Autotest : Volkswagen ID.3 Pro S 150 kW (77 kWh)
Tweede kans met beide handen gegrepen
De Volkswagen ID.3, momenteel de meest toegankelijke telg van de elektrische familie van Volkswagen, kende een sputterende start. Een ongelukkige materiaalkeuze en een gebrekkige afwerking in combinatie met hoge prijzen en software-updates die de problemen soms eerder erger maakten in plaats van ze op te lossen, deden de groep van klagers over de ID.3 alleen maar aanzwellen. Het heeft even geduurd, maar Volkswagen dient die klagers nu gepast van antwoord met een facelift van de ID.3, die buiten een paar optische opsmukkingen aan de buitenkant, vooral inzet op een sterk verbeterd interieur en een autonomie die zelfs de meest fervente anti-elektro automobilist overstag zou kunnen doen gaan.
Elektrische wagens krijgen vandaag frequent twee verwijten naar het hoofd geslingerd: ze rijden (naar diesel- en benzinenormen) niet ver op één batterijlading en ze zijn beduidend duurder dan hun door verbrandingsmotoren aangedreven tegenhangers. Twee bedenkingen die met de cijfers in de hand ook maar moeilijk te weerleggen zijn. Bij de ID.3 kwam daar nog bovenop dat hij voor al die lieve centen eigenlijk te weinig comfort en luxe leverde. Het laatste wat je Volkswagen echter mag verwijten, is dat het niet naar hun klanten (en de pers) luistert, want de facelift van de ID.3, die om begrijpelijke redenen wel heel snel zijn voorganger komt opvolgen, blijkt op heel veel van die verzuchtingen een afdoende antwoord te bieden.
Achtergrond
Volkswagen heeft een reputatie te verdedigen, want na de decennialange succesvolle carrière van de Kever als auto van het volk, bedacht men in Wolfsburg de Golf. Een sterkhouder die het maar liefst acht generaties volhield en enkel maar het onderspit moest delven voor de elektrische vooruitgang. Vandaar dat de verwachtingen voor de ID.3 hoog gespannen waren, als ware hij de nieuwe “elektrische Golf”. Al moeten we er wel meteen aan toevoegen dat verwachtingen afgemeten aan de laatste drie decennia van de vorige eeuw en de eerste twee van deze eeuw, misschien niet helemaal meer opgaan voor de auto van vandaag. Zo wordt de ID.3 op hetzelfde onderstel gebouwd waarop ook alle andere elektrische voertuigen van de Volkswagen Groep geënt zullen worden. Dat MEB-platform doet immers ook dienst als draagmoeder voor onder meer de Volkswagen ID.3, ID.4, ID.5 en zelfs ID.Buzz, maar ook voor de Skoda Enyaq, de Audi Q4 en de Cupra Born. Een onderstel dat al naargelang de grootte van het model dat erop komt te staan, voorzien wordt van de nodige batterijen om de auto aan te drijven. Batterijen die trouwens netjes in de vloer een plaats krijgen, waardoor alle modellen een laag zwaartepunt en de bijhorende goede wegligging als uitgangspunt meekrijgen terwijl ze daar helemaal onderin ook zo weinig mogelijk interieur- en kofferruimte wegnemen.
Basisvoorwaarden die goed ogen, maar die er meteen ook voor zorgen dat de aantrekkingskracht gespreid wordt over meerdere modellen en het voor de ID.3 dus een pak moeilijker was om zich te profileren als de nieuwe “wagen van het volk”. Wie weet kan die rol eerder weggelegd zijn voor de toekomstige ID.2, die toch meer als een knipoog naar de Kever moet aanzien worden. Bijkomend pijnpunt voor de ID.3 was echter de klaagzang die hij over zich heen kreeg over zijn “value for money”, waarover we het eerder al hadden. Een boodschap waarmee de ontwikkelaars van Volkswagen duidelijk aan de slag zijn gegaan toen ze zich opmaakten voor de conceptie van deze facelift van de ID.3.
Uiterlijk merk je niet zoveel van die stevige opsmukbeurt. Sterker nog, je moet de twee generaties al echt naast elkaar zetten om de verschillen te ontdekken. Wij speelden voor u het “zoek de vier verschillen”-spel en kwamen uit bij enkele detailaanpassingen. Zo werd de motorkap als het ware verlengd door de zwarte strip onder de voorruit te verwijderen. Hierdoor ontstaat de illusie dat de motorkap nu wat langer is. Een andere aanpassing aan de snoet is de komst van zogenaamde “air curtains”. Die leiden de lucht beter rond de wielen en moeten voor een verlaging van het verbruik zorgen. Achteraan werden de tweedelige achterlichten aangepast. Niet in de zin dat ze er voortaan anders uitzien maar wel doordat de delen die doorlopen in de kofferklep voortaan ook licht geven. De laatste aanpassing - en we spelen het nu inderdaad heel detaillistisch - betreft de komst van enkele nieuwe koetswerkkleuren, die de auto een wat voornamere look moeten geven. We moeten bekennen dat het wat mager oogt voor een facelift, maar kunnen de lezer meteen geruststellen dat er onderhuids en in het interieur wel veel meer veranderd is, waardoor de ID.3 plots een heel andere auto is geworden, maar dat ontdekken we in de loop van dit artikel.
Rijgedrag
De Volkswagen ID.3 wordt op dit moment in drie versies aangeboden, die motorisch eigenlijk identiek zijn. De ID.3 58 kWh 150 kW Performance en de ID.3 58 kWh 150 kW Performance Business beschikken over een batterij met een capaciteit van 58 kWh. De Pro S Business krijgt van zijn kant dan weer een batterij met een grotere capaciteit mee. Dankzij 77 kWh batterijcapaciteit rijdt hij wat langer dan de twee andere modellen van de ID.3, waardoor hij voor zakelijke gebruikers misschien wel interessanter kan zijn. Alle versies hebben echter dezelfde 204 pk sterke motor. In tegenstelling tot bij zijn neef, de Cupra Born, is er geen versie met eBoost voorhanden. Hebben we die gemist? Niet echt, want de ID.3 wist ons op andere vlakken te charmeren. Vooral het lagere verbruik en de daarmee verbonden grotere autonomie verrasten ons aangenaam, terwijl de rijprestaties zeker ook overeind bleven.
De combinatie van een maximaal koppel van 310 Nm met achterwielaandrijving staat borg voor rijplezier. Ondanks een eigengewicht van net geen twee ton, toont de Wolfsburger zich toch best vaardig terwijl de combinatie van dat gewicht met zijn achterwielaandrijving net voor heel veel stabiliteit zorgen in zowat elke bochtencombinatie.
Veiligheid
De ID.3 beschikt in zijn Pro S Business-uitvoering over een sleutelloos vergrendel- en startsysteem en is verder ook standaard toegerust met de Park Assist Plus. Dit inparkeersysteem laat je foutloos parkeren en voorkomt met waarschuwingssignalen voor obstakels onnodige schade voor en achteraan het voertuig. De ID.3 heeft trouwens nog meer “ogen”, want de “Area View” waarin ook de “Rear View”-camera begrepen is, bewaakt voortdurend de omgeving rond de auto. Het veiligheidsarsenaal wordt verder vervolledigd door driepuntsveiligheidsgordels en gordelspanners, airbags vooraan, zij-airbags vooraan en gordijn-airbags voor- en achteraan, een centrale airbag, een alarmsysteem met interieurbewaking, bandenspanningscontrole, ISOFIX-ankerpunten op twee kinderzitjes op de achterbank en op de passagiersstoel vooraan, Pre-Crash Basic (een proactieve bescherming van de inzittenden) dat gecombineerd wordt met Front Assist, het Travel Assist-rijhulpsysteem, het Lane Assist-koerscorrectiesysteem, de Emergency Assist-noodhulpassistent, de Side Assist-rijstrookwisselhulp, schijfremmen vooraan, trommelremmen achteraan, verkeersbordherkenning en het akoestisch voertuigwaarschuwingssysteem e-Sound.
Comfort
De ID.3 van Volkswagen behoort tot de eerder compacte elektrische wagens en dus verwacht je niet meteen de interieurruimte die zowel op de voor- als achterstoelen je deel is. Als je hem rechtstreeks vergelijkt met de Cupra Born, voelt zijn Spaanse neef nog net iets ruimer aan, maar toch kan de ID.3 de vergelijking met veel van zijn segmentgenoten perfect doorstaan. Wie zoals wij opteert voor de uitvoering met het grote batterijpakket, kan enkel voor de vierzitterversie kiezen. Dat hoeft echter geen nadeel te zijn, want daardoor voelen de twee zitplaatsen achteraan nog net iets ruimer en comfortabeler aan dan bij de vijfzitter.
Het interieur van de facelift van de ID.3 heeft beduidend zachtere oppervlakken dan zijn voorganger. Deze met schuim opgevulde oppervlakken voelen gewoon veel beter aan en geven een gevoel van comfort. Daarnaast kregen ook de deurpanelen een gesmaakte update. Microvezeltextiel zorgt ook hier voor een aangenaam gevoel, dat wat aan alcantara doet denken. Ook aan de milieubewuste bestuurder werd gedacht, want dit micro-vezeltextiel bestaat voor 71% uit gerecycleerde materialen.
Functionaliteit
De Volkswagen ID.3 beschikt met 385 liter kofferruimte over een voor zijn buitenafmetingen verrassend ruime koffer. De kofferruimte heeft een dubbele vloer waardoor je de laadkabels perfect kwijt kan zonder dat ze functionele kofferruimte innemen of voor extra rommel in de koffer zorgen. Met de dubbele laadvloer in de hoogste stand, creëer je trouwens in een handomdraai een grotere koffer met vlakke laadvloer wanneer je de achterbank neerklapt.
Daarnaast weet de gefacelifte ID.3 ook nog in een andere dimensie van het begrip functionaliteit te charmeren. Het besturingssysteem, waar nogal wat criticasters van het eerste model een hele kluif aan hadden, ging er met rasse schreden op vooruit. Volkswagen, dat dit systeem in tegenstelling tot de meeste van zijn concurrenten niet elders aankoopt, maar zelf ontwikkelt, had bij de lancering van de ID.3 duidelijk wat last van kinderziektes. Dat leidde er onder andere toe dat Apple Car Play, dat instaat voor de verbinding van je iPhone-apps met de auto, gewoon niet eens beschikbaar was bij de lancering. Een euvel dat nu uiteraard verholpen is. Maar dat is niet de enige evolutie in de goede richting want ook de structuur van het systeem werd logischer gemaakt en vereenvoudigd. Het geheel zouden we nog niet als “top notch” omschrijven, maar het is duidelijk dat de fabrikant uit Wolfsburg stilaan post vat in de kopgroep.
Opladen
De Volkswagen ID.3 heeft dezelfde wisselstroomlader van 11 kW als zijn voorganger maar via de bijkomende Combo CCS-aansluiting laad je hem aan een gelijkstroomlader, zoals je die vindt bij Fastned of Ionity, aan een laadsnelheid tot 170 kW. Dat betekent dat je verdomd snel opgeladen bent. Tot 80% gaat het echt bliksemsnel, maar ook bij het laden van de resterende 10 of 20% (al naargelang of je tot 90 of de volle 100 procent wil laden) verraste de ID.3 ons in aangename zin.
Wij zouden trouwens sowieso kiezen voor de uitvoering met warmtepomp. Die verlaagt het verbruik bij lage temperaturen en zorgt er daardoor voor dat je zelfs wanneer het koud is toch nog behoorlijk wat autonomie over houdt. Dat die warmtepomp echter niet alleen de batterij op temperatuur houdt, maar ook de temperatuur in de auto kan behouden met minder energiegebruik dan de gebruikelijke verwarming, zorgt ervoor dat je met deze optie meteen twee vliegen in één klap kan vangen.
Het WLTP-rijbereik van maar liefst 559 km blijkt, zoals zo vaak, in de praktijk niet haalbaar bij een normale rijstijl, maar met een praktijkautonomie van om en bij 500 km toont de ID.3 zich ook op dit vlak een bijzonder functionele auto.
TCO
Het instapmodel met de kleinere 58 kWh batterij en 204 pk wordt aangeboden voor 37.590,90 euro, excl. BTW. De Business Edition kost 39.206,61 euro, excl. BTW, terwijl het model met de grotere batterij, de Pro S Business, dat wij testten, een prijskaartje van 45.107,44 euro meekrijgt.
Als we de ID.3 even rechtstreeks vergelijken met zijn Spaanse neef van Cupra is hij met kleinere batterij iets goedkoper dan de Cupra Born terwijl hij in de 77 kWh-uitvoering dan weer net wat duurder is. Het grootste verschil met zijn rechtstreekse opponent (en ook wel met de rest van de concurrentie) maakt hij op het vlak van het verbruik. De software-aanpassingen en de lichte touches aan het koetswerk zorgen er immers voor dat de ID.3 zich als een elektrisch zuinigheidswonder gedraagt. Zo klokt hij af op een gemiddeld verbruik van slechts 16,0 kWh/100 km terwijl hij op het gedeelte autosnelweg tegen 110 km/u zelfs onder de 15 kWh/100 km vermits wij uitkwamen op een gemiddeld verbruik van 14,9 kWh/100 km. Bovendien blijft zijn zuinigheid ook overeind in het heuvelachtige middenstuk van onze test.
Fleet-Flits conclusie
Volkswagen heeft zijn huiswerk duidelijk goed gemaakt. Het heeft van de wat miskende ID.3 een bloeiende en flukse auto gemaakt, die zowel qua comfortgevoel als qua verbruik en opladen plots met de betere auto’s uit zijn klasse kan wedijveren.
Hij mist het sprankelende dat we bij zijn neef de Cupra Born voelden en moet het tegen hem ook afleggen op het vlak van uitstraling, maar toch weet de ID.3 te bekoren met een rijgedrag dat we als vaardig en veilig zouden willen bestempelen. Zoals net al gezegd ligt zijn grootste troef voor ons vandaag op het vlak van zijn zuinigheid. Een mes dat trouwens langs twee kanten snijdt omdat je dit enerzijds in je portemonnee voelt, maar anderzijds ook ervaart tijdens je dagelijkse verplaatsingen, die minder “geremd” zullen worden door laadnood. Dat hij tijdens dat laden ook nog eens bliksemsnel blijkt te zijn, kunnen we ook alleen maar toejuichen.
Concurrenten voor de Volkswagen ID.3
Zeekr X

Zeekr is misschien wel een onbekend merk, maar wel eentje met potentieel, want de Chinese concurrent mikt resoluut op de premium-markt. Over prijzen valt nog weinig te zeggen, maar qua rijprestaties kunnen we deze tegen de Volvo EX30 aanleunende Chinees, wel al bestempelen als een auto met een stevige wegligging, die echter nooit oncomfortabel aanvoelt. Zijn 400 volt-batterij met een capaciteit van 69 kWh wordt aangeboden in een “Long Range”-uitvoering met achterwielaandrijving die 272 pk in huis heeft en die volgens de WLTP-norm 445 km ver moet komen, en een integraal aangedreven variant met twee elektromotoren die samen 428 pk in huis hebben, die op papier 425 km autonomie heeft.
Kia Niro EV
De Kia Niro EV oogt voortaan zowel langs de binnenkant als aan de buitenkant aantrekkelijker en heeft een pak meer uitstraling dan zijn voorganger. Technisch is hij echter niet zo gek veel veranderd ten opzichte van zijn voorganger. De Niro EV is echter niet langer een zacht geprijsd elektrisch alternatief. Sterker nog, ook als het op prijskaartjes aankomt komt hij aardig in de buurt van de Volkswagen ID.3. Hetzelfde geldt trouwens voor zijn rijprestaties, al zouden we de Niro EV net een klein beetje speelser dan zijn wat soberder rijdende Duitse concurrent willen noemen.
Renault Mégane E-Tech

De Renault Mégane E-Tech moet het qua rijbereik afleggen tegen de Volkswagen ID.3 en hij laadt ook beduidend trager dan zijn Duitse concurrent. Zeker voor wie voor het instapmodel kiest. De Fransman scoort echter beter als het aankomt op het intuïtieve karakter van zijn infotainment-systeem. Qua verbruik blijft hij trouwens aardig in de buurt van de ID.3 en ook qua rijgedrag toont hij zich een vlotte gezel. Als het op het prijskaartje aankomt, toont de elektrische Mégane zich ook net iets duurder dan zijn Duitse opponent.
Volkswagen ID.3 Pro S Business 77 kWh
Motor: Elektromotor met 77 kWh batterij
Max. vermogen: 150 kW/ 204 pk
Max. koppel: 310 Nm
Aandrijving: achterwielaandrijving, enkelvoudige reductiebak
Gem. verbruik gemengde cyclus: 16,00 kWh/100 km
Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 15,94 kWh/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 17,6 kWh/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 14,90 kWh/100 km
Vermogen standaard geïntegreerde lader: 11 kW
Maximaal laadvermogen gelijkstroom: 170 kW
Laadtijd gewoon stopcontact (2,3 kW): 23 uur 15 minuten
Laadtijd wallbox (11 kW): 8 uur 15 minuten
Laadtijd DC-snellader (150 kW): 80% in 30 minuten
Inhoud kofferruimte: 385 liter
Fabrieksgarantie: 2 jaar
Acceleratie 0-100 km/u: 7,4 sec.
Topsnelheid: 160 km/u
CO2-uitstoot: 0 g/km
Fiscale aftrekbaarheid: 100%
Voordeel van alle aard testvoertuig 1.871,31 euro per jaar
155,94 euro per maand
BIV (Vlaanderen): 0 euro
Verkeersbelasting (Vlaanderen) : 0 euro
Catalogusprijs BTW excl. Volkswagen ID.3 170 kW: 45.104,44 euro
Fleet-Flits digest
De Fleet Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.
Onze test gebeurt doorgaans op een vast testparcours, dat echter af en toe te lijden heeft onder de groeipijnen van het autorijden van morgen. Waar tankstations voor benzine en diesel staan, staat immers niet noodzakelijk ook een laadpaal voor elektrische voertuigen. En wanneer men vanuit praktisch oogpunt dan ook nog eens op zoek moet naar een snellaadpunt, wordt pas echt duidelijk dat men vandaag nog op zoek moet naar de spreekwoordelijke speld in de al even spreekwoordelijke hooiberg. De komst van supersnelle laadpalen zoals die van Ionity biedt voor premiummodellen overigens nieuwe mogelijkheden om wat het testparcours nauwer aan te leunen bij het gebruikelijke traject dat we voor benzine-, diesel- en hybridemodellen gebruiken, waardoor dit testtraject 450 km lang is. Met dit soort auto’s laden we ook niet langer twee keer op dezelfde plek op, maar bij twee stations die quasi ideaal geplaatst zijn voor de Fleet Flits test. Daardoor laden we voortaan na autosnelweggedeelte tegen 120 km/u, na 113 km, in Bierset en volgen we ons gebruikelijke parcours met uitzondering van één korte afsnijding. Tot slot leggen we na een tweede broodnodige elektriciteitsinjectie na het Ardennengedeelte van 202 km, het 130 km lange autosnelweggedeelte tegen 110 km af.
Rijgedrag: 8,69/10
Veiligheid: 8,22/10
Comfort: 8,32/10
Functionaliteit: 7,25/10
TCO: 7,93/10
Fleet Flits Score: 8,08/10
Afgewogen
+ Geslaagde interieur-update
+ Zuinig rijgedrag
+ Ruimte voor- en achterin
- Tactiele schuifknoppen blijven wat nukkig
- Kofferruimte niet de grootste van zijn klasse
- Ontbreken frunk
D'IETEREN N.V.
VOLKSWAGEN GROUP
VOLKSWAGEN D'IETEREN FINANCE N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.