Sortbat draagt bij tot duurzamere e-bike industrie in Vlaanderen dankzij nieuw living lab CaDaNS

Sortbat N.V. (Tienen), gespecialiseerd in het beveiligen, inzamelen, hergebruiken en ontmantelen van batterijen, werkt samen met andere innovatieve spelers in de Vlaamse e-bike industrie aan een circulaire economie. Het is betrokken bij het subsidieproject CaDaNS (Circulair, Datagedreven waardeNetwerk rondom Speed pedelecs), een living lab dat is opgestart door Flanders Make en Åska Bike om de fietsindustrie milieuvriendelijker te maken. Het living lab draagt bij door onder andere fietsaccu’s te testen en te demonteren voor hergebruik, maar ook door een digitaal paspoort te ontwerpen voor elektrische fietsen.
Elektrische fietsen zijn twintig tot vijftig keer milieuvriendelijker dan elektrische auto's, met een uitstoot van 2 tot 5 gram CO2 per gereden kilometer. Toch kan er CO2-uitstoot zijn in de volledige duurzaamheidsketen van fietsen omdat ze vaak geproduceerd worden in landen waar de elektriciteits-mix nog niet volledig groen is. Daarnaast bevatten elektrische fietsen ook zeldzame en waardevolle materialen. De fietsindustrie is er tot nu toe vooral op gericht om zoveel mogelijk nieuwe fietsen te verkopen, terwijl goedkope elektrische fietsen moeilijker te herstellen zijn en de loonkosten hoog zijn.
Om de nodige stappen richting duurzaamheid te zetten, werd er een living lab opgericht met een consortium van innovatieve spelers in de Vlaamse e-bike industrie. Het living lab "CaDaNS" bouwt een ecosysteem van bedrijven uit dat de volledige levenscyclus van duurzame e-bikes en hun componenten ondersteunt. Sortbat werkt als expert en sorteercentrum van gebruikte fietsbatterijen mee aan het project CaDaNS. Zijn focus ligt daarbij op het testen en ontmantelen van fietsbatterijen met de bedoeling om ze te verwerken in een nuttige toepassing. Dat geldt zowel voor de Åska-batterijen als voor enkele veel voorkomende batterijmodellen. Verder werken Sortbat en KULeuven samen aan de inhoud van een digitaal e-bike-paspoort.

Op basis van de opgedane kennis in het project CaDaNS zullen Sortbat, Bikebat en KULeuven nuttige richtlijnen kunnen geven voor het eco-design van fietsbatterijen. Daarbij wordt eveneens rekening gehouden met de resultaten van de analyses binnen het project. Doel is om de circulariteit van de waardeketen te verzekeren, geheel volgens de nieuwe Europese regelgeving. Om het Bike-as-a-Service concept in reële omstandigheden te testen, werden enkele Antwerpse bedrijven betrokken die hiermee een vlotte bereikbaarheid kunnen bieden aan hun medewerkers.
Meer info: 0800/97.521 of https://www.sortbat.be.
SORTBAT N.V.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.