Digitalisering van bedrijfsprocessen als strategisch voordeel: wacht niet tot het te laat is!
Ruim twee derde van de kmo’s gelooft dat technologische veranderingen de komende drie jaar een sterke impact zullen hebben op het concurrentielandschap. Voor 55% van alle kleine en middelgrote organisaties heeft digitalisering dit jaar een hoge prioriteit, tegenover 50% in 2021. Hoewel dus steeds meer kmo's willen digitaliseren, blijft het een uitdaging om dit succesvol te doen, mede door de huidige economische situatie die het lastig maakt voldoende budget vrij te maken. Ook het aanpassen van processen zien kmo’s als een grote uitdaging.
Er zijn veel voordelen aan het digitaliseren van uw bedrijf
Digitalisering betekent niet alleen het omzetten van fysieke naar digitale data, maar ook het automatiseren van bedrijfsprocessen. Automatisatie van processen binnen kleine en middelgrote bedrijven heeft als doel repetitieve taken zoveel mogelijk te verminderen. KMO’s kunnen verschillende bedrijfsprocessen digitaliseren, zoals boekhouding en administratie, loon- en verlofregistratie, processen op de werkvloer, in het magazijn of op kantoor. Dit levert tijdswinst op en geeft ondernemers de vrijheid om zich te focussen op hun passie.
Maar er zijn meer voordelen:
- Slimmer werken: digitale processen kunnen altijd doorgaan, zelfs als iemand afwezig is bijvoorbeeld door vakantie of ziekteverlof. Werk opvangen wordt daardoor makkelijker.
- Foutloos werken: automatisering vermindert de kans op fouten in processen, omdat ze altijd op dezelfde wijze worden uitgevoerd.
- Datagedreven werken: digitalisering biedt meer inzicht en overzicht, waardoor beslissingen op basis van data genomen kunnen worden in plaats van op buikgevoel. Bovendien zijn cijfers 24/7 inzichtelijk en kunnen beslissingen vrijwel real time genomen worden.
- Hybride samenwerken: digitaal werken in de cloud maakt het mogelijk om altijd en overal samen te werken, onafhankelijk van tijd, locatie en het apparaat dat je voorhanden hebt. Denk aan thuiswerken op de laptop of een tablet, een trend die steeds populairder wordt.
- Toekomstbestendig werken: automatisering biedt flexibiliteit voor groei. Zo is het veelal mogelijk om andere programma’s of apps te koppelen aan de basissoftware, zodat je softwareoplossingen kunt uitbreiden wanneer je organisatie daar klaar voor is.
Hoe start je als bedrijf met succesvol digitaliseren?
Een goede aanpak begint met het standaardiseren en structureren van bedrijfsprocessen. Begin klein door in kaart te brengen welke processen veel tijd en mensenwerk kosten. Identificeer welke processen geautomatiseerd kunnen worden. Vervolgens is het belangrijk om deze processen te standaardiseren en structureren, bijvoorbeeld door het gebruik van Excel of het beschrijven van processen in tabellen. Dit stelt je in staat om je bedrijf op een gestructureerde manier te runnen. Daarna kun je structuur op de werkvloer aanbrengen en de software kiezen die het beste bij je onderneming past. Doe onderzoek naar beschikbare softwareoplossingen voor jouw branche, waarbij cloud softwarepakketten vaak een efficiënte en kosteneffectieve keuze zijn in vergelijking met maatwerkoplossingen.
Hoe kan Exact uw bedrijf hierbij helpen?
Exact ontwikkelt bedrijfssoftware speciaal voor KMO’s en heeft tal van software-oplossingen voor het automatiseren van bedrijfsprocessen, zoals financiële en HR-processen, evenals specifieke ERP-oplossingen voor verschillende sectoren. De cloud-based software biedt flexibiliteit en kosteneffectiviteit, en zorgt voor ontzorging op het gebied van privacy en cybersecurity. Digitalisering met Exact software is een strategische keuze voor ondernemers die willen groeien én concurrerend willen blijven.
EXACT BELGIUM B.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.