Diesel, benzine of elektrisch? Zó maken u en uw werknemers de juiste keuze

Diesel, benzine of elektrisch? Zó maken u en uw werknemers de juiste keuze
Sinds de uitbraak van het corona-virus en de oproep om zoveel mogelijk van thuis uit te werken, leggen werknemers aanzienlijk minder kilometers met hun bedrijfswagen af. Zet die trend zich door, dan houdt u daar in de toekomst best rekening mee in uw wagenplan. Diesel kan nog altijd interessant zijn, maar mogelijk zijn er andere aandrijfvormen die beter bij de rijbehoeften van uw (telewerkende) werknemers passen.
Welke bedrijfswagen een werknemer best kiest, hangt van verschillende factoren af. Het aantal kilometers dat hij/zij ermee zal rijden, speelt mee, maar ook de aard van de verplaatsingen, het budget en de fiscaliteit. Hieronder geven we een overzicht van de voor- en nadelen per aandrijfvorm. Zo pikt u er samen met uw medewerkers moeiteloos de meest geschikte bedrijfswagen uit.
Benzine: mix van stads- en snelwegverkeer
Benzinewagens zijn duidelijk in opmars in de vloot van veel werkgevers. Benzinewagens hebben als voordeel dat ze goedkoper zijn, minder lawaai produceren en minder fijn stof verspreiden dan dieselwagens. De CO2-uitstoot en het verbruik zijn wel hoger.
+ Goedkoper in aanschaf dan een vergelijkbare diesel
+ Beschikbaar in dezelfde modellen als een diesel
+ Heel wat constructeurs investeerden in krachtige en zuinige benzinemotoren.
- Het verbruik is sterk afhankelijk van de rijstijl, zeker bij turbo’s.
Full hybrid: ideaal bij frequent starten en stoppen
Een full hybrid-voertuig combineert een verbrandingsmotor en een elektromotor. De batterij van de elektromotor laadt op door de benzinemotor en door de energie die vrijkomt tijdens het remmen. De elektromotor werkt vooral ondersteunend bij het vertrekken of het versnellen. Full hybrids zijn uitstekend in de stad, in stop & go-verkeer en in de file omdat ze de hybrideaandrijving dan ten volle benutten.
+ Betere emissiewaarden dan een diesel.
+ De elektromotor werkt vooral ondersteunend bij het vertrekken of het versnellen om het verbruik van de verbrandingsmotor te drukken.
+ De fiscale aftrekbaarheid schommelt rond 75 à 80%.
- Duurder in aankoop
Diesel: frequente ritten, lange afstanden
Zeker wanneer werknemers regelmatig en voor langere trajecten op de autosnelweg rijden - dat wil zeggen meer dan 50 kilometer per keer en minstens 30 000 km per jaar - blijft diesel een verantwoorde keuze. Om een moderne diesel optimaal te laten functioneren, zijn frequente ritten van een half uur tot drie kwartier op de snelweg nodig. Dieselmotoren zijn niet op hun plaats als ze enkel in de stad en voor korte ritjes worden ingezet.
+ Zuinige verbrandingsmotor
+ Lage CO2-uitstoot
+ Het effectieve verbruik is minder afhankelijk van de rijstijl in vergelijking met andere aandrijfvormen.
+ Zeer ruim aanbod
- Een dieselwagen is duurder in aanschaf dan een vergelijkbare benzinewagen
- Uitstoot fijn stof
Elektrisch: mix van stad en snelwegverkeer (als het rijbereik het toelaat)
Bij een 100 procent elektrisch voertuig gebeurt de aandrijving uitsluitend via een of meerdere elektrische motoren. De bestuurder laadt de (lithium-ion)batterij via het elektriciteitsnet op en kan vervolgens, al naargelang het voertuig, 90 tot 500 kilometer rijden.
Een elektrische wagen met een klein rijbereik is de ideale oplossing in een stadsomgeving. Een variant met een groot rijbereik daarentegen kan lange snelwegritten aan en vormt zo een volwaardig alternatief voor een benzine- of dieselwagen. Weinig kilometers rijden met een elektrisch voertuig is niet kostenefficiënt wegens de hoge investeringswaarde en de extra investering in laadinfrastructuur. Het advies aan werkgevers is dan ook om voor elektrische voertuigen geen maximumaantal kilometers op te leggen.
+ Stoot geen CO2 uit tijdens het rijden.
+ 100% fiscaal aftrekbaar
+ Rijdt aangenaam, vinnig, stil en heel relax
+ Lage onderhoudskosten
- Batterij regelmatig/dagelijks opladen
- Duur in aankoop
- Beperkt aantal modellen
Plug-in hybride: emissievrij in de stad, gecombineerd met langere ritten op de snelweg
Is de stap naar 100 procent elektrisch nog te groot, dan kan een plug-in hybride een interessant alternatief zijn. Een plug-in hybride heeft twee motoren: een verbrandingsmotor - meestal op benzine en een krachtige elektromotor. De batterij kan op voorhand worden opgeladen aan een stopcontact of aan een laadstation. Dat maakt het mogelijk om - afhankelijk van het voertuig - tot 100 kilometer 100 procent elektrisch te rijden. Zodra de batterij leeg is, neemt de benzinemotor de aandrijving over. Plug-in hybrides kunnen interessant zijn voor bestuurders die in de stad elektrisch en emissievrij willen rijden, maar die ook veel op de autosnelweg rijden. In combinatie met de vernieuwde fiscaliteit vormen de echte plug-in hybrides op netto kostenbasis een interessant alternatief voor de fossiele varianten, tenminste als de elektrische kilometers maximaal en dagelijks benut worden.
+ Zeer krachtig omdat de verbrandingsmotor en de elektromotor ook simultaan werken
+ Een (theoretisch) laag normverbruik en dus ook een lage CO2-emissie
+ Echte plug-in hybrides zijn (bijna) 100% fiscaal aftrekbaar.
- De afstand die je elektrisch kan afleggen, is beperkt.
Samengevat: het loont zeker de moeite om bij een veranderend rijprofiel van werknemers andere aandrijfvormen in overweging te nemen. Hou bij de keuze rekening met het aantal gereden kilometers, de aard van de verplaatsing, de kostprijs en de fiscaliteit.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met KBC Autolease N.V. (Leuven))
Meer info: 016/88.16.00 of http://www.kbcautolease.be.
KBC AUTOLEASE N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.