Autotest : Citroën C5 Aircross 1.6 Hybrid 225 EAT8 Shine

18/05/2023 OM 15:02 - Dirk Willemen
Citroenaircrosshybrid1 150523

Nieuw gezicht

Aan het gezicht herken je de mens, zegt men wel eens … Als dit gezegde ook opgaat voor auto’s, dan moet de vernieuwde Citroën C5 Aircross een heel nieuwe mens zijn, want de C-segment SUV met de dubbele chevrons kreeg een geheel nieuwe snoet aangemeten. Het is meteen de meest opvallende nieuwigheid aan deze C5 Aircross, die inzake aandrijflijn onaangeroerd bleef.

De Citroën C5, een broertje van de Peugeot 3008 en de Opel Grandland, zag het levenslicht in 2017 toen het model debuteerde op de Chinese markt. Een jaar later werd hij ook leverbaar in Europa en nog eens vier jaar later verscheen in 2022 de facelift, die we onlangs over het Fleet-Flits testparcours konden sturen.

Citroenaircrosshybrid2 150523

Achtergrond

De opgesmukte C5 Aircross herken je het best aan zijn volledig hertekende neuspartij en zijn verder geëvolueerde interieur, terwijl onderhuids alles bij het oude bleef. Het is een opvallende aanpak van de Stellantis-groep, waartoe Citroën sinds kort behoort, want de laatste tijd beperken veel modelvernieuwingen zich net tot dat onderhuidse gedeelte terwijl ontwerpers weinig tijd lijken te steken in de uiterlijke opsmuk van het model.

Citroën trekt hier duidelijk een andere kaart en dat mogen we best verfrissend noemen. De volledige neuspartij van de C5 Aircross kreeg immers een opfrisbeurt. Die gaat wel ten koste van het olijke gezicht van zijn voorganger. De nieuwe koplampen zien er immers volwassener uit dan zijn voorganger, die vooral jong en leuk wilde ogen. De koplampen kregen een V-vormige lichtsignatuur aangemeten, die naadloos aansluit bij de eveneens nieuwe grille en al even naadloos aanknoopt met de koplampen van de C4 en de C5 X. De koplampen zitten trouwens voortaan achter verduisterd glas. De nieuwe lichtblokken geven de neuspartij een iets minder uitgesmeerd aanzicht waardoor de auto van de voorkant bekeken wat compacter oogt. Verder zijn de kleuraccenten, die bij de voorganger zijn jeugdigheid moesten onderstrepen, nog wel aanwezig, maar veel discreter vormgegeven. Achteraan bleef het werk van de ontwerpers dan weer beperkt tot een nieuw reliëf voor de achterlichtblokken.

Binnenin strooide Citroën trouwens eveneens kwistig met nieuwigheden rond. Zo verdween de schakelpook van het vorige model en werd het vervangen door een discretere schuifknop waarmee je voortaan tussen “Park”, “Drive” en “Reverse” kan kiezen. De knop waarmee je tussen de verschillende rijmodi kiest, bleef ongewijzigd maar zit nu niet langer naast, maar onder het schakelcompartiment. Alles netjes compact dus. Het meest in het oog springende element in het nieuwe interieur is evenwel het volledig hertekende dashboard, dat net als de nieuwe snoet zijn mosterd haalt bij de C4.

Op motorisch vlak bleef alles, zoals gezegd, bij het oude. Het aandrijfarsenaal bestaat uit één overgebleven diesel, de 1.5 BlueHDi die 131 pk levert, een 1.2 PureTech benzinemotor, die eveneens 131 pk op het asfalt zet, en een 1.6 plug-in hybride variant, die naar keuze met 180 en 225 pk leverbaar is. Alle modellen zijn verkrijgbaar met het Feel- Live- en Shine- uitrustingsniveau, al is de plug-in hybride met 180 pk niet in de Shine-topuitvoering leverbaar. Het dieselmodel en de plug-ins worden verder ook nog aangeboden in de Business GPS-instapversie. Met uitzondering van de 1.2 Pure Tech Feel en Live zijn alle modellen uitsluitend met de EAT8 automatische versnellingsbak leverbaar.

Citroenaircrosshybrid3 150523

Rijgedrag

Citroën, dat met zijn hydraulische ophanging ooit het summum van comfort op de wegen zette, zweert ook bij deze C5 Aircross bij datzelfde comfort. Speciale dempers, die Citroën Progressive Hydraulic Cushions noemt, moeten voor een soepeler en rustiger rijgedrag zorgen terwijl de Advanced Comfort Seats met extra schuim en ander zacht materiaal dan weer instaan voor een zo zacht mogelijke zit. Dat extra schuim voelden we niet zo nadrukkelijk, maar de speciale dempers zorgden wel voor een duidelijke opstoot van het rijcomfort. Het is opmerkelijk dat Citroën erin slaagt dit te bewerkstellingen zonder een gestuurde schokdemping, maar evengoed voelt het nagenoeg perfect aan. Zolang je tenminste gewoon raakt aan de soms wat overdadige rolbewegingen van het koetswerk in het bochtenwerk en het duiken en steigeren van datzelfde koetswerk bij het remmen en accelereren. Een euvel dat zich overigens enkel maar voordoet wanneer je daar zelf door een wat sportievere rijstijl aanleiding toe geeft.

De C5 Aircross heeft trouwens geen sprankel agressiviteit in zijn genen zitten, zodat al te sportieve inspiraties van de bestuurder meteen onderdrukt worden door deze auto die zich echt leent tot een soepele rijstijl, die helemaal richting comfort neigt. Daar zit het precies werkende onderstel eveneens voor iets tussen. Dat bestaat bij de plug-in versie van de C5 Aircross achteraan trouwens niet langer uit een klassieke torsie-as. Die werd immers vervangen door een meerarmig exemplaar, dat meer plaats laat voor de batterijen.

Die plug-in hybride aandrijving past overigens perfect bij de rustige rijstijl waartoe de C5 Aircross aanzet. Het vermogen van 225 pk en het 360 Nm sterke koppel kwijten zich nagenoeg perfect van hun taak. Alleen jammer dat de elektrische autonomie van in de praktijk 28 tot 30 km zo snel opgebruikt is wanneer je voortdurend volledig elektrisch rijdt. Een pak minder trouwens dan de 55 km die Citroën theoretisch belooft.

Veiligheid

De standaard veiligheidsuitrusting van de C5 Aircross omvat bestuurders- en passagiers-airbags, zijdelings airbags vooraan en gordijn-airbags voor- en achteraan. Daarnaast is ook de Citroën Connect Box met SOS-pack en pechverhelping standaard op deze SUV uit het C-segment. Het standaard veiligheidsluik wordt afgerond met een tijdelijke bandenherstellings-kit.

Tegen meerprijs is ook een Park Assist 360 Pack verkrijgbaar, die het veilig inparkeren gemakkelijker kan maken.

Citroenaircrosshybrid4 150523

Comfort

Je zou de Citroën C5 Aircross gerust een reiswagen voor het (grotere) gezin kunnen noemen. Hij beschikt immers over vijf volwaardige zitplaatsen en royale opbergruimten in zowel de middenconsole als de deuren. Opvallend is dat de drie stoelen van de tweede zetelrij allemaal even breed zijn. Dat levert dan achteraan ook drie volwaardige zitplaatsen voor volwassenen op. Keerzijde van de medaille is evenwel dat de buitenste zetels daardoor iets meer naar het koetswerk geplaatst zijn, waardoor de buitenste passagiers met de schouder tegen het koetswerk gedrongen kunnen zitten.

Vooraan is het zitcomfort nagenoeg perfect te noemen. De hoge zit achter het stuur levert trouwens een prima zicht op de weg. Dat de voorste zetels ook nog een massagefunctie hebben (standaard op de Shine), geeft de comfortbalans eveneens een duwtje in de juiste richting.

Het nieuwe interieur wordt gekenmerkt door de komst van een nieuwe boordplank. Daardoor wordt het infotainment-systeem 10 duim groot, al bleef de technologie achter het systeem wel ongewijzigd en dat merk je aan de snelheid van het systeem. Het dashboard zelf is dan weer wel naar hartenlust instelbaar volgens de smaak van de bestuurder. De bediening van de cruise control had naar onze smaak wat intuïtiever mogen zijn en durft af en toe wat nukkig voor de dag te komen, waardoor je de cruise control niet altijd kan inschakelen wanneer je dat wil. Niet echt handig in deze flitsgrage tijden zonder snelheidstolerantie …

Functionaliteit

De C5 Aircross heeft functionaliteit hoog in het vaandel staan. Logisch ook voor een auto die zich toch wel wat profileert als een reiswagen. We hadden het al over de ruime aflegvakken her en der in de auto, maar ook de achterzetels verdienen op dit vlak een vermelding. Ze zijn immers individueel verstelbaar in de diepte. Zo kan je zelf kiezen tussen beenruimte of bagageruimte. Die bagageruimte bedraagt daardoor tussen de 580 en 720 liter voor de diesel- en de benzinevarianten. De plug-in hybride moet het met 120 liter minder stellen en komt uit op maximaal 600 liter. Als de stoelleuningen neergeklapt worden, ontstaat bij de plug-in hybride evenwel een laadruimte van 1.510 liter, die bij de twee andere motorisaties oploopt tot 1.630 liter.

Opladen

De stekkerhybride Citroën C5 Aircross Hybrid kan opgeladen worden via het stopcontact. Laden duurt dan enkele uren. Onderweg of aan een wallbox laden kan ook, dankzij de tweede kabel die bij het voertuig wordt geleverd en waarmee je uiteraard een pak sneller kan opladen.

TCO

Bij onze vorige test met een plug-in hybride van de Stellantis-groep opteerden we ervoor de elektrische energie op te sparen voor het Ardennengedeelte van de Fleet-Flits test door de auto aanvankelijk in de Sport-stand te zetten. Die grijpt immers veel minder dan de Hybride-stand terug naar de energie van de elektromotor. Bij de C5 Aircross kozen we deze keer echter voor de eSave-stand om de batterij te sparen. Daarbij laadt de verbrandingsmotor, waar nodig, de batterij van de elektromotor opnieuw op tijdens het rijden.

Het leidde tot een opvallend resultaat, want de aërodynamisch toch minder strakke C5 Aircross toonde zich met een identieke aandrijflijn toch zuiniger dan zijn neef van Peugeot. De 408 sloot de test immers af met een gemiddeld verbruik van 7,13 l/100 km, terwijl de C5 Aircross het bij slechts 7,01 l/100 km hield. De eSave-formule lijkt dus zuiniger dan het “besparen” op de elektromotor via de Sport-stand.

Tot 1 juli 2023 bedraagt de aftrekbaarheid van plug-in hybride auto’s nog 100% om vanaf dan jaarlijks met 25% te dalen. Dat betekent concreet dat niet-elektrische auto’s die na 1 juli 2023 besteld worden na maximaal vier jaar niet langer fiscaal aftrekbaar zullen zijn. Snel beslissen is dus aan de orde, wanneer je nog optimaal fiscaal wil profiteren van een stekkerhybride.

De Citroën C5 Aircross Hybrid 225 EAT8 Shine kost 39.611,57 euro, excl. BTW (47.930 euro incl. BTW). De dieselversie in Business GPS-uitvoering is met 33.759 euro, incl. BTW, de goedkoopste, maar wordt uiteraard fiscaal afgeslacht.

Fleet-Flits conclusie

De Citroën C5 Aircross zouden we nog het liefst als “middle of the road” bestempelen, maar dan wel in de positieve betekenis van het woord. Voor opvallende franjes en uiterlijk vertoon hoef je niet bij deze Fransoos te zijn. Hij oogt immers eerder alledaags en na zijn facelift, die hem nog wat volwassener maakt, is ook de laatste sprankel speelsheid verdwenen.

Zijn uiterlijk past daardoor nog beter bij zijn karakter, want de Citroën C5 Aircross is gewoon een goed doordachte auto die vooral comfort wil leveren, eerder dan sportiviteit. Toch vormde ons Ardennenparcours, dat bij tijd en wijle best wel als technisch bestempeld mag worden, voor hem geen enkel probleem. Zijn uitstekende ophanging en dito aandrijflijn brengen hem immers op geen enkel moment in verlegenheid.

De C-segment SUV van het merk met de dubbele chevrons heeft de kwaliteiten van een reiswagen in zijn genen en zet daar dan ook zonder verpinken op in. Vandaar waarschijnlijk dat Citroën achteraan voor drie volwaardige zetels heeft geopteerd. Een begrijpelijke keuze, die hem echter ook meteen een nadeel oplevert, want de buitenste stoelen leunen daardoor iets teveel op de zijkant van het koetswerk, wat de schoudervrijheid van de inzittenden op de buitenste plaatsen een beetje in het gedrang brengt.

Het is meteen één van de weinige onvolkomenheden waarop we deze ruime Fransman konden betrappen.

Concurrenten voor de Citroën C5 Aircross Hybrid 225 EAT8 Shine

Kia Sportage 1.6 T-GDi AWD PHEV Pulse

Kiasportage 150523

De nieuwe Sportage van Kia zal met zijn wat gedurfder uiterlijk waarschijnlijk een nog breder publiek aanspreken dan de Citroën C5 Aircross en heeft eveneens zijn in de praktijk haast dubbel zo grote elektrische rijbereik als troef. Vooral het feit dat wanneer je hem op heuvelachtig terrein in hybride-modus zet, hij kilometerslang op zijn batterij kan blijven teren, voelt zeer aangenaam aan. De Zuid-Koreaan is echter al lang geen budgetmodel meer, want met 37.347 euro, excl. BTW, is hij amper goedkoper dan de C5 Aircross, die het dan weer haalt op het vlak van de binnenruimte.

Ford Kuga 2.5 PHEV ST-Line

Fordkuga 150523

De Kuga vormt het antwoord van Ford op het groeiend succes van de SUV. Ford heeft de ontwikkeling van de derde generatie van de Kuga dan ook verstandig aangepakt, want dankzij een knap design en het creatief omgaan met de dimensies van het model, staat er in plaats van een eerder plompe SUV plots een wat hoog op zijn wielen gebouwde Focus “look-a-like” voor je neus. De combinatie van een 2,5-liter benzinemotor en een elektromotor, die samen goed zijn voor een vermogen van 225 pk, mag eveneens als een schot in de roos beschouwd worden, al blijft het onmiskenbaar zo dat Ford ten opzichte van zijn concurrenten een benzinemotor met een veel grotere cilinderinhoud nodig heeft om zijn PHEV het nodige rijplezier mee te geven. De grote batterijen zorgen er wel voor dat de Kuga ook echt over een “bruikbare” elektrische autonomie beschikt. Dat betekent dat wie dicht bij zijn werk woont, misschien wel genoeg heeft aan enkel zijn elektromotor.

Toyota RAV4 PHEV

Toyotarav4 150523

Toyota is al jaren een specialist op het vlak van zelfopladende hybrides. De komst van de PHEV-versie van de RAV4 mag dan ook als verrassend bestempeld worden. Die PHEV, die bij Suzuki trouwens ook als Across in de catalogus staat, charmeert vooral door zijn naar PHEV-normen gigantische volledig elektrische autonomie van rond 80 km. Tot daar het positieve nieuws, want zijn meerprijs van maar liefst 12.000 euro ten opzichte van de zelfopladende RAV4 wordt bijzonder moeilijk om terug te verdienen. Tenzij voor zakelijke rijders, die van de hogere aftrekbaarheid van die PHEV genieten. Al dooft dit voordeel vanaf 1 juli van dit jaar wel uit en dan blijft enkel nog de hoge aankoopprijs van 50.247 euro, excl. BTW, over.

Technische fiche Citroën C5 Aircross Hybrid 225 EAT8 Shine

Motor: 1.598 cc viercilinder benzinemotor + elektromotor

Max. totaalvermogen: 165 kW/225 pk

Max. koppel: 360 Nm

Aandrijving: voorwielaandrijving, automatische achtversnellingsbak

Gem. verbruik gemengde cyclus: 7,01 l/100 km

Gem. verbruik stadsverkeer: 0,00 l/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 6,82 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 8,36 l/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 6,24 l/100 km

Inhoud kofferruimte: 600 liter

Fabrieksgarantie: 2 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 8,7 sec.

Topsnelheid: 225 km/u

CO2-uitstoot: n.g. g/km

Fiscale aftrekbaarheid: 100 % (tot 1/6/2023)

Voordeel van alle aard testvoertuig 1.750,29,26 euro per jaar

145,86 euro per maand

Catalogusprijs BTW excl. Citroën C5 Aircross Hybrid 225 EAT8 Shine: 39.611,57 euro

Fleet-Flits digest

De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

De test gebeurt op een vast testparcours van 500 km met daarin een snelweggedeelte dat afgelegd wordt aan een gemiddelde snelheid van 120 km/u, een gedeelte met heuvelachtige binnenwegen in de Ardennen, een stadsgedeelte en opnieuw een snelweggedeelte dat deze keer afgelegd wordt tegen 110 km/u met gebruik van de snelheidsregelaar. Tussen elk van deze onderdelen wordt het testvoertuig afgetankt, waardoor een zeer accuraat verbruikcijfer ontstaat, dat bruikbaar is voor onze TCO-berekening. Voor plug-in hybrides gebruiken we de elektrische energie tijdens het gedeelte op binnenwegen. Op die manier krijgen we een correct idee van het effect van de hybride technologie op het gemiddeld verbruik van de combinatie van de verbrandings- en de elektromotor. Het stadsgedeelte geven we echter sowieso een nulwaarde voor wat het verbruik betreft (met een plug-in hybride zou je in de stad immers sowieso volledig elektrisch moeten rijden), maar wordt (zoals ook bij onze andere testen) niet meegerekend in de berekening van het gemiddeld totaalverbruik.

Rijgedrag: 8,28/10

Veiligheid: 8,25/10

Comfort: 7,93/10

Functionaliteit: 8,18/10

TCO: 7,68/10

Fleet-Flits Score: 8,06/10

Afgewogen

+ Moduleerbaarheid

+ Ophangingscomfort

+ Binnenruimte

- Zitcomfort buitenste zetels achteraan

- Infotainment-systeem aan de trage kant

- Soms nukkige cruise control

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.