Autotest : Peugeot e-2008 GT

20/11/2023 OM 11:33 - Dirk Willemen
Peugeote20081 151123

Frans ruimtewonder

De Peugeot 2008 zag het levenslicht in 2013 en creëerde in één moeite meteen ook maar een nieuw segment, dat van de compacte cross-over. Na een carrière van zes jaar werd die eerste Peugeot 2008 in 2019 afgelost door het huidige model, dat duidelijk meer inzette op de SUV-rage, die toen al door autoland raasde.

Of deze elektrische Peugeot aan de strenge eisen van de Fleet-Flits test kan voldoen, ontdek je in dit artikel, maar niet nadat we de markt van de elektrische wagens, eerst even onder de loep hebben genomen.

Achtergrond

Die markt wordt zeker voor de zakelijke bestuurder immers het landschap waarin het autorijden van vandaag en morgen zich voornamelijk zal afspelen. Een realiteit die toch behoorlijk wat afwijkt van het autorijden met wagens met verbrandingsmotoren, wat we al jaren kennen. Tanken en daarna vlotjes 1.000 km aan één stuk rijden op een tankbeurt behoort immers tot het verleden. Wie een reële autonomie van pakweg 500 km haalt, behoort tot de “happy few”. Wie ergens tussen de 350 en 400 km uitkomt, mag zich ook nog gelukkig prijzen, maar toert waarschijnlijk rond met een toch nog altijd behoorlijk dure auto terwijl wie het met een kleiner autobudget moet stellen, eerder tevreden zal moeten zijn met een autonomie onder 350 km of zelfs lager en laadtijden die toch beduidend hoger oplopen dan bij de duurdere modellen. De capaciteit van de batterij is immers één zaak, de oplaadcapaciteit ervan een tweede aspect, dat evenzeer bepalend zal zijn voor het gebruiksgemak van de auto in kwestie.

Bovendien heeft de autonomie van de batterij eveneens gevolgen voor het gemak waarmee je van de ene snellader naar de andere kan rijden. Snelladers (met laadsnelheden boven 50 kW) zijn immers nog niet zo wijd verspreid als gewone laadstations zodat je op dat vlak iets meer planning en voorbereiding nodig hebt als je voor een langere trip staat. Iemand die vanuit Antwerpen naar pakweg het Groothertogdom Luxemburg rijdt, wil bij voorkeur laden bij zo een snellader, waarbij je op een klein uurtje zeker weer op 80% van de batterijcapaciteit zit, terwijl een laadbeurt aan een laadpaal met een capaciteit van 22,5 kW uren zou duren. Het probleem is echter dat er in ons land nog een aantal “blinde vlekken” zijn, waar je gedurende zowat 200 km geen snellaadpalen tegenkomt. Iemand met een Porsche Taycan met een autonomie van boven 500 km zal daar niet om malen, maar voor iemand met een kleinere elektrische wagen met een eveneens kleinere batterij kan die afstand wel nachtmerries veroorzaken.

Het is een realiteit waarmee ook wij geconfronteerd worden bij de Fleet-Flits test. In het prille begin van de elektrische testen, maakten wij daarom een “à la carte”-parcours op maat van de autonomie van het geteste model maar dankzij de evolutie van de batterijen die in elektrische wagens ingebouwd worden zijn we geëvolueerd naar een situatie waarbij de meeste elektrische voertuigen op hetzelfde parcours als hun tegenhangers met verbrandingsmotoren kunnen worden getest. De opkomst van kleinere en goedkopere elektrische voertuigen zoals deze Peugeot e-2008, noopt ons er echter toe voor deze voertuigen een alternatief parcours uit te werken, dat korter is, maar toch dezelfde karakteristieken van het originele Fleet-Flits traject behoudt.

Afsluitend maken we graag nog één bedenking: dit soort kleinere en goedkopere elektrische voertuigen zijn misschien niet ideaal voor kilometervreters (het soort bestuurders dat wij met onze testen nabootsen), maar vormen daarentegen wel een prima alternatief voor gebruikers die hun voertuig hoofdzakelijk gebruiken voor woon/werk-verkeer.

De Peugeot 2008 wordt uitgespeeld in een segment waar hij partij moet geven aan onder meer de Toyota Yaris Cross en de Renault Captur. Twee auto’s die hij qua lengte duidelijk de loef afsteekt en die ook niet in een volledig elektrische versie verkrijgbaar zijn. Vandaar dat zijn echte concurrenten eigenlijk te zoeken zijn in de hoek van de Volvo EX30, Smart #1, Kia Niro EV, Hyundai Kona Electric of nog, in eigen rangen, bij onder meer de Jeep Avenger Electric.

Op motorisch vlak biedt Peugeot, naast de e-2008 in een versie met 136 pk, eveneens een breed motorenpalet bestaande uit twee benzinemotoren en één diesel. De benzinemotoren puren hun vermogen van respectievelijk 100 en 136 pk uit een 1.2 krachtbron. De eerste leidt die 100 pk via een manuele zesversnellingsbak naar het asfalt, de tweede is gecombineerd met een achttrapsautomaat. De 1,5-liter grote dieselmotor van 130 pk is eveneens gekoppeld aan een automatische achtversnellingsbak. Het elektrisch aanbod wordt trouwens in de loop van volgend jaar uitgebreid met een 48-volt hybride terwijl binnenkort ook een elektrische variant met 156 pk wordt aangeboden.

Peugeote20082 151123

Rijgedrag

Peugeot heeft enige tijd geleden gekozen voor een klein stuur. Voordeel van deze keuze, door Peugeot i-Cockpit genoemd, zou moeten zijn dat je daardoor boven het stuur een goed zicht hebt op het dashboard. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd het geval is en dat het kleine stuur het zicht op het dashboard net belemmert, waardoor je bijvoorbeeld geen goed zicht meer hebt op de snelheid waartegen je rijdt. Het interieur ziet er echter wel piekfijn uit, dankzij de combinatie van een nog groter aanraakscherm met pianotoetsen, die onder de verluchtingssleuven zijn geplaatst. Een combinatie die er niet alleen mooi uitziet, maar ook bijzonder functioneel is.

De Peugeot e-2008 blijft een beetje aanhikken tegen een redelijk beperkte autonomie. Iets waar vanaf het facelift model trouwens verandering in zal komen.

Veiligheid

Peugeot biedt de ESP Hill Assist en Auto Safety Brake standaard aan. Dit systeem voorkomt het blokkeren van de remmen bij een ongeval. Daarnaast zijn ook de Peugeot Full Led Technology en led-richtingaanwijzers standaard. Hetzelfde geldt voor de automatische omschakeling tussen dim- en grootlichten, de automatische ruitenwissers vooraan, de elektrische parkeerrem, frontale airbags voor bestuurder en passagier vooraan, laterale passagiers vooraan en gordijn-airbags op de buitenste plaatsen voor- en achteraan. Het standaard veiligheidspakket wordt verder nog afgerond door het Vision & Navigation Pack en het Pack Safety.

De Peugeot e-2008 is tegen meerprijs ook nog leverbaar met Advanced Grip Control en Hill Assist Descent Control (HADC), een Parking Pack en het Drive Assist Plus Pack.

Comfort

De Peugeot e-2008 verrast met een voor zijn buitenafmetingen opvallend ruim interieur. Zowel voor- als achteraan is het goed toeven. Het is meteen één van de belangrijkste verklaringen waarom de e-2008 ondanks zijn tot voor de facelift eerder beperkte autonomie toch de meest verkochte elektrische wagen uit zijn segment is. Die ruimte weet Peugeot te creëren door de batterij onder de vloer, de middentunnel en de achterbank in te bouwen. Daardoor is de e-2008 even ruim voor- en achteraan als zijn door verbrandingsmotoren aangedreven broers.

Peugeote20083 151123

Functionaliteit

Hetzelfde geldt trouwens voor de kofferruimte. Die is niet gigantisch, maar met 434 liter net zo groot als bij de diesel- en benzine-uitvoering en in gebruik toch behoorlijk praktisch.

Opladen

De Peugeot e-2008 kan thuis opgeladen worden via het stopcontact, via een versterkt stopcontact of via een wallbox. In het eerste geval duurt het volledig opladen 25 uur en 17 minuten. Dat betekent concreet dat je op één nacht ongeveer 30% van de batterij kan bijladen. Een versterkt stopcontact kost je minder dan een wallbox en maakt het mogelijk om de batterij op een nacht tijd op te laden tot 60% van zijn capaciteit. Wie zijn wagen wel graag op één nacht volledig opgeladen wil zien, moet kiezen voor de wallbox. Die zorgt ervoor dat de e-2008 op 5 tot 7,5 uur volledig is opgeladen. Aan een publieke laadpaal met een laadvermogen van 22 kW duurt het volledig opladen van 0 naar 100% 5 uur en 16 minuten (3 u 41 minuten van 10 tot 80%). Aan een laadpaal van 50 kW duurt het volledig opladen 1 u en 39 minuten (49 minuten van 10 tot 80%) terwijl je aan een snellaadpaal met een laadvermogen van meer dan 100 kW klaar bent in 1 u en 16 minuten (29 minuten van 10 tot 80%). Laadtijden die tijdens onze test in de realiteit ook behoorlijk goed bleken te kloppen.

TCO

Peugeot biedt zijn e-2008 met 136 pk aan voor een instapprijs van 34.103 euro exclusief BTW of 41.265 euro inclusief BTW. Dat laatste is slecht nieuws voor particulieren, die hiermee vanaf volgend jaar de subsidie voor goedkopere elektrische wagens van de Vlaamse overheid mislopen. Dat is eigenlijk best jammer want de e-2008 heeft eigenlijk alles in huis om voor particulieren een elektrisch alternatief aan een aanvaardbare prijs te zijn. Een doel waaraan hij nu echter nog een beetje voorbijschiet, waardoor de e-2008 voorlopig toch vooral als fleet-wagen wordt verkocht.

De instapversie heeft het Allure-afwerkingsniveau. Wie voor de door ons geteste GT-afwerking kiest, betaalt met 35.714 euro BTW excl. nog meer voor de 136 pk versie.

Met een gemiddeld verbruik van 16,12 kW/100 km toont de Peugeot e-2008 zich behoorlijk zuinig, wat uiteraard ook een weerslag heeft op zijn autonomie. Op autosnelwegen loopt het verbruik echter op tot 18 kW/100 km, waardoor hij zijn beloofde autonomie maar moeilijk kan waarmaken. Op ons testparcours bleek een autonomie van iets boven de 230 km realistischer dan de beloofde autonomie waarmee Peugeot schermt. Een autonomie die trouwens op koude nachten nog eens een extra knauw krijgt, waardoor je ’s morgens soms voor onaangename verrassingen komt te staan indien de auto niet in een warme garage kan worden geparkeerd.

Fleet-Flits conclusie

De Peugeot e-2008 verrast met zijn ruim en comfortabel interieur. In combinatie met zijn enigszins sportieve inslag staat dit borg voor behoorlijk wat rijplezier, dat je misschien niet meteen zou toedichten aan een compacte cross-over. Bovendien accelereert de elektromotor best vaardig, wat het rijplezier eveneens ten goede komt.

Het kleine stuurtje blijft een pijnpunt, want het belemmert het zicht op het dashboard (toch zeker bij onze zitpositie) en ligt bij trage passages ook niet zo goed in de hand.

De batterij van 50 kWh geeft de e-2008 een eerder beperkte autonomie. Zeker wanneer ook Koning Winter om de hoek komt loeren.

Uiteraard dient alles in het juiste perspectief bekeken te worden. De e-2008 is zeker geen voer voor kilometervreters maar zal gebruikers die hun auto voornamelijk voor woon/werk-verkeer en voor andere korte trips gebruiken weten te bekoren met het rijplezier en de ruimte die hij te bieden heeft voor een naar elektrische normen aantrekkelijke prijs.

Concurrenten voor de Peugeot e-2008

Smart #1

Smart 151123

Smart behoort niet langer tot de Daimler-familie en dat valt ook te merken aan deze Smart #1. Die is immers een eeneiige tweeling van de Volvo EX30 geworden. Niet verwonderlijk als je weet dat ook Smart voortaan deel uitmaakt van de Chinese Geely-groep. De Smart #1 kan aan een wisselstroomlaadpaal laden met een capaciteit van 11 of 22 kW terwijl hij aan een snellader opgeladen kan worden met een capaciteit van 150 kW. Hij laadt dus iets sneller dan de Peugeot e-2008. Qua koffer moet hij het met slechts 273 liter wel afleggen tegen zijn Franse concurrent. Met zijn zwevende middenconsole kan de Smart #1 wel verleiden met een uniek interieur.

Jeep Avenger

Jeepavenger 151123

De Jeep Avenger deelt zijn chassis met de Peugeot e-2008. Logisch want zowel Jeep als Peugeot behoren tot de Stellantis-groep. De elektrische Avenger werd trouwens speciaal voor de Europese markt gebouwd. Toch bijzonder voor een Amerikaan. Qua rijbereik en prestaties benadert hij uiteraard de Peugeot e-2008. Verwacht van deze Jeep echter geen integrale aandrijving want hij wordt enkel op de voorwielen aangedreven. Jeep tracht dit evenwel te compenseren met het SelecTerrain-systeem met zes standen: Normaal, Eco, Sport, Sneeuw, Modder en Zand.

Hyundai Kona Electric

Hyundaikoa 151123

De Hyundai Kona Electric is een tweelingbroertje van de Kia Niro EV, die we eerder al aan de tand voelden in de Fleet-Flits test. Al moeten we hem dan wel het krachtigere broertje noemen, want hij heeft 10 kW meer vermogen in huis dan de Niro. Bovendien heeft hij in zijn krachtigste uitvoerig met 100 kW ook een hogere oplaadcapaciteit dan de Kia Niro EV. De Kona Electric kan onderweg ook andere elektrische apparaten voeden. Een troef waarmee hij zijn concurrenten hier de loef afsteekt.

Peugeot e-2008 GT 100 kW

Motor: Elektromotor met 50 kWh batterij

Max. vermogen: 100 kW/ 136 pk

Max. koppel: 260 Nm

Aandrijving: voorwielaandrijving, enkelvoudige reductiebak

Gem. verbruik gemengde cyclus: 16,12 kWh/100 km

Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 15,21 kWh/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 18,0 kWh/100 km

Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control):17,98 kWh/100 km

Vermogen standaard geïntegreerde lader: 11 kW

Maximaal laadvermogen gelijkstroom: 170 kW

Laadtijd gewoon stopcontact (2,3 kW): 25 uur 17 minuten

Laadtijd wallbox (11 kW): 5 uur

Laadtijd DC-snellader (100 kW): 80% in 29 minuten

Inhoud kofferruimte: 434 liter

Fabrieksgarantie: 2 jaar

Acceleratie 0-100 km/u: 9,1 sec.

Topsnelheid: 150 km/u

CO2-uitstoot: 0 g/km

Fiscale aftrekbaarheid: 100%

Voordeel van alle aard testvoertuig 1.540,0 euro per jaar

128,33 euro per maand

BIV (Vlaanderen): 0 euro

Verkeersbelasting (Vlaanderen) : 0 euro

Catalogusprijs BTW excl. Peugeot e-2008 GT 115 kW: 36.541 euro

Fleet-Flits digest

De Fleet-Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.

Onze test gebeurt op een vast testparcours, dat echter af en toe te lijden heeft onder de groeipijnen van het autorijden van morgen. De komst van supersnelle laadpalen zoals die van Ionity en Fastned biedt voor premiummodellen overigens nieuwe mogelijkheden om wat het testparcours nauwer aan te leunen bij het gebruikelijke traject dat we voor benzine-, diesel- en hybridemodellen gebruiken, waardoor dit testtraject 450 km lang is. Voor modellen die minder laadcapaciteit hebben, stippelen wij een korter traject uit met evenwel dezelfde karakteristieken als het gebruikelijke parcours. Daardoor begint ons Ardennentraject, net voor de taalgrens, waar het achteraf ook eindigt en worden de drie afzonderlijke delen van ons testtraject in ongeveer gelijke mate ingekort (66, 298 en 78 km) zodat we toch tot aanvaardbare meetafstanden komen.

Rijgedrag: 8,54/10

Veiligheid: 8,22/10

Comfort: 8,35/10

Functionaliteit: 7,25/10

TCO: 8,02/10

Fleet Flits Score: 8,08/10

Afgewogen

+ Ruim interieur

+ Verbeterd rijplezier

+ Uitstekende geluidsisolatie

- Kleine stuur belemmert zicht op dashboard

- Vorm kleine stuur niet zo handig bij kort bochtenwerk

- Mist net de grens van 40.000 euro incl. BTW

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.