrentie wegreden tijdens de 24 Uren van Le Mans, droegen al de naam e-Tron. Ook de eerste echte elektrische wagen voor gebruik op de gewone weg, kreeg het predicaat e-Tron opgeplakt. Sterker nog, e-Tron werd bij de introductie van de eerste elektrische Audi zelfs een modelnaam.

Audiq81 151223

Achtergrond

Niet zo gek eigenlijk, die naamgeving, want de e-Tron moest de eerste van maar liefst twaalf elektrische modellen worden die tussen de lancering van de e-Tron in 2020 en 2025 het levenslicht moesten en moeten zien. Na de gewone e-Tron kwam de e-Tron Sportback en daarna rolden, zoals door Audi voorspeld, steeds meer verschillende elektrische modellen van de band in de diverse fabrieken van de Volkswagen-groep. De e-Tron zelf liep van bij zijn introductie van de band bij Audi Brussels en datzelfde geldt ook voor zijn opvolger, de Q8 e-Tron.

De Q8 e-Tron mag inderdaad een verbeterde versie van die eerste generatie van de e-Tron genoemd worden. Dat hij, als vlaggenschip van de elektrische vloot van Audi, meteen ook een nieuwe naam krijgt, heeft uiteraard alles te maken met het feit dat er momenteel al meerdere Q-modellen met e-Tron techniek op de markt zijn en de naam Q8 perfect bovenaan dat gamma Q-modellen geposteerd kan worden. De Q8 e-Tron is in zowat alles de verbeterde versie van de e-Tron. Hij heeft immers meer vermogen, een grotere autonomie en een hogere laadsnelheid. Stuk voor stuk eigenschappen waar de fervente elektrische rijder alleen maar blij mee kan zijn en waarmee je als merk misschien wel de meest hardnekkige critici van elektrisch rijden over de streep kan trekken.

Rijgedrag

De Audi Q8 e-Tron wordt aangeboden met drie aandrijflijnen. De Q8 e-Tron 50 quattro heeft twee elektromotoren die samen 340 pk produceren. Een vermogen dat gepuurd wordt uit een 95 kWh batterij, die een autonomie van zowat 500 km mogelijk zou moeten maken. De Q8 e-Tron 55 quattro, die wij testreden, doet daar nog 68 paardjes extra bovenop, zodat hij uitkomt op een totaalvermogen van 408 pk. Die haalt hij uit een batterij van 114 kWh, die een actieradius van 600 km mogelijk zou maken. Het topmodel is de SQ8 e-Tron. Die zet maar liefst 503 pk op het asfalt. Dit S-model maakt gebruik van dezelfde 114 kWh batterij als de Q8 e-Tron 55, maar ziet zijn theoretische autonomie door een extra dosis sportiviteit beperkt tot 513 km.

De Q8 e-Tron legt zijn bestuurder in de watten als het op rijden aankomt. Dankzij zijn rijkelijk koppel van 664 Nm, dat door de twee asynchrone motoren wordt geserveerd, toont de Q8 e-Tron zich een vaardige sprinter, die in 5,6 seconden van 0 naar 100 km/u galoppeert. Zijn voorganger had voor die sprint exact één tiende van een seconde meer nodig. Voelen doe je dat verschil niet meteen, maar het verhoogt de efficiëntie van de Ingolstadter nog net dat beetje meer, waardoor hij ook op andere vlakken nog wat aangenamer uit de hoek komt.

Het lijkt op het eerste gezicht misschien niet allemaal zo indrukwekkend, maar je mag hierbij niet uit het oog verliezen dat deze elektrische bolide maar liefst 2.725 kg op de weegschaal zet. Mocht het een mens zijn, hij zou stante pede naar de obesitaskliniek gestuurd worden. Toch is van die zwaarlijvigheid niets te merken wanneer je deze struise rasatleet door de Ardennen stuurt. Hij blijft op elk moment levendig en helemaal bij de les wanneer je hem van de ene uitdagende bocht naar de andere stuurt. Dat vaardige gedrag heeft de Q8 e-Tron volledig te danken aan de combinatie van zijn luchtvering en zijn actieve schokdempers, die het gewicht netjes in toom houden en ook op oneffenheden nooit voor oncomfortabele toestanden zorgen. Je blijft met andere woorden als bestuurder steeds de touwtjes in handen houden, zonder dat jij of je inzittenden ook maar één keer bruusk door elkaar geschud worden wanneer onze Belgische wegen je je weer maar eens doen afvragen waar al dat geld dat we voor BIV en wegentaks betalen eigenlijk in hemelsnaam aan besteed wordt.

Om het allemaal nog een beetje indrukwekkender te maken, moeten we er ook nog bij vertellen dat ons testmodel in S Line-trim stond. Dat betekent dat de luchtvering nog net iets sportiever en dus ook steviger was afgesteld dan dat bij de standaardafstelling het geval zou zijn. Het kan dus allemaal nog net iets comfortabeler, wanneer je voor de Advanced-basisuitvoering zou kiezen. Niet dat wij op dat vlak te klagen hadden met onze S Line trim, die - eerlijk is eerlijk - er wel gewoon heel mooi uitziet vanaf de buitenkant. Het oog wil immers ook wel wat en in de Sportback-uitvoering, waarmee wij reden, zakt de Q8 in zijn Efficiency-modus nog 26 mm verder door zijn veren, zodat het geheel nog wat aërodynamischer oogt en ook gewoon is.

De luchtvering van de Q8 e-Tron biedt je immers de mogelijkheid te spelen met de rijhoogte van de auto. In de normale afstellingen Efficiency, Comfort, Dynamic, Individual en Auto is er niet zo heel veel verschil, maar wanneer je opteert voor de afstelling Allroad of Offroad kan je de 172 mm bodemvrijheid van je Q8 in het uiterste geval met zelfs 50 mm optrekken. Het kan het verschil maken tussen al dan niet vast komen te zitten, wanneer je op een dag eens zou verdwalen op een afgelegen veldwegel.

Nu we het toch over de verschillende rijmodi hebben: Audi heeft het verschil tussen de Comfort- en Dynamic-modus wat verder opengetrokken. Zoek de verschillen tussen beide afstellingen echter niet noodzakelijk op het vlak van sneller of plezieriger. Audi richt zich immers ook hier op efficiëntie en laat dat vooral voelen door een nog duidelijkere feedback van de voorwielen. Het bezorgt je als bestuurder echter alleen maar meer vertrouwen om de Audi sportief in een bocht te zetten en dat kan je dan uiteraard weer wel naar meer rijplezier vertalen.

Audiq82 151223

Veiligheid

Audi speelt op veilig als het op veiligheid aankomt. Dat resulteert in vijf sterren bij de EuroNCAP testen. Opvallend is overigens wel dat de Q8 e-Tron zich vooral onberispelijk toont als het aankomt op de bescherming van zijn inzittenden. Het merk doet dat met een score van 91% voor de bescherming van volwassenen en van 85% voor de bescherming van kinderen. Bij de bescherming van de zwakke weggebruikers daalt de score met een matige 71% zelfs onder de 80%. Wat de rijhulpsystemen betreft, blijft de elektrische Q8 eveneens op slechts 76% steken.

Het standaard veiligheidspakket van de Q8 e-Tron omvat de sport adaptieve pneumatische vering, een bestuurders en passagier airbag met manuele desactivering van de frontale passagiers-airbag, een zij-airbag voorin met hoofd-airbag, Isofix-kinderzitbevestiging op passagierzetel en achteraan, Acoustic Vehicle Alert System (AVAS), Audi Pre sense front, Acoustic Parking System (APS) achteraan en vooraan, snelheidsregelaar met snelheidsbegrenzingssysteem, weergave van verkeersborden en waarschuwing bij het verlaten van de rijstrook.

Matrix LED-koplampen zijn tegen meerprijs verkrijgbaar en kosten dan 1.730 euro terwijl voor de LED digital-matrix koplampen 5.370 euro bijbetaald moet worden. Andere veiligheidsextra’s waarvoor bijbetaald moet worden zijn het Pack assistance “Tour”, met daarin de adaptieve cruise control, de rijstrookbegeleidingsfunctie, de noodassistent, de efficiëntie-assistent, de uitwijkassistent en de kruispuntassistent, de Audi side assist en Audi Pre Sense Rear, de Park assistance “City”, met daarin de kruisingassistent, Audi side assist, de uitstapwaarschuwing, de dwarsverkeersassistent achteraan, de Audi pre sense rear en de Audi pre sense side, Acoustic Parking System (APS) achteraan en vooraan in combinatie met parkeerassistent, head-up display, achteruitrijcamera en het pakket autonoom parkeren.

Comfort

Achter het stuur heb je meer dan voldoende ruimte en de zetel is perfect instelbaar zodat zowel grote als kleine bestuurders een voortreffelijke rijhouding kunnen vinden. Bovendien zitten alle knoppen en menu’s binnen handbereik. De Q8 e-Tron, die qua interieur trouwens als twee druppels water op zijn voorganger lijkt, trakteert je als bestuurder immers op een elektronisch dashboard en schermen met daarop mooi weergegeven menu’s. Enig puntje van kritiek is misschien dat er uiteindelijk zoveel schermen met informatie ter beschikking staan, dat je als bestuurder soms niet goed weet waar eerst te kijken. Overdaad kan soms ook gewoon schaden …

De Sportback mikt, zoals gezegd, op wat meer exclusiviteit, maar de duikende daklijn die daarvoor moet zorgen, beknibbelt wel op de hoofdruimte van de passagiers achteraan. Wie boven 1,80 meter uittorent, komt letterlijk met het plafond in aanraking. Breed is de achterbank echter genoeg want er is voldoende ruimte voor drie inzittenden.

De luchtvering, die zoals eerder al gemeld het koetswerk netjes onder controle houdt, doet dat echter op een zodanige manier dat dit het veercomfort nauwelijks schade toebrengt. Alle inzittenden zullen het dan ook nauwelijks voelen, wanneer ze een paar uur aan boord van de Q8 e-Tron Sportback moeten doorbrengen.

Audiq83 151223

Functionaliteit

De Sportback verliest een beetje laadruimte ten opzichte van de gewone Q8 e-Tron. Hij moet het stellen met 528 liter, maar dat is nog altijd rijkelijk naar SUV-coupé-normen.

Vooraan is in een klein aflegvak voorzien, waar Audi de oplaadkabels een plaatsje heeft gegeven. Een fijn idee, ware het niet dat de motorkap opent als een traditionele motorkap en je met je vinger dus op zoek moet naar de ontgrendelknop die je in dient te drukken om de motorkap echt naar boven te kunnen duwen.

Functionaliteit mag uiteraard ook al eens vanuit een andere invalshoek bekeken worden. Vandaar dat we hier ook even nader ingaan op de Efficiency Assist van de Audi Q8 e-Tron. Die past de snelheid aan de omstandigheden van het verkeer aan. Wanneer de weg voor je openligt zonder potentiële obstakels, zal die Efficiency Assist zoveel mogelijk teren op de opgebouwde kinetische energie. Indien er toch een voorligger opduikt of wanneer je de bebouwde kom of een kruispunt nadert, zal de elektronica daar, dankzij de in de auto aanwezige sensoren en camera’s, ook optimaal rekening mee houden. Het resultaat van al deze technische know-how is dat de Q8 E-tron op die manier voor een bijzonder natuurlijke manier van autorijden zorgt, die je je als bestuurder ook automatisch begint aan te meten. Je kan daarbij zelf nog wat spelen met de energierecuperatie door de peddels achter het stuur te bedienen, maar de Q8 e-Tron toont zich echter doorgaans zo slim van zichzelf, dat je als bestuurder nauwelijks de aandrang voelt om de peddels te beroeren.

Opladen

De Q8 e-Tron zet ook op het vlak van laadsnelheid een belangrijke stap voorwaarts ten opzichte van zijn voorganger. Je zou het hem op basis van de cijfers niet meteen meegeven, want het vlaggenschip van de elektrische vloot van Audi beschikt over een snellader met een maximaal vermogen van 170 kW. Dat zijn behoorlijke cijfers voor een wagen van zijn klasse, maar meer ook niet. Ware het niet dat de Q8 e-Tron die 170 kW, net als zijn voorganger de e-Tron, constant gebruikt en hij dus laadt zonder kortstondige startpiek. Je laadt daarom via een constante lijn van 10 naar 80% van de batterij zodat je op amper 31 minuten deze kloof kan overbruggen. Resultaat is dat je met de Q8 e-Tron niet alleen aan het verkeerslicht de meeste concurrenten achter je laat, maar hen ook nog eens de loef afsteekt aan de snelladers.

Leuke extra is dat de Q8 e-Tron tegen meerprijs ook toegerust kan worden met een tweede stopcontact, zodat je zowel links als rechts van de wagen kan opladen. Al gaat het in dit geval dan wel om een tweede laadmogelijkheid voor een wisselstroomstekker zodat snelladen aan die kant niet mogelijk is.

TCO

De Audi Q8 e-Tron Sportback is net als zijn voorganger geen goedkope jongen. De S-Line uitvoering van de Sportback 55 kost immers 96.390 euro inclusief BTW (79.661,16 euro excl. BTW). De Sportback 50 quattro vormt het instapmodel, maar daarvoor betaal je ook nog altijd 81.480 euro inclusief BTW. Stevige kost dus, die wel getemperd wordt door de 100% aftrekbaarheid van elektrische auto’s. Inzake VAA moet je rekenen dat de fiscus je voor ons testmodel een maandelijks voordeel van 275,40 euro zal aanrekenen.

De Q8 e-tron Sportback 55 quattro beschikt over een batterij van 114 kWh. Dat is 19 kWh meer dan zijn voorganger, die het met 95 kWh batterijcapaciteit moest stellen. Dit werd mogelijk omdat Audi zijn buidelcellen inruilde voor prismacellen, die zich makkelijker laten stapelen, waardoor zowat 20 procent meer bruikbare capaciteit uit hetzelfde batterijpack gepuurd kan worden. Daarmee zou je theoretisch 600 km moeten halen met één oplaadbeurt. Zoals zo vaak met elektrische wagens liggen praktijk en theorie ook bij de Q8 e-Tron behoorlijk ver uit elkaar. Niet helemaal onlogisch als je het eigengewicht van de auto optelt bij de karrevracht aan elektronica die nodig is om alle comfort- en rijhulpsystemen aan te sturen en te laten functioneren. Een lading elektronica die uiteraard zelf ook stroom nodig heeft. Stroom die net als de stroom voor de aandrijving uit datzelfde batterijpack van 36 modules met elk 12 cellen moet worden gepuurd. Een werkelijke autonomie van net geen 400 km was dan ook ons deel bij normaal gebruik. Enkel indien we de snelheid op de autosnelweg via cruise control op 110 hielden, konden we boven de 400 km autonomie uitkomen.

Fleet-Flits conclusie

Audi heeft met de Q8 e-Tron een sterke opvolger voor de e-Tron van de eerste generatie beet. Door deze al stevige elektrische klepper nog in de details te verbeteren, slaagt het merk met de vier ringen erin om nog meer auto te bieden voor de elektrische rijder, die een behoorlijk budget aan zijn elektromobiliteit wil en kan besteen. Dankzij de luchtvering blijft dit zware bakbeest ook in de meest uitdagende omstandigheden op koers terwijl de grotere batterijcapaciteit voor nog net dat beetje meer autonomie zorgt, dat kilometervreters met elektrisch rijden zou kunnen verzoenen.

Diezelfde kilometervreters zullen zeker ook gecharmeerd zijn door de mogelijkheid om de Q8 Audi Sportback 55 E-Tron quattro snel op te kunnen laden bij de ultra-snelle laadpalen van Ionity of Fastned. Dat die luxe in het geval van de Q8 e-Tron tegelijk ook een aardige duit kost, kan de pret misschien enigszins drukken, al moeten we daar wel aan toevoegen dat tijd ook geld kost.

Nu we het toch over pret hebben … de Q8 e-Tron Sportback, die er, zeker met de velgen die op ons testvoertuig stonden, adembenemend mooi uitziet, staat borg voor een erg prettig rijgevoel, dat hij combineert met absolute stilte in het interieur. Dat gevoel van comfort wordt verder nog geaccentueerd door de zacht comfortabele luchtvering, die tegelijk ook mee aan de kar trekt wanneer je de auto tot een iets dynamischer rijgedrag aanspoort. Het maakt van de Q8 e-Tron absoluut geen sportwagen, maar hij tovert ongetwijfeld wel een glimlach op het gezicht van de familievader die zijn bips achter het stuur van deze Ingolstadter mag schuiven.

We zijn niet meteen laaiend enthousiast over de door camera’s vervangen spiegels, al heeft dit ongetwijfeld te maken met het feit dat je toch enige gewenning nodig hebt aan dit soort nieuwe technologie. Van 3D naar 2D is niet evident, de andere plaatsing van de spiegels al evenmin en ook het feilloos manoeuvreren tot op de millimeter vergt eveneens enige tijd voor je daaraan gewoon bent. Geef ons dus maar de gewone buitenspiegels, al zullen die waarschijnlijk tot een iets hoger gemiddeld verbruik leiden.

Met een gemiddeld verbruik van 23,93 kWh/100 km toont de Q8 Sportback 55 e-Tron zich iets zuiniger dan zijn voorganger, die op ons testparcours een gemiddeld verbruik van 26,75 kWh/100 km liet optekenen. Toch is dit 2.725 kg zware bakbeest niet meteen de zuinigste leerling van de klas, waardoor zijn snelle oplaadtijden aan snellaadpalen meer dan ooit een troef zullen vormen om de laatste twijfelaars aan elektrisch rijden over de streep te trekken.

Concurrenten voor de Audi Q8 Sportback 55 e-Tron quattro

Mercedes-Benz EQS SUV

Mercedeseqssuv audiq8concurrent 151223

Met de EQS SUV surft Mercedes-Benz mee op het succes dat de SUV ook al had in de markt van de modellen met verbrandingsmotor. De EQS SUV als uitbreiding van het al bestaande elektrische gamma, mag dan ook als een logische stap gezien worden. Dat die SUV slechts 20 centimeter hoger is als de EQS, mag misschien raar lijken, maar staat niet in de weg dat de SUV-variant van de ESQ wel heel wat functioneler is. We hebben het dan niet alleen over de extra hoofdruimte, maar ook over een kofferruimte die heel wat gerieflijker is. Qua gewicht leunt hij heel dicht aan bij zijn concurrent met vier ringen, maar ook hier zorgt de krachtige elektromotor ervoor dat je die obese karaktertrek nauwelijks voelt, wanneer je de “Benz” door berg en dal jaagt. Daar zorgen zijn vierwielsturing en 4Matic-vierwielaandrijving wel voor. Als het over de prijs gaat, moet de elektrische SUV uit Stuttgart het afleggen tegen zijn ook al niet goedkope concurrent uit Ingolstadt, want 119.000 euro BTW incl. zou zelfs wat kapitaalkrachtigere elektroliefhebbers kunnen afschrikken.

BMW iX xDrive50

Bmwix audiq8concurren T 151223

BMW maakt met de iX een duidelijk statement: elektrisch mag ook een beetje extravagant zijn. Het lijnenspel van de iX mag op zijn zachtst gezegd opmerkelijk genoemd worden. De Beierse versie van “elektrisch SUV-rijden in stijl” bewandelt inderdaad een heel andere weg dan zijn directe premium concurrenten van eveneens Teutoonse origine. Al kan schijn soms bedriegen want als het op rijden aankomt, ligt deze wat apart of zelfs brutaal uitziende SUV verrassend dicht bij dat wat Mercedes-Benz en Audi te bieden hebben: een uitstekend veercomfort, veel interieurruimte en aantrekkelijke rijprestaties. Enkel wanneer de weg iets bochtiger wordt, haakt de elektrische SUV uit München een beetje af, omdat zijn gewicht dan, in tegenstelling tot bij de EQS SUV en de Audi Q8 e-Tron, dwars begint te zitten. Dat hij qua prijs ook nog eens net boven de Audi uitkomt, kan de pijn ook niet echt verzachten.

Hongqi E-HS9

Hongqiehs9 audiq8concurrent 151223

Laten we eens voor een wat exotische tegenstander gaan, dachten we. Vandaar dat we de Hongqi E-HS9, ook wel de Chinese Rolls-Royce genoemd, opvoeren als concurrent. Een auto die je heel veel waar voor je geld biedt, want deze elektrische SUV van maar liefst 5,2 meter lang, biedt je niet alleen heel veel interieur- en kofferruimte, maar ook een prijskaartje waar je als elektrische rijder van gecharmeerd raakt. De Hongqi E-HS9 kost in zijn instapversie inderdaad net geen 70.000 euro. Bovendien biedt hij heel veel comfort en daar zitten zijn uitstekend zittende stoelen voor veel tussen. Aan de kant van de minpunten kunnen we niet voorbij aan het feit da t hij niet zo geluidloos is als zijn concurrenten, maar toch hebben we vooral moeite met het feit dat hij zich als allesbehalve zuinig ontpopt. Zeker omdat hij zich met volle batterij nog als redelijk zuinig positioneert (lees: hij belooft een aantrekkelijke autonomie), maar al zeer snel zijn dorstige natuur niet meer kan wegsteken (lees: zijn autonomie smelt als sneeuw voor de zon met iedere kilometer die je rijdt).

Technische fiche Audi Q8 Sportback 55 e-Tron quattro

Motor: Elektromotor met 114 kWh batterij

Max. vermogen: 300 kW/408 pk

Max. koppel: 664 Nm

Aandrijving: vierwielaandrijving, automatische één-versnellingsbak

Gem. verbruik gemengde cyclus: 23,93 kWh/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 26,70 kWh/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 24,62 kWh/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 18,8 kWh/100 km

Vermogen standaard geïntegreerde lader: 11 kW

Maximaal laadvermogen gelijkstroom: 170 kW

Laadtijd gewoon stopcontact (2,3 kW): +/- 54 uur

Laadtijd wallbox (11 kW): 11 uur 30 minuten

Laadtijd DC-snellader (150 kW): 80% in 31 minuten

Inhoud kofferruimte: 528 liter

Fabrieksgarantie: 3 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 5,6 sec.

Topsnelheid: 200 km/u

CO2-uitstoot: 0 g/km

Fiscale aftrekbaarheid: 100 %

Voordeel van alle aard testvoertuig 3.304,80 euro per jaar

275,40 euro per maand

Catalogusprijs BTW excl. Audi Q8 Sportback 55 e-Tron quattro S-Line: 79.661,16 euro

Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

Onze test gebeurt doorgaans op een vast testparcours, dat echter af en toe te lijden heeft onder de groeipijnen van het autorijden van morgen. Waar tankstations voor benzine en diesel staan, staat immers niet noodzakelijk ook een laadpaal voor elektrische voertuigen. En wanneer men vanuit praktisch oogpunt dan ook nog eens op zoek moet naar een snellaadpunt, wordt pas echt duidelijk dat men vandaag nog op zoek moet naar de spreekwoordelijke speld in de al even spreekwoordelijke hooiberg. De komst van supersnelle laadpalen zoals die van Ionity biedt voor premiummodellen overigens nieuwe mogelijkheden om wat het testparcours nauwer aan te leunen bij het gebruikelijke traject dat we voor benzine-, diesel- en hybridemodellen gebruiken, waardoor dit testtraject 436 km lang is. Met dit soort auto’s laden we ook niet langer twee keer op dezelfde plek op, maar bij twee stations die quasi ideaal geplaatst zijn voor de Fleet Flits test. Daardoor laden we voortaan na autosnelweggedeelte tegen 120 km/u, na 113 km, in Bierset en volgen we ons gebruikelijke parcours met uitzondering van één korte afsnijding. Tot slot leggen we na een tweede broodnodige elektriciteitsinjectie na het Ardennengedeelte van 202 km, het 130 km lange autosnelweggedeelte tegen 110 km af.

Rijgedrag: 8,94/10

Veiligheid: 8,44/10

Comfort: 8,09/10

Functionaliteit: 7,31/10

TCO: 7,59/10

Fleet-Flits Score: 8,07/10


Afgewogen

+ Luchtvering vindt perfect evenwicht tussen comfort en dynamiek

+ Snellaadmogelijkheden onderweg

+ Rijgemak en rijplezier

- Plaatsing monitoren voor camerabeelden spiegel

- Actieradius in de praktijk

- Dorstig naar elektriciteit

D'IETEREN N.V.

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

AUDI AG

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

AUDI IMPORT

Volg dit bedrijf om op de hoogte gebracht te worden van al hun nieuws.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.