Getest door dVO : Skoda Enyaq Coupé RS iV
De Tsjechen doen het toch maar weer!
Skoda begon ooit als fabrikant van limousines, maar een wereldoorlog en een verbanning achter het IJzeren Gordijn deden het merk afzakken tot de diepste kerkers van Kasteel Auto, waar modellen als de Felicia het Tsjechische merk niet uit konden helpen ontsnappen. Die redding kwam er wel toen Volkswagen het merk een helpende hand aanreikte en met de Octavia en later de Superb de klim naar boven opnieuw werd ingezet. Sinds die dag hebben we al een aantal keren de kreet: “De Tsjechen doen het toch maar weer!” door ons hoofd weten te flitsen, want zowel het ruimtewonder dat de Superb al drie generaties lang is als de uiterst vinnige en plezierig sturende Octavia RS of de verdraaid sympathieke Yeti, en niet te vergeten de ruime en aardig geprijsde Fabia, wisten iedere keer weer ons geloof in het merk Skoda te versterken. Nu het elektrische tijdperk is aangebroken, gaan de Tsjechen (of zijn het intussen de Duitsers …) gewoon op hun elan verder. Eerst met de Enyaq iV en nu ook met de Enyaq Coupé iV, die voorlopig als enige elektrische Skoda ook met het predicaat RS aan de haal gaat. We gaven hem 450 km om ons te overtuigen …
Skoda kiest sinds het opgenomen werd in de Volkswagen-groep voor een goed doordachte strategie waarbij ruimte binnenin en in de kofferruimte samen met een haast onklopbare prijs/kwaliteitsverhouding de twee sterkhouders van het merk vormen.
Achtergrond
Sterkhouders die de Tsjechen bovendien aanvullen met kwaliteiten die eigen zijn aan zowat elk model van het huis Volkswagen. Kortom, Deutsche Gründlichkeit in een gesmaakt en ruimtevol Tsjechisch jasje. Het legde Skoda geen windeieren, want het merk, dat ook qua design uitpakt met modellen die charmeren, is intussen verveld tot een rasechte challenger van de premium merken en de tijd dat mensen nog luid gillend wegliepen toen hen een firmawagen van Skoda-makelij werd voorgesteld, ligt intussen al ver achter ons. Parallel met het opklimmen van de ladder van de automobielhiërarchie verloor Skoda echter ook zijn imago van prijzenklopper. De dag dat je met een Skoda nog als een koopje uit een showroom kon wegrijden, ligt immers al even ver achter ons als die gillende werknemers. Zowel de Fabia, als de Octavia en Superb en de drie SUV’s van het merk, met name de Kamiq, Karoq en de Kodiaq, zijn zeker niet de duurste uit hun segment, maar vandaag betaal je wel voor de kwaliteit die de Tsjechische modellen voor je in petto hebben. Een evolutie waaraan ook de volledig elektrische telgen uit de familie niet ontsnappen.
Toch ontpoppen de Enyaq en zijn sportievere en elegantere broer de Enyaq Coupé zich ook nu weer als premium killers bij uitstek. De SUV van Skoda, die in 2020 aan het grote publiek werd voorgesteld en - geheel in lijn van de succesvolle en op wielrennen gerichte marketing-strategie van het merk - zijn echte lancering beleefde tijdens de Tour de France van 2020, krijgt nu dus opvolging van de Enyaq Coupé RS iV. Deze coupé-SUV verzoent elektrisch rijden met een aantrekkelijk lijnenspel en prestaties die ook de sportieve bestuurder zullen bevallen. Net als de “gewone” Enyaq staat ook de coupé-variant op het MEB-platform, dat eveneens dienst doet als basis voor de Volkswagen ID3, ID4 en ID5, de Audi Q4 e-Tron, de Cupra Bron en zelfs de ID Buzz, die op zijn beurt met een beetje goede wil dan weer als de opvolger van de legendarische T1- en T2-busjes van Volkswagen aanzien kan worden.
De Enyaq Coupé iV kan, net als zijn conventionele Enyaq-tegenhanger, toegerust worden met een batterij-pack van 62 kWh of 82 kWh. De RS-versie doet daar nog een schepje bovenop, want die maakt niet alleen gebruik van het grootste batterij-pack, maar is ook nog eens voorzien van twee motoren. Eén drijft daarbij de vooras aan terwijl de tweede zijn kracht loslaat op de achteras, zodat vierwielaandrijving dus steeds voorhanden is. De twee elektromotoren leveren samen een vermogen van 299 pk en een maximaal koppel van 460 Nm, dat van bij de eerste druk op het gaspedaal helemaal ter beschikking is.
Nu we het toch over de batterijen hebben, die bouwt Skoda zelf in zijn fabriek in Mlada Boleslav, waar ook de Enyaq en de Enyaq Coupé van de band lopen. Al is bouwen in het geval van de batterijen misschien een wat overdreven woord, want ze worden aangeleverd door het Zuid-Koreaanse LG Chem, terwijl Skoda ze enkel verpakt in een beveiligd pack en ze voorziet van een betrouwbaar koelsysteem. De Volkswagen-groep is immers nog niet toe aan het zelf produceren van batterijen, maar het heeft er alle schijn van dat daar in de nabije toekomst wel eens verandering in kan komen en dan lijkt Mlada Boleslav in pole-position te liggen om die activiteit naar zich toe te trekken. Wie weet moeten we binnenkort dus weer zeggen: “Die Tsjechen, ze doen het toch maar weer!”
Wat ze in elk geval nu al doen, is een wagen neerzetten die gezien mag worden. Over smaken en voorkeuren valt uiteraard altijd te discussiëren, maar de Enyaq Coupé is een wagen die eruit springt. Hij mag zonder meer één van de meest geslaagde elektrische SUV’s genoemd worden. Daar zorgt zijn duikende daklijn voor net als zijn volledig glazen dak, dat het ruimtelijk gevoel binnenin alleen meer vergroot. Skoda overgiet dit geheel gepast met een sportief sausje, door zijn Coupé meteen te laten debuteren in RS-plunje. Uiteraard zijn er ook de traditionele Skoda-sterkhouders, zoals de handig in de deurstijl verstopte paraplu, die je zelfs bij onverwachte regenbuien voor een nat pak kan behoeden of de ijskrabber in de achterklep (altijd handig!), maar daarnaast geeft Skoda de Enyaq Coupé een paar gesmaakte “gadgets” mee, die hem niet alleen “simply clever” maar ook verdraaid aantrekkelijk maken. We denken hierbij dan in de eerste plaats aan de verlichte grille. Skoda noemt het knappe effect “Crystal Face”. Het kost je echter wel wat om met die leuke snoet uit te pakken, want de “Crystal Face” zit vervat in het Pack Ultra, dat de factuur van de Enyaq Coupé RS met 4.795 euro aandikt! Maar het geeft de Enyaq Coupé wel cachet. Zeker wanneer je hem op een donkere parking moet gaan zoeken en je bij een druk op de afstandsbediening verwelkomd wordt door een fraai oplichtende snoet.
Rijgedrag
De twee motoren van de Skoda Enyaq Coupé RS zijn geen volledig uniek gegeven binnen de Skoda-rangen, want ook de Enyaq 80X beschikt, dankzij zijn twee motoren, over vierwielaandrijving. Toch is deze bravere variant tevreden met 265 pk terwijl de RS mag spelevaren met 299 pk. Het maximaal koppel ligt bij de RS ook een stevig stukje hoger, want dat stijgt van 425 naar 460 Nm. In vergelijking met de Octavia RS met benzinemotor uit het verleden, is dit vermogen van 299 pk al bij al ook nog braafjes, maar naar elektrische normen staat het voor behoorlijk wat rijplezier en meer dan voldoende vermogen om sommige benzine-auto’s in de eerste meters een draai om de oren te geven, die hun bestuurders nog lang zal heugen. Dat is dan te danken aan de sprint van 0 naar 100 km/u, die de Enyaq Coupé RS in 6,5 seconden afwerkt, waarmee hij een halve tel sneller is dan de 80X. Lange adem moet je van de Enyaq Coupé RS evenwel niet meteen verwachten, want bij 180 km/u is de pret uit. De auto is immers begrensd op die topsnelheid, al doet hij daarmee toch 20 km/u beter dan de 80X, die al bij 160 km/u stopt met versnellen. Die vrijwillige begrenzing is er overigens niet enkel om veiligheidsreden, maar ook omdat op volle kracht snorren met een volledig elektrische auto nu eenmaal een nefaste invloed op het rijbereik heeft. Maar daarover later meer.
Skoda biedt de keuze uit vijf verschillende rijmodi. Van Eco, over Comfort, Normal en Sport, tot Traction. Voor wie niet kan kiezen uit dit toch wel lijvige keuzemenu is er trouwens ook nog een Individual-stand, die je helemaal naar je eigen voorkeuren kan instellen. Dat instellen gaat trouwens behoorlijk ver als je weet dat je zelfs de reacties op bewegingen van het gaspedaal, de remmen, de besturing en de ophanging helemaal naar je hand kan zetten. Sport is uiteraard de meest sportieve van de keuzemogelijkheden, maar een speciale RS-instelling heeft de Tsjechische constructeur achterwege gelaten. Eco staat uiteraard voor zuinigheid, ook Normal spreekt voor zich, net als Comfort, terwijl Traction zodanig ingesteld is dat het je optimale tractie biedt in omstandigheden met weinig grip zoals bij doornat wegdek, sneeuw of onverhard.
Rijden met de Skoda Enyaq Coupé RS voelt van bij de eerste meters prettig aan. In alle andere standen dan Sport toont de Enyaq Coupé RS zich een gemoedelijke gezinswagen, die comfort, rijgemak en werkingsstilte in de vingertoppen heeft. Hij benut daarmee perfect de kwaliteiten van een volledig elektrisch aangedreven auto. Wanneer je kiest voor Sport doet de Enyaq Coupé RS daar nog een fijne dosis rijplezier bovenop, die te danken is aan de kwaliteiten van de adaptieve ophanging, die verantwoordelijk is voor al die rijmodi van hierboven. De ophanging filtert immers uitstekend alle oneffenheden en voelt ook in Sport op geen enkel moment als “hard sportief” aan. Een niet onaardige prestatie van de Tsjechische ontwikkelingslui als je weet dat de RS op 21-duimsvelgen met laagprofielschoeisel staat. Die uitstekende filterkwaliteiten gaan bovendien niet ten koste van de rijkwaliteiten, want op geen enkel moment heb je achter het stuur het gevoel dat het toch behoorlijk impressionante SUV-koetswerk van de Enyaq Coupé gaat overhellen. Betekent dit dat we de sportiefste EV van Skoda daarmee 10 op 10 geven voor rijgedrag? Niet helemaal, want dat je zelfs op de RS-versie moet bijbetalen om van die fantastische adaptieve ophanging te kunnen genieten, drukt de pret een beetje. Nu we het toch over bijbetalen hebben: deze adaptieve vering is trouwens niet alleen optioneel, maar kan bovendien enkel maar verkregen worden in combinatie met andere uitrustingen die vervat zitten in het Pack Ultra, waaronder ook al de “Crystal Face”.
Voor ons is de adaptieve ophanging echter één van de aspecten die ons het meest in de richting van de Enyaq Coupé RS zouden drijven, want deze aanpasbare vering zorgt ervoor dat in deze elektrische SUV alle leuke kwaliteiten van het autorijden van morgen samenkomen. Zeker in de “Sport”-stand, wanneer de twee motoren samen tekenen voor een vierwielaandrijving, die borg staat voor veiligheid en vaardigheid. Het zet je als bestuurder haast aan om het tempo wat op te trekken, zodra de weg uitdagend en bochtenrijk wordt en je volop kan genieten van de combinatie van geruststellende baanvastheid en gewillige power en acceleratie. Toch moeten we er meteen aan toevoegen dat de RS, ondanks zijn vaardige natuur, op geen enkel moment doet denken aan de sensaties die een Octavia RS met benzinemotor in het vooronder ons liet ervaren. De elektrische RS is allemaal net iets braver en vermits Skoda niet eens in een aparte RS-rijstand voorziet, kunnen we haast niet anders dan denken dat dit een bewuste keuze is. Waarschijnlijk zelfs eentje die te maken heeft met het nastreven van een goede trade-off tussen rijplezier en rijbereik.
Een opvallende vaststelling, als je weet dat je onderweg bent met een auto die maar liefst een kleine 2,3 ton op de weegschaal zet. Batterijen blijven nu eenmaal zwaar. Toch slaagt Skoda erin om het negatieve effect op de wegligging hiervan netjes weg te werken via het lage zwaartepunt van de Enyaq Coupé. Waar je het gewicht overigens wel voelt, is bij het remmen. Zolang je het rustig aan doet, geven de ankers van de Enyaq Coupé RS geen krimp, maar wanneer je de auto uitdaagt, merk je dat het remsysteem naar zijn limieten gaat. Een euvel dat ook te voelen is bij het regeneratieve vermogen van de remmen. De Coupé wint heus wel wat energie terug, maar het blijft, ondanks de instelbaarheid van dat remvermogen via de paddles aan het stuur (die dienen immers bij een EV niet meer om te schakelen, maar om je remkracht te doseren) allemaal net iets te minnetjes.
Veiligheid
Het Pack Ultra omvat niet alleen leuke lichtbundels en een ophanging op maat van je rij-inspiraties. Het is ook volgestouwd met rijhulpsystemen zoals de volautomatische parkeerassistentie, de mogelijkheid om van op afstand te parkeren, een 360°-camera en een head-up display. Dat parkeersysteem op afstand is trouwens behoorlijk indrukwekkend, aangezien de Enyaq Coupé hiermee de ideale manoeuvres in een bepaalde omgeving onthoudt en die achteraf zelf dunnetjes kan overdoen … zonder dat een bestuurder in de auto moet zitten. Alleen jammer dat voor nogal wat veiligheidsuitrusting bijbetaald moet worden. Het is ooit anders geweest bij Skoda.
Comfort
Je zou het hem op het eerste gezicht niet aangeven, maar de Enyaq Coupé is even hoog als de gewone Enyaq. De RS-versie, vooralsnog enkel te verkrijgen op de Coupé, is evenwel net iets lager omdat dit sportieve model ook 1 cm dichter bij de grond staat. Door te kiezen voor een volledig glazen dak, slaagt Skoda erin om enkele extra centimeter hoofdruimte te winnen. Zitten doet de Skoda Enyaq Coupé overigens uitstekend, want de RS-stoelen met een rugleuning uit één stuk en versterkte zijflanken doen op geen enkele manier afbreuk aan het zitcomfort van deze SUV. Integendeel zelfs.
Het dashboard oogt strak en geeft een uitstraling van kwaliteit. De zwevende middenconsole bevat een aantal handige aflegvakken en onderaan is zelfs ruimte om wat grotere spullen te deponeren. De Enyaq Coupé wordt standaard met een automatische airco met drie zones geleverd. Voor een warmtepomp, die aanzienlijk zuiniger is dan het systeem met gewone weerstand, moet wel 1.210 euro bijbetaald worden. Je moet nu eenmaal wat over hebben voor wat extra kilometers rijbereik.
Boven de centrale zwevende middenconsole beheerst een 13-duims groot aanraakscherm het interieur. Dat is meteen het zenuwcentrum voor alle bedieningen van de auto. Van de radio, over het navigatiesysteem, het ventilatie- en verwarmingssysteem, tot de keuzes in verband met het opladen. Het zit allemaal netjes verpakt in één groot scherm, met menu’s die logisch in elkaar zitten. Skoda trekt dus duidelijk de kaart van de elektronica bij de bediening. Een keuze die zo ver gaat dat de centrale draaiknop om het volume van de audio te regelen erbij ingeschoten is. De over de volledige breedte van het aanraakscherm uitgesmeerde schuiffunctie, die we ook al kennen van bij de Volkswagen ID, moet die knop doen vergeten, maar vergt hoe dan ook behoorlijk wat gewenning en kost je toch een beetje van de nauwkeurigheid van zo een draaiknop.
We komen ook in dit hoofdstuk nog even terug op het Pack Ultra, want ook op comfortvlak weet dit ruime uitrustingspakket van wanten. Denk maar aan stoelverwarming, een massagefunctie voor de bestuurdersstoel en het uitstekende Canton-audiosysteem, dat maar liefst twaalf luidsprekers aanstuurt. Concert op wielen dus!
Functionaliteit
De Skoda Enyaq Coupé biedt ondanks zijn coupé-lijn toch een aardig laadvolume van 570 liter en ook qua interieurruimte heeft hij heel wat in petto. Sterker nog, hij heeft meer (60 liter) bagageruimte voorhanden dan de Superb Combi, die toch als een referentie in zijn segment beschouwd mag worden. Hij wordt bij Skoda op dit vlak alleen de loef afgestoken door de Enyaq iV, die met 585 liter nog 15 liter meer in huis heeft. Voor wie die 570 liter van de Enyaq Coupé nog niet voldoende is, de achterbank kan uiteraard ook nog altijd neergeklapt worden, zodat een laadruimte van maar liefst 1.610 liter ontstaat.
Skoda beweert dat zijn Enyaq Coupé RS iV volstaat met een gemiddeld verbruik van 17,3 kWh/100 km. Een nogal optimistische prognose, die uiteraard ook zijn weerslag heeft op het rijbereik, dat volgens Skoda kan oplopen tot 504 km. Wanneer je dan in een volgeladen testwagen stapt en die aangeeft dat je na 376 km al een laadpaal moet opzoeken, dan komt dit waarschijnlijk als een schok over op wie voor het eerst elektrisch rijdt. Wie al wat meer ervaring met elektrische wagens heeft, zal waarschijnlijk iets minder opschrikken van een dergelijk cijfer, want overdreven autonomie-optimisme is een eigenschap waar de meeste elektrische auto’s blijkbaar prat op gaan.
Opladen
De Enyaq Coupé RS wordt aangeboden met een batterijpakket van 82 kWh met een laadcapaciteit van 135 kW. In de praktijk betekent dit dat je met dit batterijpakket met een bruikbare capaciteit van 77 kWh ook terecht kan aan snellaadpalen van het genre Ionity of Fastned. Een must voor wie af en toe kilometervretend door het leven gaat. Dat snelladen aan 135 kW gaat aardig vooruit, maar we moeten toch opmerken dat de Zuid-Koreanen de Tsjechen hier de loef afsteken, zodat je met een Kia of een Hyundai toch merkelijk sneller weer je weg kan vervolgen na een bezoekje aan Ionity of Fastned. Het laden van de batterij van ongeveer 10% tot 80% neemt aan een station dat met gelijkstroom laadt toch al gauw iets minder dan een uur in beslag. Als er tenminste bij aankomst nog een laadpaal voorhanden is, want tijdens onze eerste laadbeurt stonden op een gegeven moment vier kandidaat-laders elkaar te verdringen om toch maar als eerste te kunnen laden bij de eerste van de vier laadpalen die vrij zou komen. Iets doet ons vermoeden dat de overgang naar elektromobiliteit in de volgende jaren niet zonder slag of stoot zal plaatsvinden tenzij de overheid en de laadpaalexploitanten snel een versnelling hoger schakelen.
Dankzij de geïntegreerde driefasige 11 kW-lader kan de Enyaq thuis op één nacht volledig opgeladen worden als men over een laadstation beschikt. Opvallend is overigens wel dat een snellaadkabel standaard meegeleverd wordt, terwijl een laadkabel voor het gewone stopcontact slechts als optie verkrijgbaar is. Een optie die je trouwens 205 euro kost.
TCO
Hoewel we tijdens onze test voornamelijk voor de Normal- en Eco-rijstand kozen met enkele kortere momenten van plezier in de Sport-stand, kwamen we uit op een gemiddeld verbruik van 19,3 kWh/100 km. Daarmee was de Enyaq Coupé RS iV net iets dorstiger dan de Volkswagen ID.5, die we op hetzelfde traject afklokten op 18,2 kWh/100 km. Enkel op het autosnelweggedeelte tegen 110 km/u toonde de Skoda zich zuiniger dan zijn tegenhanger uit Wolfsburg. De Mustang E-Mach en de Kia EV6, twee andere rechtstreekse concurrenten van de Enyaq Coupé, kwamen op hun beurt dan weer minder energiezuinig dan de Tsjech uit de hoek.
Het beloofde rijbereik van 504 km is, zoals al gezegd, ver te zoeken maar met een autonomie van rond 350 km, houdt de Enyaq Coupé RS met zijn twee motoren zich goed staande tussen de concurrentie.
Qua fiscale voordelen ontlopen de elektrische modellen elkaar weinig zodat naast het verbruik vooral naar de aankoopprijs van het voertuig moet worden gekeken bij de TCO-eindafrekening. Daarin scoort de Enyaq Coupé RS iV iets minder goed, want met een prijs vanaf 65.395 euro incl. BTW kan je hem bezwaarlijk goedkoop noemen. Binnenkort kan de Sportline-uitvoering op dat vlak wat soelaas brengen, want die is leverbaar vanaf 57.265 euro incl. BTW.
Fleet-Flits conclusie
Skoda kiest voor een opmerkelijke lanceringsstrategie door de Enyaq Coupé te laten debuteren in RS-livrei. Dat betekent dat het Tsjechische merk meteen begint bij het duurste model uit de reeks, wat in modelvergelijkingen zeker een nadeel zou kunnen zijn. Pakweg een Kia EV6 slaat op die manier een serieuze prijskloof. De constructeur legt op deze manier wel de nadruk op de kwaliteiten die deze volledig elektrische SUV-coupé te bieden heeft.
Wij raakten in elk geval overtuigd van die kwaliteiten, die ons, meer nog dan de Kia EV6 dat eerder al deed, verzoenen met het autorijden van morgen, dat voor de rechtgeaarde diesel- of benzinerijder hoedanook toch nog een aantal cultuurschokken in petto heeft.
De Enyaq Coupé RS iV mag ook een beetje als een Dr. Jekyll & Mr. Hyde gezien worden. Net als het hoofdpersonage uit het boek van de Britse auteur Robert Louis Stevenson heeft de RS-uitvoering van de Enyaq Coupé immers twee gezichten. Soms is hij braaf burgerlijk en netjes, maar op andere momenten toont hij zich van zijn meedogenloze kant en verrast hij met dynamische prestaties, die het rijplezier meteen richting het zenit sturen. Daar is zijn adaptieve ophanging uiteraard voor verantwoordelijk, net als zijn twee motoren, die in de Sportstand het beste van de Enyaq Coupé RS naar boven doen komen. Maakt dit van de RS een scheurijzer? Zeker niet, maar het bezorgt je wel rijplezier van de eerste tot de laatste meter. Een hele prestatie voor een auto die toch fors boven de 2 ton weegt. Dat overgewicht voel je trouwens wel bij het remmen, zeker wanneer je de mechaniek tot het uiterste probeert te pushen.
Een dergelijk rijplezier heeft uiteraard zijn prijs en dat plaatst de Enyaq Coupé RS iV meteen in een positie die we van een Skoda niet echt gewoon zijn. Deze volledig elektrische SUV-Coupé is met zijn 65.395 euro incl. BTW immers absoluut geen koopje meer, maar dat is gezien zijn kwaliteiten ook niet meer dan normaal. Bovendien zullen de “gewone” uitvoeringen van de Enyaq Coupé een stuk prijsgunstiger zijn, waardoor hij zijn traditionele prijszetting onder de Audi Q4 e-tron en de Volkswagen ID.5 uiteindelijk toch weer zal innemen.
Concurrenten voor de Skoda Enyaq Coupé RS iV
Subaru Solterra

Het Japanse Subaru heeft bij de nieuwe Solterra voor het eerst in jaren zijn boxer benzinemotor aan de kant geschoven en vervangen door een volledig elektrische aandrijving. Net als de Enyaq Coupé biedt hij vierwielaandrijving, die garant staat voor veilige en dynamische wegkwaliteiten. In tegenstelling tot de Enyaq Coupé RS komt de ophanging van de Solterra iets minder gemoedelijk over, waardoor de Subaru iets meer de nadruk legt op zijn rijkwaliteiten. De Solterra positioneert zich met een prijs van 55.745 tot 61.195 euro inclusief BTW iets onder de Enyaq Coupé RS.
Kia EV6
Kia heeft met de EV6 een elektrische wagen op de markt gebracht waarmee het Zuid-Koreaanse merk gensters kan slaan. Zijn sterke punten zijn ongetwijfeld zijn gerieflijke binnenruimte, de perfecte combinatie van rijplezier en comfort en het feit dat hij elektrisch rijden biedt voor een prijs die niet echt ver boven die van rijden met een verbrandingsmotor ligt. Naar prestaties gemeten moet hij wel zijn meerdere erkennen in de Enyaq Coupé RS. Daarnaast kan hij onderweg wel sneller geladen worden en biedt hij een autonomie die tot de betere van de markt behoort.
Tesla Model Y

De Amerikaan uit het huis Musk is waarschijnlijk momenteel de grootste uitdager van de Enyaq Coupé RS. De Model Y en de Tsjech ontlopen elkaar immers niet zo gek veel als het aankomt op uitstaling, afmetingen, binnenruimte en zelfs prijs. Al is de SUV van Twitter-baas Musk wel in het voordeel als er met de spieren gerold moet worden. De Model Y met twee motoren brengt immers maar liefst 500 pk in het spel, terwijl de Enyaq Coupé zelfs in zijn RS-uitvoering het met een pak minder moet stellen.
Volkswagen Skoda Enyaq Coupé RS iV
Motor: Elektromotor met 77,4 kWh batterij
Max. vermogen: 220 kW/ 299 pk
Max. koppel: 460 Nm
Aandrijving: vierwielaandrijving, enkelvoudige reductiebak
Gem. verbruik gemengde cyclus: 19,3 kWh/100 km
Gem. verbruik heuvelachtige binnenwegen: 21,4 kWh/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 120 km/u: 20,7 kWh/100 km
Gem. verbruik autosnelweg 110 km/u (cruise control): 16,1 kWh/100 km
Vermogen standaard geïntegreerde lader: 11 kW
Maximaal laadvermogen gelijkstroom: 135 kW
Laadtijd gewoon stopcontact (2,3 kW): 39 uur
Laadtijd wallbox (11 kW): 8 uur
Laadtijd DC-snellader (150 kW): 80% in 35 minuten
Inhoud kofferruimte: 570 liter
Fabrieksgarantie: 2 jaar (of 150.000 km op batterij en motor)
Acceleratie 0-100 km/u: 6,5 sec.
Topsnelheid: 180 km/u
CO2-uitstoot: 0 g/km
Fiscale aftrekbaarheid: 100 %
Voordeel van alle aard testvoertuig 2.242,11 euro per jaar
186,84 euro per maand
BIV (Vlaanderen): 0 euro
Verkeersbelasting (Vlaanderen) : 0 euro
Catalogusprijs BTW excl. Skoda Enyaq RS iV 82 kWh:
54.045,45 euro
Fleet-Flits digest
De Fleet-Flits Score is het resultaat van een 2.000-puntentest, waarin zowel objectieve als subjectieve factoren een rol spelen. De geteste waarden worden onderverdeeld in vijf voor een firmawagen belangrijke categorieën: rijgedrag, veiligheid, comfort, functionaliteit en TCO, waarvan de score telkens naar een cijfer op 10 wordt herleidt. Uit deze vijf resultaten wordt ook de totaalscore berekend en herrekend naar eveneens een cijfer op 10.
Onze test gebeurt doorgaans op een vast testparcours, dat echter af en toe te lijden heeft onder de groeipijnen van het autorijden van morgen. Waar tankstations voor benzine en diesel staan, staat immers niet noodzakelijk ook een laadpaal voor elektrische voertuigen. En wanneer men vanuit praktisch oogpunt dan ook nog eens op zoek moet naar een snellaadpunt, wordt pas echt duidelijk dat men vandaag nog op zoek moet naar de spreekwoordelijke speld in de al even spreekwoordelijke hooiberg. De komst van supersnelle laadpalen zoals die van Ionity biedt voor premiummodellen overigens nieuwe mogelijkheden om wat het testparcours nauwer aan te leunen bij het gebruikelijke traject dat we voor benzine-, diesel- en hybridemodellen gebruiken, waardoor dit testtraject 436 km lang is. Met dit soort auto’s laden we ook niet langer twee keer op dezelfde plek op, maar bij twee stations die quasi ideaal geplaatst zijn voor de Fleet Flits test. Daardoor laden we voortaan na autosnelweggedeelte tegen 120 km/u, na 113 km, in Bierset en volgen we ons gebruikelijke parcours met uitzondering van één korte afsnijding. Tot slot rijden we ook niet meer tot in Eupen, maar sturen we onze testwagen richting Herve voor een tweede broodnodige elektriciteitsinjectie na het Ardennengedeelte van 213 km, waarna het 110 km lange autosnelweggedeelte tegen 110 km volgt.
Rijgedrag: 8,66/10
Veiligheid: 8,25/10
Comfort: 8,25/10
Functionaliteit: 7,45/10
TCO: 7,89/10
Fleet Flits Score: 8,10/10
Afgewogen
+ Rijplezier
+ Ruimte binnenin en in koffer
+ Knappe uitstraling
- Stevige optiekaart
- Remmen lijden onder gewicht
- Meerprijs RS
D'IETEREN N.V.
D'IETEREN AUTOMOTIVE N.V.
VOLKSWAGEN D'IETEREN FINANCE N.V.
SKODA IMPORT
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.