Hoe ga je vandaag als bedrijf om met mobiliteit?
Mobiliteitsoplossingen in kaart gebracht
Meer telewerk, sterk sturende fiscaliteit, strengere lage-emissiezones, toegenomen ecologisch bewustzijn, … Allemaal factoren die erop wijzen dat de gloriejaren van de klassieke bedrijfswagen op brandstof erop zitten. Welke tendensen spelen zich nog af? Welke alternatieve mobiliteitsoplossingen zijn voor jou interessant? Een stand van zaken.
Vorig jaar nam de regering al een reeks maatregelen richting een meer ecologische mobiliteit. Sinds 1 juli 2023 gelden extra fiscale en sociale regels met een grote impact op de vergroening van het wagenpark.
Zo zal vanaf aanslagjaar 2026 de fiscale aftrekbaarheid voor wagens met een benzine- of dieselmotor (inclusief plug-in hybrides), aangeschaft tussen 1 juli 2023 en 31 december 2025, progressief dalen, om in 2028 volledig uit te doven. Om de sociale wetgeving te laten aansluiten bij de fiscale wijzigingen, stijgt ook de solidariteitsbijdrage geleidelijk voor alle wagens die vanaf 1 juli 2023 worden besteld.
Bedrijfsmobiliteit: veranderende mentaliteit
Niet alleen veranderende fiscaliteit zet dingen in beweging. Ook tendensen in de maatschappij zorgen voor een groene mentaliteitswijziging. Enerzijds zit sinds de pandemie telewerken in de lift, waardoor de auto vaker op stal blijft. Anderzijds staan we met z’n allen nog steeds vaak in de file. De auto blijft dus een populair vervoersmiddel. Maar wil je als werkgever aantrekkelijk blijven, dan kijk je best verder dan je wagenpark. Want ook je medewerkers verwachten een groen beleid en willen zelf beslissen waar ze hun (mobiliteits)budget aan besteden. En dat hoeft zeker niet altijd een (elektrische) wagen te zijn. We geven een overzicht van de mobiliteitsoplossingen die er vandaag bestaan.
Mobiliteitsoplossingen: een stand van zaken
• Duurzaam wagenpark
Bedrijfswagens blijven in trek. Als extra-legale verloning bieden ze voor medewerkers heel wat voordelen. Je hoeft immers zelf geen auto te kopen, je hebt geen kopzorgen over onderhoud, reparaties, verzekering, enzovoort. Ook voor werkgevers blijven bedrijfswagens een populaire manier om het netto-loon te verhogen. Tenminste, als het emissievrije wagens zijn.
Dan maar investeren in elektrische wagens? Een opkomende trend, al vormt de hoge aankoopprijs nog steeds een struikelblok. Ook de bezorgdheid over laadinfrastructuur en het beperkte aanbod gooit roet in het eten. Toch loont het om te kiezen voor de elektrische wagen. Want als je rekening houdt met de total cost of ownership (TCO), is die hoge prijs relatief. Zeker door de combinatie van de hoge fiscale aftrek en de lagere laadkosten.
• Bedrijfsfiets of fiets-lease
Gezonde geest in een gezond lichaam. Veel medewerkers ruilen hun wagen voor een (elektrische) fiets. Niet alleen voor het milieu een interessante wending. Ook voor jou, want je fietsende medewerker is gezonder, heeft minder last van stress en is dus productiever. Fiscaal valt er bovendien ook wat te winnen want bedrijfsfietsen en aanverwante kosten kunnen tot 100% aftrekbaar zijn.
Veel fietsers in je bedrijf? Investeer dan zeker ook in de accommodatie zoals kleedkamers, douches, veilige fietsenstalling, enzovoort.
• Mobiliteitsbudget
Eén van de meest opvallende oplossingen is het mobiliteitsbudget. Een budget dat je als werkgever toekent als alternatief voor de bedrijfswagen, waarop die medewerker aanspraak maakt. Het grootste voordeel? De keuzevrijheid en de flexibiliteit. Wanneer het mobiliteitsbudget is bepaald en toegekend, kan de werknemer volledig vrij kiezen hoe hij of zij dat bedrag besteedt binnen een wettelijk vastgelegd systeem van pijlers:
- Pijler 1: een milieuvriendelijke bedrijfswagen
- Pijler 2: verzamelnaam voor een hele reeks duurzame vervoersmiddelen waaronder het openbaar vervoer, de fiets, elektrische motorfietsen, de deelauto, …
- Pijler 3: saldo van het budget dat overblijft na aftrek van de eventuele bestedingen in pijlers 1 en 2
Elke pijler binnen het mobiliteitsbudget geniet een eigen (para)fiscaal regime.
Mobiliteit inpassen in je cafetariaplan
Ook met het cafetariaplan geef je je medewerker de vrijheid om zelf een budget te verdelen over een selectie extra-legale voordelen. Al heb je als werkgever veel in de hand. Zet vooral in op mobiliteitsoplossingen zoals fiets-lease en groene bedrijfswagens.
Conclusie
De wereld verandert en mobiliteit evolueert mee. Eén ding is zeker: elektrische wagens en fietsen winnen aan belang. Omdat je medewerkers ernaar vragen, maar ook omdat verschillende overheden dit steeds meer stimuleren. Als werkgever volg je dit maar beter op de voet. Dat is niet alleen goed voor je imago, je bewijst er ook je medewerkers een dienst mee. Wil je graag alles nog eens op een rij? Securex stelde een gids samen met alle mobiliteitsoplossingen van A tot Z.
(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Securex V.Z.W.)
SECUREX
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.